Fint-sovrum

Bästa Färgerna för ditt Sovrum: Så väljer du rätt

Du kan läsa om våra recensioner här.

Sovrummet är en helig plats för många. Det är där man är avkopplad, intim, harmonisk och fri. Andra rum i huset välkomnar oftast gäster och familjemedlemmar – men sovrummet, det är din plats. Därför är det extra viktigt att man väljer rätt färg på väggarna och just det ska vi kika på nu.

De flesta människor vill ha lugnande färger i sovrummet och vit har därför blivit lite av en standard. Men oavsett om du vill känna lugn eller energi, så finns det många alternativ att välja på. Det behöver inte vara vitt.

Vilka färger är bäst för sovrummet

Det finns en hel drös av bra färger att välja på. Fler än vi kommer att nämna.

Vi har valt att presentera de populäraste och mest effektiva färgerna för sovrummet. Färger som professionella inredare gärna använder.

Lugnande neutrala färger

Neutrala färger är klassiska och säkra val. Det är svårt att gå fel med några av de här färgerna. De innefattar framförallt:

  • Vit
  • Grå
  • Svart
  • Elfenben
  • Brungrå

Neutrala färger ger ett rent och stiligt intryck. De fungerar bra när dina gardiner, sängkläder och mattor har ljusa färger.

Om du gillar neutrala färger rekommenderar vi att du också använder flera lager av exempelvis sängkläder. När du använder flera lager, blir det en fin ton-på-ton-stil tillsammans med färgerna på väggarna.

Det är viktigt att komma ihåg att neutrala färger för det mesta har undertoner av fler färger. Det är mycket sällan en färg är endast vit eller endast grå. Man blandat ofta färger när man skapar exempelvis den vita färgen, för att få subtila undertoner av en annan färg. Undertonen bör matcha med inredningen i sovrummet.

Harmoniska pasteller

Pastellfärger är mjuka, harmoniska och avkopplande. De skapar en omgivning av lugn och ro. Med andra ord perfekt för sovrummet. Några av de främsta pastellfärgerna för sovrummet är:

  • Mjuka blå
  • Lavendel
  • Gul
  • Grön
  • Rosa

Pastellfärger kan se väldigt sofistikerade och eleganta ut. Än bättre blir det om du mixar det med ljusgrå sängkläder och mörkare inredning.

Bästa färgerna för sovrummet – Färg för färg

Pastellfärger, mörka toner och neutrala färger i all ära – vad säger egentligen varje enskild färg? Hur känns de i sovrummet och vilken vibb får man?


Vit

Ett sovrum med vita väggar handlar om enkelhet och avslappning. Jättefint och skönt, men kom ihåg att ta in naturliga material och mjuka textiler för att rummet inte ska kännas sterilt och kallt.

Du bör också undvika för mycket saker i ett vitt rum, då det kan ta bort den där avslappnande känslan och göra miljön mer stressig.

Sovrum-vitt


Röd

Ett rött sovrum är energiskt och upplyftande, lite äventyrligt. En väldigt modig och emotionell färg som ger dig energi på morgonen.

Den röda färgen paras ihop bra med möbler i trä och andra varma toner.

Rött brukar inte vara folks förstahandsval när det kommer till sovrummet. Just därför att det är en så stimulerande färg. På kvällen när man ska sova, är det skönare med lite lugnare färger. Såvida du inte redan är fast besluten för röd, så kan vi rekommendera orange, som fungerar perfekt i sovrummet.


Rosa

Rosa är mjukt och skönt. Idealt för sovrummet. Det kan vare både sofistikerat och mysigt. Du vill helst inte använda en ren och skär rosa, då det kan framstå som lite för ”tjejigt” och barnsligt. Använd en beige underton i det rosa för att bli av med det där ”tjejiga”.

Undvik avancerade och utmanande mönster, försök istället använda dig av subtila former.

Vitt går ihop ypperligt med rosa. Dela upp hälften av rummet i vitt och andra hälften i rosa, och du har ett riktigt fint sovrum.


Aqua

Få färger är så lugnande som aqua, vilket gör den perfekt för sovrummet.

Om aqua utgör huvudtemat för rummet och du kombinerar det med mjölkvita sängkläder – så har du ett vinnande koncept. Har du dessutom mycket naturligt ljus i sovrummet, så kommer folk köa för att få ta en titt i ditt sovrum.

Varmt trä och antika möbler gör även rummet mycket gott. Om du har för mycket vitt, grönt och blått så kan rummet kännas lite kallt och badstrands-aktigt. Lite trä och antika möbler balanserar ut det hela.


Grå

Grått är en sofistikerad och lugnande färg som får tavlor och inredning att sticka ut lite extra. Perfekt om du har färgrika blommor, tavlor eller sängbord som du vill rikta uppmärksamheten till.

Grå har en lugnande och stilren effekt som passar till det mesta. Det är därför svårt att gå fel med ett grått sovrum.

När vi pratar gå så behöver det inte innebära tråkig grå. Precis som alltid bör du använda dig av undertoner. Att använda toner av vitt eller helt enkelt köra på askgrå, kan göra under för sovrummet.

Ett mycket bra val!

Grå-sovrum


Gul

Sol, sommar och blommor. Få färger är så talande som gul. Det är en positiv färg som ”plockar upp” oss och ger oss både glädje och energi. Perfekt efter en lång och tråkig dag på jobbet, eller på morgonen när du egentligen inte vill gå upp.

Bra kombinationer med exempelvis gräsgrönt eller körsbärsröd. Det gör rummet levande, lätt att andas i och glädjespridande. Men vad försiktig så att det inte blir för skrikigt.


Svart

Svart är inte den första färgen folk tänker på när de ska tapetsera eller inreda sina sovrum. Men faktum är att svart kan göra sig riktigt bra i din kammare.

Svart kan ge en mysig och stilig känsla. Felet många gör är att de får rummet att kännas som en kammare eller en grotta. Med hjälp av tavlor och dekorationer bryter du loss från känslan av att rummet är slutet i sig själv.

Vanliga kombinationer är svart och vitt, då de är motpoler – yin och yang. De fungerar riktigt bra ihop. Men även grön och lila gör sig bra. Guld har även en tendens att göra sig fint mot en svart bakgrund.


Lila

Om du vill skapa ett elegant utrymme så är lila din färg. Inte så konstigt att färgen förknippas med kunglighet.

Mixa gärna med toner av grå och ljungfärg för att skapa en avslappnande och varm miljö. En del inredare använder även andra juveltoner, så som safirblå, turkos och röd för att få en balans.

Ett-lila-sovrum


Blå

En otroligt lugnande färg som kommer från havet och himlen.

Behöver vi ens nämna att kombinationen blå och vit är tidlös? Om du känner dig modig kan du även leka med turkosblå och rosa. En annan modig och modern kombination är blå och orange, vilket ger en energisk och lekfull känsla.

Hur många färgkombinationer man än kan göra med blå, så är det få som kan konkurrera med blå och vit. Det är helt enkelt för snyggt för att undvika!


Grön

Ett intressant färgval för sovrummet. Grön är snällt mot ögonen och symboliserar förnyande.

Vi associerar ofta grönt med gräs, så det finns en väldigt stark anknytning av det naturliga elementet också. Därför går andra naturliga färger bra ihop med grönt, exempelvis inredning i trä.

Vitt fungerar också bra till ett grönt sovrum, framförallt om du använder en lime-nyans.

Gröna-väggar-sovrum