Elvisp Bäst i test 2020: 4 Bästa elvispar | Yeha.se

Elvisp Bäst i test 2020: 4 Bästa elvispar

Som mycket annat är elvispen en amerikansk uppfinning som såg världens ljus i början av förra seklet och användes i glassbarer för att tillverka milkshake. För hemmabruk dök den upp 1910 och sedan dess har den varit en naturlig del av köksutrustningen.

Innan dess fick man vispa eller piska äggen manuellt när det var dags att baka. Det var säkert inga problem för gårdagens starka kvinnor och män men idag när vi anser att vår tid är för dyrbar och många av oss är en smula lata är elvispen ovärderlig i köket.

I dag finns den i varje hem i alla typer och skepnader. Det gör också att utbudet av elvispar att köpa är enormt och kan upplevas som en djungel. Vilken hastighet ska den ha, hur stor ska den vara, vilket märke är bäst och vad ska den kosta?

Det är frågor vi ska försöka besvara i den här testen. Givetvis har vi inte testat alla elvispar på marknaden men vi har valt ut de vi har tyckt verkat mest intressanta och presenterar därför här en lista med de vi tycker du ska kika lite extra på.

Givetvis kan behoven vara olika beroende på om du driver ett professionellt kök eller bara ska baka en sockerkaka till fredagsmyset. Vilket som så hoppas vi att du har glädje av vår test.

Elvisp bäst i test


Bäst i test: Bosch MFQ4080


Vad vi gillar:

 • Tystgående
 • Extra utrustning
 • Välbalanserad
 • Stark
Vad vi inte gillar:

 • Något långsam

Vi vet inte om det finns någon logik i att förutsätta att företaget Bosch som också tillverkar bra borrmaskiner även ska vara bra på att tillverka elvispar men i det här fallet föll vår logik på plats.

Med sina 500 watts effekt tycker vi den här elvispen förtjänar att utses till bäst-i-test. Den är lätt och ligger bra i handen med en otrolig balans trots att den är så pass kraftfull.

Ljudnivån var något som imponerade på oss under testen eller snarare bristen på ljud. MFQ4080 är verkligen tyst i jämförelse med många andra elvispar. Givetvis höjs ljudnivån allt eftersom du höjer hastigeten men ljudet är inget problem på någon av de fem olika hastighetsinställningarna.

Till apparaten medföljer givetvis de vanliga visparna och degkrokarna. Utöver dem ingår även en mixerfot i rostfritt stål, en graderad mixerbägare samt en XL-hackare. Dessa extra tillbehör kan kanske kännas onödigt för den som endast tänker vispa ägg men i och med att priset ändå är överkomligt känns det som att det bara är att tacka och ta emot.

Även om Bosch visp har en stark motor som klarar tuffa tag hade vi gärna sett att man utökat antalet hastighetslägen några snäpp till då den inte är den snabbaste apparaten vi har testat. Trots det tycker vi att den är värd att titta extra på då den gör jobbet bra utan att låta för mycket.


Bästa premiumval: KitchenAid Elvisp 9


Vad vi gillar:

 • Snygg design
 • Stark motor
 • Snabb
 • Extra utrustning
Vad vi inte gillar:

 • Priset

KitchenAid är kända för att producera köksutrustning med kvalitet och denna elvisp är inget undantag. Med sina nio hastigheter som visas i en inbyggd display är denna visp lite av en Rolls Royce bland vispar.

Varför då inte utse den till bäst-i-test frågar vän av ordning. Det enkla svaret är priset som är ganska mycket högre än genomsnittet. Men för den som har lite pengar över och känner att en kvalitetvisp är det man vill satsa så är detta premiumval nummer ett.

Det är dock inte bara en visp som följer med när man köper KitchenAids elvisp. Utöver vispar och degkrokar hittar vi även ballongvisp och praktisk mixerstav som är perfekt för att mixa exempelvis drycker eller mikshake samt en tygpåse att förvara visparna i.

Den här silverfärgade skönheten, som också finns i andra färger, är liten, lätt att hantera och känns smidig i hela sitt utförande. Snabbheten är något vi slås av under testet och det faktum att den automatiskt alltid startar på lägsta hastigheten för att undvika stänk. Väldigt praktiskt.

Trots att KitchenAids elvisp har en mycket kraftig och snabb motor som galant klarar av de svåraste uppgifterna blir vi glatt överraskade över den låga ljudnivån. Känslan är att man har ansträngt sig för att tillverka en elvisp som ska klara hårda tag utan att göra så mycket väsen av sig.


Väldigt populär: Dualit Elvisp 400W High Gloss


Vad vi gillar:

 • Valbalanserad
 • Snygg design
 • Stark motor
Vad vi inte gillar:

 • Högljudd
 • Ingen extrautrustning

En elvisp som har blivit mycket populär hos konsumenterna är Dualits elvisp med sin starka motor på hela 400 W och det är något vi kan förstå efter att ha testat den.

Att den är snyggt designad råder det ingen tvekan om och trots att den är lite tyngre än vad den ser ut blir det aldrig ett problem då den är välbalanserad och ligger skönt i handen när man arbetar.

När vi startade testen och fick se vispen förvånades vi först över att den var batteridriven men upptäckte snart att så inte var fallet. Dualit har valt att dölja elsladden i en sladdvinda när apparaten inte används. Mycket praktiskt.

Till apparaten medföljer givetvis vispar och degkrokar men där tar det stopp. Vi tycker att för ett pris som ligger klart över genomsnittet borde det medfölja lite mer utrustning. Ballongvispar är till exempel något som skulle kunna tänkas ingå.

Som vi skrev tidigare så har vispen en mycket stark och snabb motor och det verkar vara där Dualit har lagt pengarna. De har i alla fall inte spenderat några större summor på ljudisolering. Maskinen låter helt enkel för mycket för det priset.


Bästa budgetval: Bosch Elvisp


Vad vi gillar:

 • Mycket billig
 • Retro design
 • Tystlåten
 • Stark motor
Vad vi inte gillar:

 • Långsam

Bosch elvisp MFQ40301 är billig och vi kan inte förstå varför. Bosch kan det här med motorer och det visar man även här när man har tagit fram en bra, tystlåten elvisp som känns robust till ett mycket bra pris.

Effekten är på hela 500 W och du kan välja på fem hastigheter och puls/turbo-läge när du arbetar med visparna eller degkrokarna som följer med.

De medföljande visparna har inbyggda små kulor vars uppgift är att ge mer luft och volym åt din smet när du vispar. Om så verkligen är fallet hade vi svårt att bedöma. Om det verkligen blir någon skillnad så är den i alla fall liten.

Andra finesser maskinen har är anslutningsmöjlighet för stavmixer, som kan köpas till, samt sladdupprullning för en smidigare förvaring. Sladden går dessutom att vinkla i höjdled under arbete för att inte vara i vägen.

Vispen är snyggt designad och ger en viss 50-tals känsla vilket aldrig är fel. Den ligger bra i handen med sin soft touch-handtag och hastighetsreglaget med sina fem val kommer man lätt åt med tummen. Dock kan vi tycka att maskinen är en smula långsam trots sin starka motor.

På det hela taget måste vi säga att denna maskin är ett mycket bra budgetval. Det finns inte många elvispar ute på marknaden med denna kvalitet som betingar ett sådant lågt pris. Bra där Bosch.


Vårt bäst-i-test av elvispar

Precis som i alla andra test vi gjort här på Yeha, så har vi ägnat mycket tid åt att göra research. För att du ska få en så bred och rättvis bild av respektive produkt, baserar vi inte våra recensioner på enbart vår egen uppfattning – utan även andras.

Vi har läst recensioner, tester, foruminlägg och tittat på videos för att se vad andra konsumenter och experter tycker om de olika modellerna. På så sätt slipper du ägna tid åt att efterforska och hoppa runt mellan olika sidor – eftersom vi samlat allt här, på en och samma plats.

Vårt syfte är att du ska spara både tid och pengar. Din tid, då vi samlat så pass många människors åsikter här. Men också för att det minimerar risken för att du köper något du senare kommer att bli missnöjd med.

Hur vi recenserade elvisparna

När vi granskade respektive produkt så är det en hel del saker att hålla koll på. Vi har främst fokuserat på:

Hur den känns – Vad är elvispen gjord av för material och hur funktionell är designen?
Hållbarhet – Är den gjord för att hålla med tiden? Är motorn stark eller plasthandtaget svagt?
Effektivitet – Hur stark är motorn, hur många hastigheter kan man välja på?
Underhåll – Är elvispen enkel att tvätta? Är manualen lätt att förstå?
Värdet – Jämför pris med kvalitet. Är det värt investeringen?

Så väljer du bästa elvispen för dig

Utöver det vi har tittat på när vi bedömt de olika modellerna, så finns det ett par saker du bör fokusera på lite extra när du ska köpa en elvisp.

Vilka tillbehör behöver du
De flesta elvispar kommer med ett par tillbehör. Ju högre upp i pris du går, desto fler tillbehör brukar tillkomma.

En del modeller inkluderar degkrokar, stickfästen, ballongvispar, mixerstav och olika typer av vispar. En elvisp i mellanprisklassen kan prestera samma resultat som en budgetvisp, men eftersom den tillkommer med så många tillbehör så har priset höjts. Alltså inte för att kvalitén är bättre, utan för att paketet innehåller fler saker.

Behöver du en tyst elvisp
Men långt ifrån alla elvispar är tystlåtna. Om du bor i en liten lägenhet och gärna vill vispa på morgonen när familjen sover, då gör du bäst i att fokusera på en så tystlåten elvisp som möjligt.

Om du vill ha en så tyst elvisp som möjligt, bör du undvika budgetmodellerna. Vi rekommenderar i så fall vår bäst i test-vinnare från Bosch, som visade sig prestera mycket bra både vad gäller ljud och motor.

Antal hastigheter
Det är möjligt att du aldrig kommer att använda alla hastigheter som finns på maskinen. Men att kunna ändra hastighet under tiden som man vispar är få förunnat. Det blir mycket mindre spill och splash när man kan börja sakta och öka hastigheten gradvis.

En del elvispar har turbohastigheter som verkligen sätter fart på smeten du vispar.