Bästa Gjutjärnsgrytan 2021 – 4 Bästa Grytorna

Du kan läsa om våra recensioner här.

Vi har tittat på de bästa gjutjärnsgrytorna på marknaden idag. Resultatet blev 4 grytor, både tunga, lätta, stora och små – för varje budget.

Bäst i test
Skeppshult gjutjärnsgryta

Skeppshult gjutjärnsgryta
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

Den här grytan är den mest fördelaktiga garantin, en otroligt hög kvalitet och en livslängd som få kan konkurrera med – trots det har den ett väldigt lågt pris. Ett självklart köp, oavsett budget. Du kan inte gå fel med Skeppshult.

Plus
Plus

Superhög kvalitet, enkel hantering, 25-års garanti och en fenomenal värmefördelning. Användbart glaslock.

Minus
Minus

Ganska tung.

Väldigt Populär
Staub gryta

Staub gryta
LÄS MER
Slutsats

En snygg och elegant gryta som är väldigt populär internationellt. Den kan användas på alla värmekällor, inklusive induktion.

Plus

En exklusiv design med en bra emalj. Värmefördelningen och värmehållningen är toppen. Den har länge ansetts vara en av de bästa gjutjärnsgrytorna på marknaden. Fungerar även på induktion.

Minus

Den kostar mer än de flesta andra. Det är en riktig premium-gryta.

Bästa Budgetval
Ronneby Bruk Ultra Light

Ronneby Bruk Ultra Light
LÄS MER
Slutsats

Perfekt för dig som vill ha en gryta som är lätt att bära. Den har en låg vikt, men har alla positiva kvalitéer som gjutjärn har.

Plus

Riktigt bra värmefördelning och den värms även upp supersnabbt. Den väger väldigt lite. Den är enkel att hantera och har användbara handtag på sidorna.

Minus

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa gjutjärnsgrytan för dig.

Tidigare tittade vi på de bästa gjutjärnspannorna. I den här guiden hjälper vi dig att hitta den bästa gjutjärnsgrytan för dig, din budget och dina behov. Vi har plockat ut de allra främsta modellerna som ger mest för pengarna.

Det finns en del saker som skiljer dem åt och som gör att de passar en viss typ av matlagning än andra. Häng med så tar vi reda på vilken som passar dig bäst!

Bästa Gjutjärnsgrytan

Har du bråttom? Här är de bästa gjutjärnsgrytorna på marknaden idag.


Bäst i test gjutjärnsgryta

Skeppshult gjutjärnsgryta

Vad vi gillar:

 • Väldigt hög kvalitet
 • Enkel att hantera
 • 25-års garanti
 • Utmärkt värmefördelning
Vad vi inte gillar:

 • Tung

Av alla företag som tillverkar köksutrustning, är Skeppshult helt klart en av våra favoriter. Deras produkter är alltid av högsta kvalitet, har den bästa livslängden på marknaden och alltid ett fördelaktigt pris.

Deras gjutjärnsgryta är ett bevis på den kvalitén.

Själva grytan är gjord i starkt och tjockt gjutjärn, medan locket är gjort av glas. Så fort man känner på hantverket känner man att det är kvalitet och erfarenhet som gjutit formen.

Den här modellen finns i tre versioner; 3 liter, 4 liter och en större var variant på 5,5 liter. Det finns alltså storlekar för både små och stora hushåll.

Som vanligt har Skeppshult en garanti på 25 år, vilket vittnar om livslängden och kvalitén på grytan.

Trots den fördelaktiga garantin, höga kvalitén och långa livslängden så är den här grytan en av de billigaste. Det gör den till en självklar bäst i test-vinnare.

Vi älskar den här grytan och är övertygade om att du kommer göra det också!


Väldigt Populär

Staub gryta

Vad vi gillar:

 • Snygg design
 • Kan användas på alla värmekällor
 • Bra emalj
 • Populär
Vad vi inte gillar:

 • Övre prisklassen

Staub kommer ursprungligen från vin-meckat Frankrike. Företaget specialiserar sig på köksutrustning i gjutjärn och keramik, både för hemmakockar och professionella.

Först och främst är det viktigt att poängtera att Staubs gryta fungerar på alla värmekällor – även induktion. Det får de ett plus i kanten för.

Kvaliteten är utomordentligt bra och det märks varför Staub har blivit ett så populärt märke inom köksbranschen. Värmefördelningen är riktigt bra och värmen hålls kvar i grytan under en lång tid.

Botten av grytan är ganska hög, vilket gör den perfekt för grytor och soppor. Om du planerar att steka mer, bör du inhandla en botten som är lite lägre.

Utseendemässigt är den väldigt fin och ger ett elegant intryck med det lilla knopphandtaget.

Stabus gjutjärnsgryta är väldigt populär och det finns många positiva recensioner där ute – och vi kan bara instämma – det är en riktigt bra gryta!


Bästa Premiuval

Le Creuset Signature

Vad vi gillar:

 • Många färger att välja på
 • Extremt pålitlig
 • Livslång garanti
 • Klassisk design
Vad vi inte gillar:

 • Dyr

En riktig klassiker. För 20 år sedan hade alla som intresserade sig för matlagning en orange-färgad Le Creuset där hemma. Numera finns det många fler tillverkare att välja bland, men Le Creuset håller sig fortfarande i toppen.

Kvaliteten på materialet är, som beräknad, mycket bra. Något vi däremot inte hade räknat med är hur bra värmefördelningen skulle vara och hur effektiv den är att steka med. Vi gillar den starkt!

Vår bäst i test-vinnare från Skeppshult har en garanti på 25 år. Det är ett otroligt bra avtal oavsett produkt. Le Creuset erbjudet en livstidsgaranti på den här gjutjärnsgrytan. Om produkten inte hade varit ren och skär kvalitet, så hade man aldrig haft en sådan garanti.

Grytan sluter väldigt bra, har utrustats med en stålknopp på locket som är väldigt enkel att greppa – även för större händer.

Det är ingen slump att Le Creuset har ett så gott rykte inom köksbranschen. Det är heller ingen slump att just den här grytan har funnits så länge och fortfarande anses vara en av de bästa gjutjärnsgrytorna.

Den är starkt rekommenderad för dig som vill ha högsta kvalitet.


Bästa Budgetval

Ronneby Bruk Ultra Light

Vad vi gillar:

 • Lättviktare
 • Enkel att hantera
 • Värms upp snabbt
 • Bra handtag på sidorna
Vad vi inte gillar:

Ronnebyggden har producerat gjutjärnsprodukter sedan 1700-talet. Ytterst få, om ens någon, tillverkare kan konkurrera med den erfarenheten som Ronnebybruk har. Det märks i deras produkter att man är specialiserad på just gjutjärn.

Den här grytan har en lite annorlunda design i jämförelse med de andra gjutjärnsgrytorna vi testat. Den är hög, lite avsmalnad i botten och, bäst av allt, den är väldigt lätt.

Anledningen till varför Ronnebys gryta kan vara så lätt i jämförelse med alla andra, är för att de använder en ny teknik som hanterar järnet på ett annat sätt. Det är en ovanlig teknik som gör att grytan blir både tunn och lätt – vilket förbättrar värmefördelningen och hur snabbt den värms upp.

Eftersom grytan är relativt tunn, så innebär det också att den är lite ömtåligare än de andra grytorna. För hög värme kan skada grytan. Den tål ugnstemperatur upp till 220 grader.

Vi gillar Ronneby bruks gryta starkt. Den är perfekt för dig som vill ha något lätt, tunt och lättanvänt.


Vårt bäst i test av gjutjärnsgrytor

När det kommer till gjutjärn så är det ett par tillverkare som dominerar marknaden – framförallt när det kommer till grytor. Av alla gjutjärnsgrytor vi tittat på, är det inte konstigt att just Skeppshult Ronneby bruk, Le Creuset och Staub hamnat i toppen.

De här företagen har länge varit i toppen när det kommet till köksutrustning i gjutjärn. Om du ska köpa en gryta rekommenderar vi därför att du tar en extra titt på dessa.

Resultatet från vårt test baseras inte enbart på våra egna erfarenheter. Vi har även lagt mycket tid på att efterforska vad andra konsumenter och experter tycker om respektive produkt.

Vårt syfte är att erbjuda dig en så bred och rättvis bedömning av varje produkt som möjligt. Därför har vi även tagit med andra användares recensioner och tester i bedömningen av alla grytorna. På så sätt slipper du hoppa runt mellan olika videos, foruminlägg, sidor och recensioner för att se vad andra tycker. Vi har redan sammanfattat allt här – på en och samma plats.

På så sätt slipper du slösa tid på att forska, studera och leta efter information. Eftersom vi redan gjort grovjobbet åt dig. Det innebär också att du minskar risken för att köpa något som du senare kommer att bli missnöjd med. Poängen med vår guide är att vi ska hjälpa dig att hitta den bästa gjutjärnsgrytan för dig, dina behov och din budget.