Skärbräda

Bästa Skärbrädan 2021 – Så Väljer Du Rätt Skärbräda

Du kan läsa om våra recensioner här.

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa skärbrädan för dig. Vi listar 4 prisvärda skärbrädor för varje budget, material och stil.

Bäst i test
Skagerak Skärbräda Teak

Skagerak Teak
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

En väldigt elegant, stabil och effektiv skärbräda. En fröjd att använda och det märks att man lagt stor tanke vid design och kvalitet. En bra investering.

Plus
Plus

Vacker design, kvalitativt trä, enkel att rengöra och två effektiva handtag på sidorna. Skårorna på sidorna plockar upp safter.

Minus
Minus

Den kostar mer än övriga.

Väldigt Populär
Mareld Skärbräda

Mareld Skärbräda
LÄS MER
Slutsats

En naturlig och vacker skärbräda till ett mycket bra pris. Den är stadig och fungerar lika bra som skärbräda som serveringsfat.

Plus

Otroligt snygg design, lågt pris och enkel att använda. Den stora mängden positiva recensioner vittnar om kvalitén.

Minus
Bästa plastskärbrädan
Global-G 1005

Global-G 1005
LÄS MER
Slutsats

En stor och lättanvänt skärbräda som är mycket enkel att rengöra. Den är skonsam för kniven. Ett perfekt val för dig som vill ha något enkelt, billigt och effektivt.

Plus

Lågt pris, skåror på sidorna, den är enkel att rengöra och den har ett använvbart handtag.

Minus

Den finns endast i svart färg.

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa skärbrädan för dig.

Det ligger en hel del vetenskap kring användningen av skärbrädor. Restauranger och professionella kockar använder och behandlar inte sina skärbrädor på samma sätt som de flesta hemmakockar gör.

Man kan tycka att välja en skärbräda borde vara den enklaste saken i världen, men som allt annat här i livet står man inför flera viktiga val.

Felet många hemmakockar gör är att de köper skärbrädor i fel material och att de blandar råvarorna som används på skärbrädan. Det är dåligt för kockknivar, men det är framförallt ohygieniskt.

I slutet av artikeln listar våra experter sina bästa tips på hur man väljer och hanterar sina skärbrädor – på mest hygienska och effektiva sätt. Precis som på restaurang.

Men först – årets bäst i test av skärbrädor!

Bästa Skärbrädan

Har du bråttom? Här är de bästa skärbrädorna på marknaden idag.


Bäst i Test Skärbräda

Skagerak Skärbräda Teak

Vad vi gillar:

  • Stabil
  • Vacker
  • Hög kvalitet
  • Enkel rengöring
Vad vi inte gillar:

  • Priset

Danska Skagerak har här tagit fram en massiv träbit som du kan ha glädje av i köket under lång tid.

Materialet är teak som på ekologisk väg har odlats fram i Indonesien, Central- och Sydamerika.

Måtten är 56 x 35 cm och tjockleken hela 4 cm vilket gör att den ligger platt och stabil på bänken när du jobbar med den.

Tack vare att den är så tjock har skärbrädan också två hantag undertill vilket gör den enkel att flytta runt.

Teak är ett perfekt material att tillverka en skärbräda av. Det finns inget skäl att behandla skärbrädan med olja eller liknande då oljor redan finns naturligt teak.

Skåran som löper längs kanten finns inte bara där av estetiska skäl utan har även funktionen att samla upp smulor eller annat från det livsmedel du arbetar med. Vi rekommenderar handdisk.

I våra ögon är detta inte bara en vanlig skärbräda att skära upp livsmedel på. När livsmedlet är uppskuret och tillagat kan den med fördel användas som serveringsfat för att förhöja upplevelsen ytterligare.

Teak är ett fantastiskt material som är väldigt tåligt och därtill oerhört vackert. Men smakar det så kostar det.

Priset kan av många anses en smula högt men för oss känns det som väl spenderade pengar då du får en skärbräda som kommer att pryda sin plats i köket under lång tid. Förutsatt att du sköter den.


Väldigt Populär

Mareld Skärbräda

Vad vi gillar:

  • Snygg design
  • Priset
  • Kan användas som serveringsfat
Vad vi inte gillar:

Naturlig och vackert åldrande kan berätta mycket om en människa och så även hos en skärbräda.

Mareld skärbräda i valnötsträ är av robust karaktär och känns som att den skulle berätta många historier om den bara kunde.

Något mindre än vår bäst-i-test vinnare men står ändå stadigt på bänken under arbete och med sina naturliga färger lyser den upp vilket kök som helst.

Även om valnötsträ är ett mycket tåligt material kan skärbrädan med tiden bli sliten och då är det lätt att helt enkelt slipa den med sandpapper och ge den en omgång med en bra olja.

Den här skärbrädan är mycket populär vilket vi inte bara tror på dess utseende. Priset är väldigt bra för en skärbräda av den här kalibern.

Under vårt test provade vi att skära allt från stora köttbitar till hårda morötter utan att skärbrädan rubbades nämnvärt. Som en trogen medarbetare låg den helt enkel kvar på köksbänken och väntade på nästa uppgift.

Precis som vår bäst-i-test vinnare är Marelds skärbräda mer än något man skär upp kött på. Kanske kan den tas fram när det ska serveras ost, vindruvor och några goda kex. För oss känns det som en fantastisk kväll.


Bästa Skärbrädan i Plast

Global-G 1005

Vad vi gillar:

  • Priset
  • Avrinningsskåra
  • Förnicklat handtag
  • Lätt att rengöra
Vad vi inte gillar:

  • Endast svart

Plast är icke att förakta. I alla fall när det kommer till skärbrädor. Global-G 1005 är en stor skärbräda tillverkad i LD-PE plast som är extremt skonsam mot dina knivar och mycket lätt att hålla ren.

Global är kända för sina professionella knivar, så de vet definitivt hur man gör skärbrädor som är snälla mot knivbladen.

Även om G 1005 kanske inte tillhör de vackraste skärbrädorna är designen ändå smart. Längs kanten finns skåror som effektivt samlar upp exempelvis smulor eller saft från köttet du skär upp.

En skärbräda i trä kan vara en snygg köksdetalj som man gärna låter ligga framme, medan plastskärbrädor är något som ofta göms undan i skåp eller hängs upp på en osynlig plats.

Det har Global tänkt på och därför finns ett förnicklat stålhandtag för att du enkelt ska kunna hänga upp den.

Priset går inte av för hackor. För under 200 kronor får du en skärbräda som är enkel att använda, enkel att rengöra och enkel att förvara. Den är enkel med andra ord.

En av få nackdelar med denna skärbräda är att den endast finns i färgen svart vilket gör det svårt att hålla reda på vilken man använder om man har olika skärbrädor för olika livsmedel. För det är ju inte otänkbart att man vill köpa fler skärbrädor när priset är rätt. Vilket det är för Global-G 1005.


Bästa Premiumvalet

Global Skärbräda massiv ek

Vad vi gillar:

  • Exklusiv
  • Inbyggd måttskala
  • Stabil
  • Kvalitativ ek
Vad vi inte gillar:

  • Pris
  • Kräver omvårdnad

Redan Gustav II Adolf visste att det var en bra idé att bygga fartyg av ek. Nu gick det kanske inte så bra för Regalskeppet Vasa men ingen kan klaga på materialets hållbarhet.

Just massiv ek är det material Global har valt till sin exklusivaste skärbräda som finns i tre olika storlekar. Alla tillverkade i bosnisk silverek.

Skärbrädan har tagits fram i ett samarbete med stjärnkocken Edin Dzemat och är en stilistisk skönhet som passar i varje hem såväl som den finaste restauranten.

Inbyggda funktioner som en måttskala för att enkelt kunna bedöma hur stora bitar som ska skäras upp för enklar arbetet betydligt. En friktionsduk för att hålla skärbrädan på plats på de allra halaste ytorna är även det ett plus.

Den här skärbrädan är oerhört exklusiv och det visar även priset som ligger i den högre skalan. Men som vi har påpekat tidigare, smakar det så kostar det. Vill du ha en skärbräda du kan lita på i alla väder, samt om du har lite extra pengar att spendera så är detta skärbrädan för dig.

Denna skärbräda bör vårdas ömt genom att helt undvika diskmaskinen och endast använda handdiskmedel.

Den ska heller inte blötläggas eller nedsänkas helt i vatten. Allt detta för att skärbrädans fukt ska kunna bevaras.

Skärbrädan kommer också må bra av att oljas in var fjärde vecka. Lyckas du vårda din skärbräda efter konstens alla regler kommer du att ha en skärbräda som mår bra under många år framöver.


Hitta den bästa skärbrädan för dig

Att välja och köpa en skärbräda kan tyckas vara en banal sak. Man ska ju bara skära frukt, kött och grönsaker på den. Hur vetenskaplig behöver man vara?

Det behöver inte vara allt för svårt, men det finns viktiga saker som hemmakockar sällan tänker på. Saker som påverkar allt från deras hygien till smaken på maten och hur länge dina knivar håller.

Man är inte en riktig kock förrän man har full koll på skärbrädor.

Här är allt du behöver veta.

Välj rätt material på skärbrädan

Skärbrädor brukar vanligtvis vara gjorda i trä, plast, glas eller marmor. Två av dem bör aldrig användas som skärbräda och de andra två har väldigt specifika egenskaper som påverkar både livslängden och hur du hanterar dem.

Skärbräda i plast

Plastskärbrädor är enkla att rengöra och hålla hygieniska, då bakterierna håller sig på ytan av brädan. Problemet är att det bara gäller för en viss tid.

När du skurit på en plastbräda tillräckligt länge så skapas små skåror. De är så små, djupa och trånga att de blir perfekta tillhåll för bakterier. Med tiden blir dessa skåror djupare och fler, vilket innebär att brädan måste tvättas längre och än mer noggrant.

Rekommendationen är att byta ut plastskärbrädor en gång om året. Deras livslängd är med andra ord begränsad. Använd brädan längre än så och du riskerar magsjuka. Plastbrädor är, turligt nog, väldigt billiga – så det är egentligen en fråga om hygien och inte ekonomi.

Skärbrädor i plast är, tillsammans med trä, det bästa materialet för skärbrädor.

Skärbräda i trä

Bland hemmakockar har det länge cirkulerat ett påstående om att trä har ett naturligt försvar mot bakterier och därför är mer hygieniskt än plast. Tyvärr är det en myt.

Den här myten uppstår troligtvis från det faktum att trä suger upp bakterier, vilket minskar risken för att de sprids vidare till annan utrustning. Bakterierna absorberas av träet och hålls kvar där tills de har dött, vilket oftast är när de har varit uttorkade i ett par timmar. Därför är det viktigt att snabbt tvätta och torka av träskärbrädor.

Problemet är att trä har massvis med små utrymmen som håller bakterierna ”fångar”. Dessa utrymmen är så pass små och många, att det är svårt att rengöra dem. Plastbrädor är desto enklare att sterilisera.

Skärbrädor i trä håller mycket längre än plastbrädor, allra främst för att de tar mindre skada från kniven. När brädan har blivit gammal och sliten, så går det även att slipa ner ytan med sandpapper, vilket förlänger livslängden ännu mer.
Träbrädor ser oftast mycket snyggare ut än plastbrädor, plus att de är snällare mot kniven. På grund av dess stilrena design brukar de också fungera bra som serveringsbräda.

Skärbräda i glas eller marmor

Använd aldrig en kniv på vare sig glas eller marmor. Det kommer att förstöra knivens blad direkt.

”Skärbrädor” i marmor och glas ser väldigt fina ut och passar därför perfekt som serveringsfat. Det är synd att de marknadsförs som skärbrädor, då ovetande hemmakockar kan få för sig att skära kött eller frukt på dem. Få saker är så effektiva på att göra kniven slö.

Om du ska köpa en skärbräda så är det trä och plast som gäller.

Använd minst två skärbrädor – för hygienens skull

Ett av de största felen många hemmakockar gör är att de använder en skärbräda för allt. Det är allt annat än hygieniskt.

Istället bör du använda en skärbräda för frukt, grönsaker och bröd och en skärbräda för kött, fågel och fisk.

Varför man gör så är för att man inte vill blanda olika råvaror och bakteriekulturer med varandra. Trots att du har hand- eller maskindiskat skärbrädan, så är det med stor sannolikhet bakterier kvar i flisor, skåror och fiber.

Framförallt kyckling är extra viktigt att det isoleras från övriga råvaror för att minska risken för bakterier och smittor.

Om du blandar sallad, kyckling, örter, fisk, kött och bröd på en och samma skärbräda – så kan du lika gärna skära direkt på bordet. Du vill inte blanda råvaror med varandra. Därför gör du bäst i att köpa två eller tre skärbrädor för maximal hygien där hemma i köket.