Bästa Escada Parfymerna 2020 – 6 Bäst i Test Damparfymer

Du kan läsa om våra recensioner här.

Escada har varit ett ledande modehus i över 30 år nu. De är främst kända för sina lyxiga handväskor, skor och kläder – men också parfymer. I den här artikeln har vi gått igenom de bästa Escada damparfymerna.

Det tyska modehuset Escada har över 65 stycken parfymer, varvid den första lanserades 1990. De flesta av deras parfymer kännetecknas av deras fruktiga och ungdomliga aromer.

Parfymerna är lika eleganta och unika som flaskorna, vilket har gjort Escada till ett av de främsta och mest populära modehusen för damparfymer.

6 Bästa Escada parfymer

Escadas kollektion av parfymer är otroligt stor, vilket kan göra det svårt att hitta rätt. Med så många olika dofter att välja på – hur ska du kunna hitta den som passar just dig bäst?

Vi har löst det.

Vi har gått igenom Escadas främsta parfymer och valt ut de absolut bästa. Vi har sedan noga kategoriserat dem utefter årstid, tid på dygnet och dess kännetecken.

På så sätt kan du enklare och snabbare hitta den parfym som passar dig och dina behov bäst.

1. Escada Flor del Sol EdT

Tid: Dag
Årstid: Sommar
Kännetecken: Frukt, sötma, citrus och färska kryddor.
Nyckelord: Kvinnlig, sommar, sol, förförisk och drinkar.

Fruktiga toppnoter med doft av drinkar för tankarna till sommar, semester och soliga stränder. Med all rätt vill vi påstå. Escadas Flor del Sol EdT är en fräsch somrig doft som passar som bäst under heta sommardagar.

De fruktiga toppnoterna följs av en fantastisk, feminin hjärtnot av dahlia blommor som gör att resan fortsätter på en exotisk sandstrand.

Allting vilar på en bas av sandelträ vilket gör hela kompositionen tidlös, förförisk men en förhoppning av spännande möten på en het sandstrand.

Någon kallade doften ”en semester på flaska” och vi är benägna att hålla med. Det är den perfekta sommarparfymen som passar kvinnor i alla åldrar. Doften dröjer sig kvar länge så det finns ingen anledning att överdriva när man sprayar.

En re-touche kan dock rekommenderas efter några bad på stranden.

Många sommarparfymer kan upplevas som för fruktiga eller för söta men det är inget man behöver oroa sig för här.

Escada har återigen hittat den perfekta balansen och parfymen doftar allt annat än för sött. Vi kan till och med känna en svag doft av vattenmelon innan de blommiga hjärtnoterna tar över.

Den vackra röda flaskan finns i 30, 50 och 100 milliliters varianter och priset känns ok även om vi tycker att det nog kunde vara något lägre. Men smakar det så kostar det och ska du köpa endast en parfym till sommaren rekommenderar vi denna starkt.


2. Escada Miami Blossom

Tid: Dag
Årstid: Sommar
Kännetecken: Frukt, sötma, vita blommor och sandelträ
Nyckelord: Sprallig, modern, kvinnlig, glad och ledig.

Miami Blossom är inspirerad av staden Miamis förföriska glamour och fanns på hyllorna 2019. Enligt Escada är den ”en bubblande sommarcocktail av tropisk elegans”.

Till skillnad från parfymen Sorbetto Rosso, som kom året innan och fokuserade på vattenmelon, har man med Miami Blossom bestämt sig för att fokusera på ananas.

Det är också ananasen som utgör grunden i mellanregistrets hjärtnoter tillsammans med jasmin och tahitigardenia medan toppnoterna även denna gång består av vattenmelon och apelsin.

Basen består, som oftast, av sandelträ med en gnutta mysk vilket ger hela kompositionen en riktig sommarkänsla av spännande möten på stranden eller i cocktailbaren.

Doften känns varm och spännande och parfymören Caroline Sabas har verkligen skapat en parfym som borde gå hem i alla läger.

Doften är söt, men inte för söt, och fruktig. Vi kan tydligt känna ananas, jasmin och sandelträ men har svårare att känna blåbär som också ska finnas med i kompositionen.

Doften sitter i lagom länge och på riktigt varma dagar känns den ännu tydligare och sitter i längre.

Escada är väldigt duktiga på att skapa sommarparfymer med en känsla av livfullhet och, ja, till och med sprallighet utan att för den skull göra den allt för söt.

Fruktigt, härligt och fräscht är ord vi tar med oss efter den här upplevelsen. Miami Blossom borde göra alla som använder den på gott humör. Det blev i alla fall vi.


3. Escada Celebrate Life

Tid: Dag & natt
Årstid: Vinter & vår
Kännetecken: Frukt, vanilj, sötma och citrus
Nyckelord: Framåt, modern, kvinnlig, rörelse och sol.

Vad gör man om man villhylla livet och tillverkar parfymer? Jo, man skapar en parfym med namnet Celebrate Life och fyller den med dofter som hyllar både livet och kvinnan. För vad vore väl livet utan kvinnan.

Celebrate Life kom redan 2018 och var först ut att flankera Escadas satsning Celebrate N.O.W som kom året innan. Den lilla söta rosa flaskan, som finns i 30 och 50 milliliter innehåller toppnoter av pomerans, päron och litchi.

I hjärtnoterna hittar vi apelsinblomma, amber och ros. Alltihop på en bas av vanilj, ambroxan och mysk.

Vanligtvis brukar Escada vara duktiga på att hålla tillbaka det allt för söta för att istället locka fram det fruktiga i sina dofter.

Med Celebrate Life har man valt att ge vanilj en framträdande roll och därmed känns doften aningen sötare än många andra parfymer i Escadas sortiment. Det behöver inte alls vara fel utan kan säkert passa många.

Just på grund av sin lite sötare framtoning tror vi att just den här doften skulle passa bättre till den yngre generationens kvinnor eller åtminstone till de som känner sig lite yngre på insidan. För man är ju egentligen inte äldre än man känner sig.

Doften är varm och mjuk och vi tycker att den skulle passa utmärkt för den moderna kvinnan i rörelse och som är positiv till att möta nya utmaningar i vardagen. Gärna under soliga vinterdagar eller när vårens första knoppar äntligen slår ut.


4. Escada Celebrate N.O.W

Tid: Dag
Årstid: Vår & sommar
Kännetecken: Varma kryddor, blommor, vanilj och kanel.
Nyckelord: Frisk, modern, sund, självförtroende, sol och värme.

2017 var året som Escada lanserade sin parfym Celebrate N.O.W. och som enligt företaget ska vara en perfekt reflektion av den moderna kvinnans positiva attityd och som ska hjälpa henne att se världen ur ett helt nytt perspektiv.

Huruvida den verkligen hjälper kvinnor att se världen ur andra perspektiv kan vi dessvärre inte svara på, men den doftar gott. Vilket väl ändå är en parfyms primära syfte?

Här bjuds vi på toppnoter av ingefära som känns friskt och sunt samt hjärtnoter av magnolia vilandes på en bas av kanel, vanilj och tonkabönor.

Doften överraskar på ett positivt sätt och är inte doften man förväntar sig när man ser den lilla flaskan dekorerad med små hjärtan.

Tack vare ingefäran tillsammans med magnolian ger doften en upplevelse av friskhet och sundhet. Även basens kanel bidrar till att göra doften till en frisk upplevelse för kvinnan som vill erövra, eller kanske rädda, världen.

Doften är varm, mjuk och behaglig även om vi tycker att den försvinner fortare än vi hade tänkt oss. Även om priset inte är det allra högsta förväntar vi oss att doften ska finnas kvar längre och man inte ska behöva ”fylla på” allt för ofta för det blir dyrt i längden.

Vår och sommar är tiden för den här doften. På stranden, på seglatsen, när man strosar i en solig stadsmiljö eller under söndagsmiddagen på sommarstället. Åldern är inget hinder. Om du känner dig på gång kan den här doften vara för dig.


5. Escada Especially Elixir

Tid: Dag
Årstid: Höst & vår
Kännetecken: Rosor, mysk, blommor, sötma och frukt.
Nyckelord: Intensiv, självsäker, strålande, höst, fräsch och modern.

Especially Elixir kom 2013 och är en nytolkning av rosdoften i 2011-års version av Especially Escada.

I jämförelse med Especially Escada Delicate Notes, som kom 2012, är denna doft en aning mer intensiv och ska, enligt Escada, vara en parfym som står för den självsäkra kvinnan som lyser upp rummet med sin energi och sitt leende.

Doften är inspirerad av den turkiska rosen men börjar med päron, malvafrön och grapefrukt i sina toppnoter för att sedan övergå till själva rosen, yalng-ylang och färska plommon. Basen består som vanligt av mysk men här finns även vanilj, bärnsten och patchuli.

Även om doften är tänkt att användas under dagen anser vi nog att den är väl värd att bäras även under kvällen. Höst och vår är årstiderna som gäller då parfymens intensitet gör sig bäst tillsammans med övriga dofter i naturen.

Vi ansåg att toppnoterna hjärtnoterna gjorde sig bra vid vår test men att patchulin inte tillför något av värde. Snarare tvärt om.

Doften tvärvänder och blir till något annat än vad den initialt lovar. Om det beror på att det är för mycket patchuli eller om det beror på oss kan vi inte svara på. En doft som inte är populär i våra näsor kan vara den bästa i någon annans.

Parfymen, som finns i 30, 50 och 50 milliliters flaskor, har tagits fram av den kända näsan Jean-Michel Duriez som genom åren har utvecklat en mängd dofter åt bland annat Dolce & Gabbana, Jean Patou, Lacoste och Rochas.


6. Escada Magnetism EdP

Tid: Natt
Årstid: Vinter & höst
Kännetecken: Frukt, sötma, blommor, trä och vanilj.
Nyckelord: Frisk, modern, sund, självförtroende, sol och värme.

Orienten, frukter och starka kryddor. Där har du Magetism EdP i ett nötskal. I toppnoterna känner vi bland annat svartvinbär, ananas, melon och kassia. Vi skriver ”bland annat” för denna parfym är ett fyrverkeri av dofter.

Fyrverkeriet fortsätter i hjärtnoterna med bland annat iris, gröna blad, magnolia, kummin, basilika och liljekonvalj. Vi slutade att känna efter här men de olika dofterna bara fortsatte att komma.

Allting avslutas med ännu ett fyrverkeri av bland annat sandelträ, patchouli, ambra, mysk och karamell.

Vi älskar den här doften som bara fortsätter och fortsätter. Hade vi hunnit så hade vi satt oss ned, blundat och bara insupit alla dofter under ett par timmar. Ett varningens finger dock.

Är du ingen älskare av söt doft är detta ingenting för dig även vi själva anser att alla andra noter väger upp den lite söta karamellnoten på ett behagligt sätt.

Doften, i den lite speciella men vackra flaskan är framtagen av storheterna Steve DeMercado, som bland annat har tagit fram parfymer åt Jennifer Lopez, Jessica Simpson, Rihanna och Paris Hilton, samt Pierre Bourdon, som har många år i branschen och har samarbetat med bland andra Yves Saint Laurent, Christian Dior och Van Gils.