Fritera i Kastrull: Snabb Guide för att Fritera på Rätt Sätt

Fritera i Kastrull: Snabb Guide för att Fritera på Rätt Sätt

Att fritera mat hemma är en relativt ny sak för oss svenskar. Vi äter sällan friterad mat, såvida det inte kommer från en snabbmatsrestaurang. Det är desto vanligare i USA. På senare tid har det däremot förändrats och allt fler försöker fritera mat hemma. Vi visar dig hur du ska göra steg-för-steg och förbereder dig med viktiga säkerhetstips.

Friterad mat är supergott. Onyttigt i stora mängder, men fortfarande supergott. Man kan fritera allt från äpple, till fisk, choklad och kött. Bara fantasin sätter gränser för vad som kan friteras.

En del människor ryggar tillbaka när det pratas om att fritera hemma. Inte för att det är ohälsosamt, utan för att de har en idé om hur farligt det är. Det är inte ofarligt att fritera hemma, men så länge du gör rätt och har vidtagit korrekta säkerhetsåtgärder så är det inga problem.

Innan vi börjar – missa inte att läsa vårt bäst i test av fritöser – de är inte så dyra som man kan tro.

Säkerhet när du friterar hemma

Det absolut bästa alternativet att fritera hemma är med hjälp av en fritös. Men om det inte finns tillgängligt för tillfället, så fungerar också en kastrull. Teoretiskt sett kan du använda en stekpanna eller wok, men kastrullen är bäst på grund av dess höga kanter och för att den har ett lock.

Olja kan börja brinna. Om det skulle ske, ska du aldrig någonsin kasta vatten på elden eller oljan. Det kommer att resultera i små explosioner och att elden riskerar spridas i köket. Det du ska göra är att lägga på locket och stänga av värmen. Kväv elden. Det är också anledningen till varför du vill använda en kastrull och inte en stekpanna, det är säkrare och skyddar dig från stänk.

Det är även rekommenderat att ha en brandsläckare i rummet – även om du inte friterar. En brandfilt kan också hjälpa till att släcka elden.

Gå aldrig någonsin ifrån kastrullen när du friterar. Ha hela tiden uppsikt. Om du måste lämna rummet – stäng av plattan, förflytta kastrullen och vänta på att det svalnat innan du går därifrån.

Välj rätt olja

Alla oljor klarar inte av lika höga temperaturer och smakar inte likadant. Olivolja smakar inte lika bra friterat och klarar inte av lika höga temperaturer som många andra oljor.

Vi rekommenderar att du använder antingen solrosolja, rapsolja, jordnötsolja eller sojabönolja.

Undvik plast och gummi

När du friterar mat så hanterar du olja som är otroligt het. Du vill därför använda köksredskap i metall. Om tången eller klämman är gjord i plast eller gummi så riskerar den att smälta, vilket innebär massvis med ohälsosamma kemikalier i din mat och att du förlorar klämman.

Kom ihåg att metall leder värme, så även om handtaget inte vidrör oljan så kan det bli väldigt varmt.

Maten ska vara torr

Som vi beskrev här ovanför, är vatten och olja ingen god idé. Var därför noga med att maten du ska fritera är torr och fri från vatten.

Var framförallt vaksam om maten tidigare legat i frysen. Då kommer du behöva låta den ligga framme tills den torkat helt.

Så här friterar du i kastrull

Det är enkelt att fritera mat. Kruxet är att man måste vara så försiktig och genomföra varje säkerhetsåtgärd. Du förbereder nästan mer än du gör.

Det du behöver är:

  • En bra kastrull
  • Olja (tidigare i artikeln har vi gått igenom vilken olja du behöver)
  • Papper

1. Häll i oljan i kastrullen. Gå inte över hälften, för att minska risken att olja skvätter över eller fattar eld. När du börjar fritera så kommer oljan att stiga, så det är rekommenderat att fylla kastrullen till ungefär 1/3.

2. Sätt på plattan och vänta ett par minuter tills det har blivit tillräckligt varmt. Du bör arbeta med en värme mellan 170 och 190 grader. Beroende på vad du friterar och vilken olja du använder. Använd en termometer för att avgöra hur varmt det är, undvik att gissa.

3. Dutta maten med papper, för att försäkra att det inte finns fukt eller vatten. Om det finns fukt på maten, så kan det resultera i att oljan skvätter våldsamt när du sänker ner maten. Var därför mycket noga med att det inte finns vatten eller fukt.

4. Sänk sakta ner maten i oljan, med hjälp av en lång metall eller trä-tång eller slev. Det är viktigt att du använder något långt, så att du håller distans från oljan utifall att det skulle stänka. Kom ihåg att lägga i maten sakta och försiktigt.

5. När du har lagt i maten så går det väldigt snabbt. Om du bara vill fritera utsidan, så kan 30 sekunder vara tillräckligt för att det ska bli klart. Kom ihåg att mindre mat tar kortare tid att fritera.

6. Ta ut den friterade maten och placera på en tallrik som täckts av pappersdukar. Pappret är där för att suga upp överskottet av olja som finns i maten. Det gör så att maten blir mindre flottig. Var försiktig så att du inte duttar för hårt och tar bort all olja som finns på maten.

7. Efter att oljan har svalnat i kastrullen, kan du förvara det i en låda och återanvända det vid ett senare tillfälle. Det vore dumt att kasta bort olja som fortfarande går att använda.