Så blir du av med kvalster: 5 Effektiva Tips

Du kan läsa om våra recensioner här.

Misstänker du att du har kvalster i sängen eller soffan? Du är inte ensam. Faktum är att kvalster har funnits i över 400 miljoner år, både i öknen, arktiskt, kalla och torra miljöer. Ja, och framförallt ditt sovrum. I den här artikel hjälper vi dig att bli av med dem – en gång för alla!

Problemet med kvalster är att de inte går att se och att de kan påverka oss så mycket. Framförallt allergiker kan ha stora problem med kvalster. Att de gärna sätter sig i sängkläderna gör inte saken bättre, med tanke på hur mycket tid vi spenderar i sovrummet och sängen.

Här är våra bästa tips för att bli av med kvalster i hemmet.

5 Tips för att bli av med kvalster i hemmet

Det bästa du kan göra är vidta åtgärder mot kvalster innan de har dykt upp. Tyvärr är det först när man har börjat få symptom för kvalster, som folk börjar motarbeta dem.

Men även om du redan har drabbats så är det inte försent. Så här ska du göra för att besegra dem!

1. Byt sängkläder regelbundet

Eftersom kvalster lever på framförallt damm och död hud, så är sängen ett smörgåsbord för dem. När vi sover så tappar vi partiklar från huden som kvalstret äter – under 8 timmars tid!

Om man sällan byter sängkläder så kommer kvalstret dyka upp förr eller senare. De älskar att sätta sig i kuddar, täcken, filtar och soffor.

Försök byta lakan och sängkläder varannan eller varje vecka. Vi rekommenderar varje vecka.

2. Dammsug varje vecka

Dammsug inte bara golvet, utan även stolar, sängar och soffor. Hur otrevligt det än må låta, så lämnar människor ifrån sig död hud överallt, vilket kvalster lever på. Om du har en soffa som används dagligen, men som sällan dammsugs – då är det dags nu.

Kvalster älskar damm och partiklar från människor. Dammsugning är därför superviktigt om du vill bli av med, eller förhindra, kvalster i ditt hem.
Dammsuger-vardagsrummet

 

3. Tvätta sängkläder varmt

Kvalster försvinner när du tvättar varmt. Vi rekommenderar därför att du tvättar dina sängkläder i 55-60 grader. Undvik att blanda dina sängkläder med andra klädesplagg, för att de inte ska sprida sig – om de överlever tvättningen.

4. Tvätta förvarade kläder

Många människor stoppar undan filtar och kläder som inte ska användas för säsongen, för att sedan ta fram och använda dem efter ett par månader.

Under tiden som filtarna legat i garderoben, kan en stor mängd kvalster ha överlevt där inne. När filten tas ut och läggs på sängen, så sprids de snabbt över till dina sängkläder.

Den mängd hud som faller från våra kroppar varje natt, är tillräckligt för att mata miljontals kvalster i flera veckor framåt. Kvalster lever i ett par månader och kan lägga mellan 20 och 100 ägg under sin livstid. De älskar dessutom värme och mörker, så om du stänger in dem i garderoben för ett par månader så kan de ha förökat sig till flera tusental – till och med miljoner, beroende på tillgång av mat, värme och fukt.

Kort sagt: tvätta kläder och filtar som du förvarat under vintern eller sommaren innan du börjar använda dem.

Halsdukar

 

5. Säg hej då till saker du inte behöver

Om du har fått kvalster så är risken stor att de finns i de allra vanligaste platserna i ditt hem: sängen, soffan och fåtöljer. De kommer att finnas i kuddfodralet, i täcket och i sängtyget.

Att enbart kasta ut en filt eller två kommer inte att rädda dig från kvalster, men det kan vara ett effektivt sätt för att utrota dem. Tvätta alla sängkläder i 60 grader, dammsug varje liten millimeter av sängen och kasta de gosedjur du inte behöver.

Om du har blivit drabbad handlar det om att göra rent, tvätta varmt och att kasta det du kan kasta. Kvalster kan vara svårt att bli av med och därför måste man ibland göra uppoffringar.