Bästa Gjutjärnspannan 2021 – 4 Bäst i test Gjutjärnspannor

Du kan läsa om våra recensioner här.

I det här testet hjälper vi dig att hitta den bästa gjutjärnspannan för dig – oavsett budget, värmekälla och storlek. Resultatet blev 4 riktigt prisvärda gjutjärnspannor.

Bäst i test
Skeppshult Stekpanna Gjutjärn

Skeppshult Stekpanna Gjutjärn
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

Absolut högsta kvalitet till ett förvånansvärt lågt pris. Den här pannan kommer hålla i generationer. Definitivt en av de bästa gjutjärnspannorna idag. Ett smart köp!

Plus
Plus

Pålitligt, ergonomisk, bra pris, hög kvalitet och riktigt bra hållbarhet. Den här pannan är kvalitet rakt igenom, på alla tänkbara sätt. Dessutom 25 års garanti!

Minus
Minus
Väldigt Populär
Ronneby Bruk Lätt Gjutjärn

Ronneby Bruk Lätt Gjutjärn
LÄS MER
Slutsats

En superb panna och tillika en av de populäraste. Den värms upp snabbare än de flesta andra. Det är en av de billigaste – men också en av de bästa. Perfekt för dig som vill spara pengar, men ändå vill köpa kvalitet.

Plus

Väger väldigt lite, bra grepp, värms upp snabbt och fungerar på alla värmekällor. Det låga priset höjer betyget också!

Minus

Värms upp otroligt snabbt, så har inte för hög värme i början då den kan överhettas.

Bästa Budgetval
Lodge Stekpanna

Lodge Stekpanna
LÄS MER
Slutsats

En billig och pålitlig panna med en lång livslängd. Definitivt ett bra val om du vill ha något till ett lågt pris, utan att behöva kompensera med kvalitén.

Plus

Billig, enkel att använda och väldigt hållbar. Fungerar även i ugn och på grillen. Den är helgjuten.

Minus

Kräver en del underhåll.

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa gjutjärnspannan för dig.

Från att länge ha varit ett givet inslag i hushållen så hamnade gjutjärnspannan för ett tag i glömska. Den ersattes av teflonpannor och konkurrerades ut av andra matlagnings- och uppvärmningslösningar.

Även om gjutjärnspannan hela tiden använts i professionella kök, så har har många hemmakockar återupptäckt de många fördelar och unika egenskaper som gjutjärnspannor faktiskt har.

Utöver att vara enormt pålitliga och stryktåliga så har de även gjort sig kända för konsekvent resultat och att fungera på såväl traditionell spishäll som induktionsplattor.

Bäst i test gjutjärnspannor

Har du bråttom? Här är en snabbtitt på de bästa gjutjärnspannorna på marknaden idag.


Bäst i Test Gjutjärnspanna

Skeppshult Stekpanna Gjutjärn

Vad vi gillar:

 • Pålitlig
 • Hög kvalitet
 • Ergonomisk
 • Lyxig känsla
Vad vi inte gillar:

 • Tung

Skeppshult är ett av Sveriges äldsta gjuterier och har sedan början av 1900-talet levererat pålitliga produkter.

Det är inte ovanligt att deras köksutrustning håller livet ut – ja, sträcker sig till nästa generation också.

Deras gjutjärnsstekpanna är en välbalanserad modern klassiker. Den är utrustad med valnötshandtag som minskar värmeöverföringen, och gör den enkel att använda även vid matlagning i riktigt höga temperaturer.

I slutet av handtaget finns även en smidig ögla för upphängning.

Tack vare vinklade kanter är det väldigt enkelt att använda stekpannan för redning eller improviserad wokning, då det gör att man kan röra om intensivt och klänge utan att det blir påfrestande för handleden.

Modellen som är på 28 cm väger ungefär 2.8 kg – men är trots det väldigt enkel att hantera.

Har du däremot problem med armar eller axlar och inte kan bära så mycket, då bör du rikta in dig på de mindre varianterna, alternativt en annan panna.

Definitivt marknadens kanske i särklass bästa gjutjärnspanna med Skeppshult alldeles egna kvalitetsmärkning. Helt klart vår favorit som passar till allt från vanlig stekning, wok och redning.


Väldigt Populär

Ronneby Bruk Lätt Gjutjärn

Vad vi gillar:

 • Väger väldigt lite
 • Enkel att sköta
 • Rostfritt handtag
 • Fungerar på alla typer av värmekällor
Vad vi inte gillar:

 • Något sämre värmeöverföring än de andra

Ronneby Bruk i Blekinge har valt att gå sin egen väg genom att kombinera innovation med beprövat hantverk. Deras stekpanna i lätt gjutjärn är den kanske i särklass mest lätthanterliga gjutjärnspanna.

Med sina blygsamma 0,9 kg väger den ungefär en tredjedel av vad man har kommit att förvänta sig av liknande produkter. Detta har gjort deras gjutjärnspanna till en favorit bland personer som är vana med teflonpannor och de som inte vill eller orkar bära så tunga saker.

Den lite mindre tilltagna omkretsen på 20 cm gör den däremot inte lämpad för de riktigt stora stekarna och rätterna.

Om du har haft dåliga erfarenheter av andra gjutjärnspannor, eller vill ha ett lite mer smidigt alternativ så rekommenderar vi definitivt Ronneby Bruks lätta gjutjärnspanna. Dess popularitet vittnar om kvalitén.

Den är billig, väldigt lätt och materialet är av god kvalitet – vad mer kan man önska? En av de populäraste gjutjärnspannorna vi hittat.


Bästa Budgetval

Lodge Stekpanna

Vad vi gillar:

 • Lätt att använda
 • Lång livslängd
 • Billig
 • Fungerar på alla värmekällor, även ugn och grill
Vad vi inte gillar:

 • Kräver en del underhåll

Även om Lodge är omåttligt populära i USA så är det först på senare tid som de har introducerats här i Sverige. Deras gjutjärnspanna kännetecknas av att den är tillverkad för att kunna användas överallt.

Därför spelar det ingen roll om du planerar att använda den över öppen eld, i ugnen, på grillen eller på induktionsplattan. Den klarar precis alla värmekällor.

Till skillnad från många andra stekpannor är den även helgjuten, vilket gör att man slipper oroa sig för glapp i handtaget. Oavsett om du planerar att steka kött, göra såser eller fritera så kommer den här stekpannan att hjälpa dig på vägen.

Vi tycker helt klart att det här är det bästa tänkbara budgetvalet. Men var beredd på att dess mångfacetterade funktionalitet även kräver en del underhåll.

Om du ser till att skrubba och olja in den regelbundet, så kommer denna gjutjärnspenna från Lodge definitivt att hålla en livstid. Ett väldigt ekonomiskt och smart val!


Mycket Prisvärd

Gense Le Gourmet stekpanna

Vad vi gillar:

 • Lyxig
 • Stabilt handtag
 • Bra värmefördelning
 • Raka kanter
Vad vi inte gillar:

Svenska Gense har ett flertal gjutjärnspannor i sitt utbud. Deras Le Gourmet är särskilt utformad för att ge riktigt bra och jämn värmeöverföring.

Tack vare en noggrant utvald tjocklek på botten så ger den ett resultat som i många fall är helt i en egen klass.

Många har fått erfara att Le Gourmet helt enkelt gör maten godare. Även om det låter som något direkt taget från deras marknadsföringsavdelning, så är det flera kunder som ekar samma ord.

Som helgjuten panna behöver man aldrig oroa sig för att få problem med handtaget. Den ger en väldigt speciell känsla av kvalitet.

Var däremot beredd på att den väger sin beskärda del, och den är knappast att alternativ för dig som vill ha en lite lättare panna.

På det stora hela är den unikt prisvärd. Du får en panna som håller restaurang-kvalitet – trots att den kostar runt 500-lappen. Ett bra val om du vill bli seriös med matlagningen och vill ha utrustning för riktiga kockar.


Vilken gjutjärnspanna är bäst för dig

Det var nog ingen som var beredd på att gjutjärnspannan skulle bli en modern favorit. Men så blev det, och efterfrågan på dessa pannor har verkligen skjutit höjden. Mycket till följd av att de till skillnad från andra stekpannor inte behöver bytas med regelbundenhet, och har visat sig hålla i flera generationer. För med rätt omsorg är slitaget på gjutjärnspannorna helt obefintligt.

Men även om gjutjärn är känt för att robust, tåligt och lättanvänt så finns det några saker som är bra att tänka på innan man beslutar sig för att köpa en viss modell.

Valet av tjocklek, handtag och storlek kan nämligen ha enorm inverkan på hur lättanvänd stekpannan är, och om den går att använda för de ändamål som man tänkt sig. Så följ med oss på en titt på de olika saker som är bra att tänka på.

Behöver du en stor eller liten gjutjärnspanna

Något som kanske verkar självklart är att det är står skillnad mellan små och stora gjutjärnspannor. Men skillnaden sträcker sig lite längre än jämfört med vanliga stekpannor, då det inte bara handlar om rymlighet. För, precis som med gjutjärnsgrytor, så handlar det nämligen om vikten. En full gjutjärnspanna kan väga en hel del.

En stor och rymlig gjutjärnspanna väger i bästa fall som minst tre kilogram. Och även om det inte låter så mycket så märker man snabbt att det kan vara väldigt påfrestande för såväl handled som arm.

Då det på senare tid blivit populärt med gjutjärnspannor i låg vikt så kan man i många fall väga upp viktproblemet på bekostnad av förändringar i värmeöverföringen. Så en stor sak att ta ställning till är just om man behöver en stor eller liten stekpanna.

 • Stora gjutjärnsstekpannor väger ofta mer men är rymliga. Väljer du en större modell med upphängning bör du även se till att den får plats under tiden den inte används.
 • Små gjutjärnsstekpannor är väldigt smidiga, men det kan vara svårt att få plats med allt. Har du ofta känningar i handleder så är det däremot att rekommendera att du väljer en lättare lite mindre stekpanna.
 • Rak eller vinklad kant. Vilken sorts kant man väljer är på många sätt en personlig fråga. Vissa uppskattar de vinklade kanterna då de gör det enklare att hälla bort överflödigt vatten eller olja, men även gör det enkelt att hälla sky. Andra föredrar raka kanter då de minimerar risken för spill.

Generellt sett så brukar det anses bättre att hellre köpa en för stör än att köpa en för liten. För märker man att man valde en för liten finns det inte mycket annat man kan göra än att köpa en större. Känns stekpannan däremot för står så blir det främst en bekvämlighetsfråga, då funktionaliteten består.

Är du osäker på vad som är rätt för dig rekommenderar vi att du åker till en butik och helt enkelt känner på lite olika gjutjärnspannor.

Har man aldrig tidigare använt gjutjärn så kan man bli lite överrumplad över hur tunga de faktiskt är. Men med tiden vänjer man sig, och många förvånas över att de inte har gått över till gjutjärn tidigare.

En tjock botten är bättre

När det handlar om gjutjärnspannor så är värmeöverföring en viktig sak. För det är nämligen så att stekpannans förmåga att fördela värme är helt och hållet avhängig gjutjärnets tjocklek och även sammansättning.

Som tumregel kan man säga att tjockare gjutjärnspannor ger bättre värmeöverföring, och på så sätt har bättre stekförmåga.

Har du induktionshäll så finns det i princip bara fördelar med att välja en gjutjärnspanna med riktigt tjock botten. I många fall kommer man märka enorm skillnad i resultat.

Men kom ihåg att gjutjärn av naturliga skäl kan rosta, och om du har en tjock botten som inte vårdas löper den risk att med tiden bli i princip obrukbar.

Så länge du kommer ihåg att smörja pannan regelbundet, och skrubba den noggrant, så är det helt klart därför att rekommendera att du väljer en så tjock botten som möjligt.

Välj fel handtag och du kommer ångra dig

En annan särskild fråga att ta ställning till gällande köp av gjutjärnspanna är vilken sorts handtag man har. Det är inte bara viktigt av bekvämlighetsskäl, utan handtagets utförande påverkar i väldigt stor utsträckning hur man kommer att kunna använda sin stekpanna.

 • Gjutjärnshandtag är populära då de gör att man kan använda stekpannan i ugnen, över öppen eld eller på gasolkök utan att riskera att handtaget tar skada. De bidrar däremot ofta till lite större vikt.
 • Trä- eller metallhandtag. Trähandtag är populära då de ger mindre värmeöverföring till handtaget, och gör därmed stekpannorna lättare att hantera på spisen. Men just trä går inte att använda i ugn eller över öppen eld, då materialet helt enkel inte är LÄMPAT för den sorts användning och riskerar att ta skada. Som kompromiss kan man då välja stål- eller metallhandtag.
 • Helgjutet eller eftermonterat handtag. Många väljer helgjutet handtag då det minimerar risken för glapp eller att handtaget tar skada i samband med diskning eller användning.

Dessa typer av handtag är allra mest vanligt förekommande på gjutjärnspannor, och vilket du väljer beror nästan uteslutande på hur du planerar att använda stekpannan. Vill du vara säker på att stekpannan går att använda i så många sammanhang som möjligt så bör du alltid välja helgjuten stekpanna.

I stor utsträckning handlar valet om handtag om en kompromiss mellan bekvämlighet och funktionalitet. Så vad du värdesätter kommer i slutändan vara något som du själv kommer behöva ta ställning till.

Därför har vissa kommit att föredra trä medan andra inte kan tänka sig något annat än helgjutet handtag. Turligt nog så har man enorma möjligheter att välja just det alternativ som man själv tycker passar bäst.

Vilken spis har du

Ofta sägs det att gjutjärnspannor passar alla spisar. Men även om det i stor utsträckning stämmer så finns det en del undantag.

Även om renodlat gjutjärn är magnetiskt och därmed fungerar bra på såväl induktionshällar som gas och över öppen eld så har vissa stekpannor särskilda järnblandning som ger dem egenskaper som gör dem mer lämpade för vissa sorts spisar.

Är du osäker bör du därför kontrollera att stekpannan faktiskt består av just äkta gjutjärn. Många gjutjärnsentusiaster värdesätter högt att stekpannan går att använda i så många sammanhang som möjligt.

Ser du till att välja en stekpanna i äkta gjutjärn behöver du däremot i princip inte bry dig om vilken sorts spis du har. De fungerar på allt.

Vårt bäst i test av gjutjärnspannor

I vårt test av gjutjärnspannor så har vi strävat efter att tillämpa ett helhetsperspektiv.

Genom att titta noggrant på hur lätta de är att använda avseende vikt och handtag, prissättning och även begränsningar i deras användningsområden så har vi lyckats välja ut ett antal gjutjärnspannor som vi tycker ger valuta för pengarna.

På det stora hela anser vi att det är få stekpannor som ger så mycket valuta för pengarna som just gjutjärn. Det är inte utan anledning som de har kommit att kallas för stekpannor som går i arv. De är helt enkelt så pass tåliga att många har kommit att inse att en rätt skött stekpanna kommer att hålla för alltid, och ständigt ge samma otroliga resultat.