Bästa-pastamaskinen

Bästa Pastamaskinen 2021 – 5 Bäst i test Pastamaskiner

Du kan läsa om våra recensioner här.

I den artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa pastamaskinen för dig och din plånbok. Vi listar 5 riktigt bra pastamaskiner för varje smak, stil och budget – både automatiska och manuella.

Bäst i test
Philips HR2345/19

Philips HR2345/19
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

Utan tvekan en av de bästa pastamaskinerna på marknaden idag. Främst på grund av hur enkel den är att använda och hur bra slutresultatet blir. Definitivt vår favorit!

Plus
Plus

Fantastiskt bra pasta, enkel att använda, snabb och bra pris. Den tar inte upp så mycket plats i köket.

Minus
Minus

Kan vara lite omständig att rengöra.

Väldigt Populär
Marcato Pastamaskin Atlas 150

Marcato Pastamaskin Atlas 150
LÄS MER
Slutsats

Flexibel, pålitlig och effektiv. Den har många positiva recensioner, vilka vittnar om den höga kvalitén.

Plus

Riktigt snygg design, lätt att använda, extra tillbehör går att köpa. Den har både automatisk och manuell funktion. Motorn är bra.

Minus

Plastig motorhållare.

Bästa Premiumval
Marcato Elektrisk Pastamaskin Pasta Fresca

Marcato Elektrisk Pastamaskin Pasta Fresca
LÄS MER
Slutsats

Ett bra val om du vill ha det absolut bästa där hemma, oavsett pris. Den är precis lika kvalitativ och professionell som designen avslöjar.

Plus

Självgående, snygg design, enkel att använda, bra resultat och väldigt hög kvalitet.

Minus

Dyr.

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa pastamaskinen för dig.

Många av oss som är uppväxta med pasta i alla dess former har kanske aldrig riktigt reflekterat över att det finns pasta och det finns pasta.

För den som tidigare har slängt i sig en tallrik sönderkokade makaroner med några köttbullar täckta med ketchup blir riktig pasta ett uppvaknande.

Att göra sin egen pasta kan låta knepigt, men är egentligen långt ifrån just det. Pastamaskinerna som finns på marknaden idag gör att jobbet blir lätt och som extra bonus vet du precis vad du och din familj får i sig. Onödiga ingredienser göra sig alltså icke besväret.

Pastamaskiner är inte bara roligt och lite fascinerande, det är alltså ett hälsosamt och mer ekonomiskt alternativ än att köpa ”butikspasta”.

Bästa pastamaskinerna

Har du bråttom? Här är en snabb titt på de bästa pastamaskinerna på marknaden idag.


Bäst i test

Philips HR2345/19

Vad vi gillar:

 • Arbetsbefriande
 • Enkel att använda
 • Snabb
 • Bra pris
 • Lätt att placera
Vad vi inte gillar:

Många av de enklare pastamaskinerna gör inte så mycket mer än formar pastan åt dig men Philips Pastamaker är mer av en allt-i-ett maskin som inte bara formar din pasta utan även gör det arbetsamma jobbet med att blanda och knåda degen automatiskt.

Till din hjälp att forma pastan medföljer fyra olika munstycken för att du enkelt ska kunna variera utseendet på din pasta. Därför kan du enkelt välja på om du ska ha spaghetti, fettuccine, lasagne eller penne till middag.

Maskinen, som arbetar på 150 watts effekt, klarar av att 450 gram pasta åt gången och degen blir både mjuk och spänstig efter att maskinen har arbetat klart.

Den tar inte heller speciellt stor plats med sina mått på 350x135x287 millimeter och sköter, i princip, sig själv när den arbetar.

Att tillverka pasta med Philips Pastamaskin var oerhört enkelt under vår test och resultatet blev över förväntan.

Devisen ”tillsätt alla ingredienser så gör maskinen resten” stämde helt och hållet i detta fall. Alla former av pasta vi testade att tillverka blev perfekta med precis rätt stuns vare sig det var spaghetti, penne eller någon annan form vi testade.

Maskinen löstagbara delar är lätta att montera eller ta isär och även rengöringen gick problemfritt. Helt enkelt en mycket bra pastamaskin att arbeta med.


Väldigt Populär

Marcato Pastamaskin Atlas 150

Vad vi gillar:

 • Mycket snygg design
 • Lätt använd
 • Bra pris
 • Extra tillbehör att köpa
 • Tar inget utrymme
Vad vi inte gillar:

Får man tycka att en pastamaskin är vacker? Enligt vår mening får man det och vi blev nog lite småkära när vi packade upp Marcatos pastamaskin och vi kan lätt förstå att denna produkt har blivit en favorit bland konsumenterna.

Med Atlas 150 kan du göra fettuccine, lasagneplattor eller tagliolini i upp till tio olika tjocklekar. Allt ställer du in med ett fiffigt vred på sidan av maskinen.

Maskinen är manuell men det är endast positivt då man får den där speciella gör-det-själv känslan när man matar fram pastan med easy-to-grip veven.

Atlas 50 finns att få i sex olika färger och för den som vill bygga ut finns det även 13 extra tillbehör att köpa.

Tack vare sin tyngd och gummifötter är maskinen väldigt stabil och står stadigt på arbetsbänken utan att man behöver fästa den på något sätt.

Vilka kan pasta bättre än Italienarna frågar sig den okunnige. Ingen skulle vi vilja svara. Det Italienska företaget Marcato har tillverkat maskiner och tillbehör för färsk pasta sedan 1930-talet och idag drivs företaget av tredje generationen Marcato.

Genom åren har företaget fokuserat på att tillverka maskiner som är robusta och funktionella men samtidigt estetiskt tilltalande. Så är också fallet med Atlas 150 som är en skönhet som skulle göra sig bra i varje kök.


Bästa Budgetval

Judge Pastamaskin

Vad vi gillar:

 • Mycket bra pris
 • Enkel och stilren design
 • Lätt att använda
 • Bruksanvisning medföljer
 • Rullkniv
Vad vi inte gillar:

 • Ostadig i vissa lägen

För den som vill tillverka sin egen färska pasta utan att spendera en förmögenhet på maskiner kan pastamaskinen från Brittiska varumärket Judge kanske vara ett alternativ. Med sin manuella maskin i rostfritt stål får man ändå säga att man prismässigt har hittat rätt.

Med den här klassiskt designade pastamaskinen kan du enkelt tillverka din egen pasta i 9 olika storlekar från 0,2 millimeter, som är den allra tunnaste, till 3 millimeter som tjockast.

Maskinen känns stabil men går ändå att fästa i arbetsbänken för den där extra känslan av säkerhet. Efter användande torkas maskinen av och ska inte köras i diskmaskin.

Storleken 170x210x150 millimetar gör den lättplacerad i köket och för att du ska få till absolut jämna pastaplattor medföljer en rullkniv som är enkel att använda.

Även en bruksanvisning och en receptguide medföljer när du gör dit köp.

Den stilrena designen i rostfritt stål gör att maskinen är snygg att titta på och vi uppfattar den som väldigt lätt att arbeta med.

Stundtals tyckte vi att den var en smula vinglig men efter att ha fäst den i arbetsbänken försvann det problemet.

Priset är givetvis avgörande när man köper Judge pastamaskin en det låga priset till trots tycker vi nog att maskinen håller en hög nivå och att den gör jobbet som den ska.

Den där känslan av att man verkligen tillverkar sin egen pasta finns där för varje varv man vevar. Ett mycket bra budgetval enigt vår mening.


Bästa Premiumval

Marcato Elektrisk Pastamaskin Pasta Fresca

Vad vi gillar:

 • Snygg design
 • Lätt att använda
 • Perfekt resultat
 • Självgående
 • Kvalitet
Vad vi inte gillar:

 • Kostar lite mer

Om du är ett pastaproffs eller en nybörjare som vill ”go all in” redan från start så kanske Pasta Fresca från Italienska Marcato är maskinen för dig.

Marcato har tillverkat pastamaskiner i många år och vet vad som krävs av en pastamaskin för att resultatet ska bli perfekt.

Med Marcatos elektriska pastamaskin kan du imponera på middagsgästerna med egentillverkad pasta i en klass för sig. Maskinen kan knåda flera mjölblandningar och efter bara 3 minuter har du en halvkilosdeg som är perfekt.

Pasta Fresca klarar av att tillverka flera olika pastasorter som till exempel lasagneplattor, fettuccine eller tagliolini och alltid med samma fina resultat.

Maskinen är enkel att hantera och den gör jobbet på egen hand medan du får tid med annat.

Utseendemässigt lämnar den heller inget övrigt att önska utan är en ren skönhet precis som vi är vana vid med Marcatos produkter.

Smakar det så kostar det dock. Priset är tre gånger så högt som en enkel manuell maskin men trots det tycker vi att det är motiverat.

Vi tror att Pasta Fresca kommer att hålla under en mycket lång tid vilket vi grundar på de nogranna kontroller Marcato gör på sina produkter.

Marcato har sedan 1930-talet levererat utmärkta pastamaskiner som håller högklass och det ser ut som att de har gjort det även med denna maskin.


Bra alternativ

Marcato Pastamaskin Ampia 150

Vad vi gillar:

 • Billig
 • Lätt att använda
 • Bra resultat
 • Stilren design
 • Kvalitet
Vad vi inte gillar:

 • Icke utbytbara valsar

Mycket för pengarna var känslan vi fick när vi testade Marcatos Ampia 150 och det verkar vara den allmänna känslan överlag från personer som har testat pastamaskinen.

Den är inte stor men allt som behövs för att göra den perfekta pastan hemma finns där och till ett väldigt överkomligt pris.

Pastadegen matar du genom maskinen och låter valsarna göra jobbet. Är du inte nöjd med tjockleken ändrar du inställningarna och gör om proceduren tills du är nöjd. Kan det bli enklare?

När du är nöjd skär du helt enkelt av pastan i lagom stora bitar alternativt matar den genom maskinen tillskärningsvalsar. Maskinen klarar av att tillverka lasagneplattor, fettuccine eller taglioline.

Som alltid är Marcatos pastamaskiner högkvalitativa med en genomtänkt och snygg design. Så är också fallet med Ampia 150 som har en klassisk enkel design som tål att tittas på.

Priset är inte heller att förakta. En tredjedel av vad många elektriska pastamaskiner kostar gjorde att vi föll för den här maskinen omgående. Även den manuella känslan av att skapa något själv gjorde sitt till.

Det enda negativa vi kan hitta är att maskinens valsar inte går att byta ut.

Italienska Marcato har levererat högklassiga pastamaskiner i nittio år och Ampia 150 är inget undantag.

Enkel i sitt utförande men innovativ i sin teknologi gör att vi anser att maskinen bör tas i beaktande när det är dags att göra sitt inköp.


Vilken Pastamaskin är bäst för dig

Vilken pastamaskin du ska välja beror givetvis på en mängd parametrar som exempelvis hur ofta vill du göra färsk pasta, i vilka mängder, hur mycket arbete vill du lägga ner själv och priset. Tänker du tillverka pasta ofta bör maskinen vara tålig och då får du kanske lägga en extra slant men blir det mindre ofta kanske en enklare variant duger. Det första beslutet borde dock vara om du ska ha en manuell eller en elektrisk.

Manuell eller elektrisk

Allt handlar om hur mycket arbete du vill lägga ned själv. En elektrisk pastamaskin med knådning av degen och formandet av pastan vilket ger dig er tid i köket till annat. En manuell maskin där du får veva fram din pasta själv kan dock ge dig känslan av att du verkligen har gjort allt själv. Vilket är en fantastisk känsla. På plussidan kan du ju också bestämma själv exakt hur tjocka dina lasagneplattor ska vara med en manuell maskin.

Kapacitet

De billigaste maskinerna kan klara att tillverka cirka tre av de vanligaste sorterna pasta som lasagneplattor, fettuccine och tagliolini. Är du nöjd med det så är det inga problem men vill du kunna variera din pasta bör du välja en maskin som klarar fler sorter.

Utseende

Det sägs att skönhet kommer inifrån och det kan nog stämma men för husgeråd som vi tänker låta stå framme ser vi nog hellre att skönheten syns på utsidan. Föremål man ser dagligen i sitt hem vill man kunna njuta av att se och inte irritera sig på.

Missa inte vår stora bäst i test av köksassistenter.

Varför göra sin egen pasta

Skälen till att göra egen pasta är många. Att ha skapat något själv från grunden och som man sedan kan bjuda andra på är en känsla som är svår att slå. Färdigköpt pasta som man sedan kokar några minuter i en kastrull är inte att förakta men kan aldrig det samma som egentillverkad. Smaken är viktig och unik hos alla individer så är du herre över din egen pastatillverkning är det du själv som bestämmer hur pastadegen ska smaksättas. Samtidigt vet du exakt vad som finns i din pasta vilket du kanske inte alltid vet med köpt pasta. Du kan i alla fall vara säker på att din pasta inte innehåller smakförstärkare, färgämnen eller konserveringsmedel.

Vad finns det för pastasorter

För 30 år sedan fanns spaghetti och makaroner på livsmedelshyllorna. Mycket mer än så kände vi inte till här i Sverige. Idag finns det finns över 600 pastasorter i alla möjliga former smaker. Här är några av de vanligare

 • Tagiatelle – En långsmal bandpasta gjord på ägg som passar utmärkt till exempelvis köttfärssås och raguer.
 • Spaghetti – Den vanligaste pastan av dem alla. Lång och smal passar den bra ihop med såser som innehåller mindre bitar.
 • Penne – Räfflad cylinderform som gör sig utmärkt i kraftigare såser eller gratänger.
 • Linguine – Smal bandpasta som passar till såser med fisk.
 • Fettuccine – Långa och platta. Passar jättebra med såser gjorde på grädde samt med pesto.