Slipad-kniv

Hur slipar man en kniv – Slipa knivar snabbt & enkelt hemma

    • Knivslipen är det enklaste, snabbaste och mest effektiva sättet att slipa dina knivar på. Både för hemmakockar och köksmästare.
    • Hack och repor i knivbladet går att reparera med hjälp av slipstenar, som enkelt slätar ut och skärper knivens blad.
    • Brynstål skärper knivens blad mer än det gör den vass, då det avverkar minimalt med metall från bladet.
    • Slöa blad är alltid farliga, då de ökar risken för att du slinter och halkar – se därför till att alltid ha vassa knivar.

Att slipa sina kockknivar är något som varje kock borde göra, vare sig man arbetar hemma i köket eller i en restaurang.

Slipade knivar innebär att de blir enklare att arbeta med, livslängden blir längre och, framförallt, du spar pengar.

För många människor använder slöa knivar, alternativ köper nya så fort deras gamla blivit slöa.

Slöa knivar är farliga och att köpa nya köksknivar varje år blir dyrt i längden.

Vi har listat de tre bästa sätten, och dess tillvägagångssätt, för att slipa dina köksknivar på.

Slipa kniven med knivslip

Helt klart det snabbaste och enklaste sättet att slipa dina knivar på. Oavsett om du är hemmakock eller köksmästare, så är det här den rekommenderade metoden.

Om du är nybörjare och osäker på att slipa knivar, men vill spara pengar och förlänga knivarnas livslängd – då är det här det bästa sättet för dig att slipa dina köksknivar på.

Att tänka på

Alla knivslipar passar inte alla knivar. Var därför noga med att du köper en knivslip som passar kniven du vill slipa.

I produktbeskrivningen av alla knivslipar så står det om de passar för exempelvis keramiska, japanska eller europeiska knivar. Så att välja rätt maskin är inte svårt.

Så här gör du

Tekniken är så enkel den kan bli.

Allt du behöver göra är att lägga knivbladet i maskinens skåra och sakta och mjukt dra kniven fram och tillbaka.

Allt annat sköter maskinen.

Slipa kniven med bryne

En superenkel och billig teknik som gör att din kniv behåller skärpan.

Brynstål avlägsnar inte så mycket metall, så det är inte den mest effektiva metoden – men det fungerar och är enkelt.

Det finns tre typer av slipstål:

Stålbryne
Används på europeiska köksknivar för att räta upp eggen. Stålbryne är för mjukt är för mjukt för japanska knivar, då de har hårdare stål.

Keramikbryne
Rätar upp eggen mer än den slipar. Den avverkar minst mängder metall av alla tre. Fungerar på både japanska och europeiska knivar.

Diamantbryne
Ypperlig för att återställa skärpan i din kniv och fungerar på både europeiska och japanska köksknivar. Den slipar mer än ett keramikbryne, då den avverkar mer stål.

Så här gör du

  • Håll brynet så att den är helt vertikal, det vill säga den står rätt upp och ner. Brynets spets kan du ha på en stabil skärbräda.
  • Placera kniven helt platt på brynet, så att de båda formar ett kors. Sedan vinklar du bladet ungefär 10 grader så att enbart eggen träffar brynet.
  • Gör sedan en bågformad rörelse, där du börjar från den innersta delen och avslutar med spetsen av kniven. Du börjar alltså från mitten/närmare handtaget och när du drar ner kniven så rör du kniven utåt, så att det sista som lämnar brynet är knivens spets.

Slipa kniven med slipsten

Slipsten är ett mycket bra verktyg för att slipa dina köksknivar. Mycket bättre än bryne.

Slipsten fungerar även bra för japanska knivars hårda stål.

Det finns olika typer av slipstenar, som alla påverkar kniven på olika sätt. De definieras som grövre, medium och fina.

Grov slipsten (Allt under 700 korn)

Används främst för att åtgärda hack som finns i kniven. Grova slipstenar lämnar en sträv yta efter sig och kommer att behöva finjusteras av en finare slipsten.

Medium slipsten (800-2000 korn)

En av de vanligaste slipstenarna, som är precis mellan grov och fin – vilket innebär att den kan göra det mest på egen hand. Fungerar kanon för att göra din kökskniv vass.

Fin slipsten (allt över 3000 korn)

Används främst för att få bort repor och för att polera knivar. Om du har använt en grov slipsten, så kan det vara bra att slipa stenen med en fin slipsten efteråt.

Så här gör du

Processen för att slipa din kniv med en slipsten är något svårare än med ett bryne, men ändå fullt möjligt för en hemmakock.

Utöver våra steg-för-steg-instruktioner, rekommenderar vi att du även tittar på Youtube för att se hur folk gör.

Förberedelser

  • Placera stenen på en fuktig tygbit eller handduk. Se till så allt ligger platt och stabilt. Det här ser till så att stenen ligger bra vid slipningen.
  • Smörj in slipstenen. Läs instruktionerna för din slipsten, då tillvägagångssättet kan skilja sig. En del behöver endast vatten, andra olja. Använd aldrig matoljor.

Hur du håller kniven

  • Håller kniven nedåt, med en 90 graders vinkel.
  • Rör kniven till en 45-graders vinkel, så att du halverar distansen mellan 90-gradersvinkeln och bordet

Hur du rör kniven

  • När din kniv är i en 20 graders vinkel, dra kniven långsamt ner och över stenen i en mjuk rörelse. Starta vid hälen och sluta vid spetsen av kniven
  • Upprepa rörelsen 5 gånger. Det kan vara så att du måste repetera rörelsen fler gånger, baserat på hur slö kniven är.
  • Vänd på kniven till andra sidan och repetera ovanstående steg och rörelser. Kom ihåg att slipa den lika många gånger på vardera sida så att skärpan är jämn och fin.

Att lära sig slipa knivar med en slipsten är mycket enklare när man ser hur man gör, snarare än att läsa om det.

Därför rekommenderar vi att du utöver våra instruktioner, även tittar på videos på Youtube.