Kastrull

Bästa Kastrullen 2021 – 5 Bäst i test Kastruller

Du kan läsa om våra recensioner här.

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa kastrullen för dig. Vi har noga studerat de populäraste modellerna, och kommit fram till 5 prisvärda kastruller för varje budget, stil och syfte.

Bäst i test
Scanpan Fusion 5

 

Scanpan Fusion 5
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

En ruskigt bra kastrull som definitivt ger mest för pengarna. Ett självklart val om du vill ha en hållbar och effektiv kastrull till ett bra pris.

Plus
Plus

Robust, högblank insida, superb värmefördelning och måttmarkeringar. Den värms upp snabbt och den är enkel att rengöra.

Minus
Minus

 

Bäst Design
Duka kastrull

 

Duka kastrull
LÄS MER
Slutsats

Perfekt kastrull för såser. Otroligt snygg design med inslag av trä, som gör den bra för servering och prydnad också. Dessutom till ett lågt pris. Ett kap!

Plus

Fungerar på induktionshäll och andra spisar. Rymmer 1,4 liter och har ett skönt och svalt handtag. Den är utrustad med keramisk beläggning.

Minus

 

Populär Kastrull
Nordkök kastrull

 

Nordkök kastrull
LÄS MER
Slutsats

Jättebra för såser, framförallt då den har en användbar piphäll. Det låga priset gör den till ett kap – du får mer än vad du betalar för.

Plus

Väldigt användbar piphäll, bra värmefördelning och kvalitativt material. En hel uppsjö av positiva recensioner.

Minus

Den är mindre än övriga.

 

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa kastrullen för dig.

Det finns många saker vi använder i princip dagligen och när vi gör det vill vi att det ska fungera bra. Vardagen ska inte bestå av en massa små vägbulor att ta sig över.

Vi vill heller inte bli tvungna att köpa nytt efter sex månader bara för sakerna inte längre håller måttet.

I dag finns det kastruller i en mängd olika material, utförande och prisklasser vilket är bra då vi alla har olika preferenser när det kommer till köksutrustning.

Kruxet är att veta vad man ska titta efter och samtidigt försöka lista ut vilka, i det här fallet, kastruller som faktiskt är prisvärda.

Vi har gått igenom de allra bästa kastrullerna för att hjälpa dig att hitta den modell som passar dig, dina behov och din plånbok bäst.

Bästa Kastrullen

Har du bråttom? Här är en snabbtitt på de bästa kastrullerna på marknaden idag.


Bäst i Test Kastrull

Scanpan Fusion 5

Vad vi gillar:

 • Högblank insida
 • Robust
 • Effektiv värmefördelning
 • Måttmarkeringar
Vad vi inte gillar:

 •  

Danska Scanpan har funnits med sedan 1956 och har under den tiden levererat egendesignade kvalitetkastruller så det har stått härliga till. Fusion 5 med sina 2,7 liters kapacitet är definitivt inget undantag.

Kastullen är tillverkad i ett rostfritt stål som tål tuff behandling.

Även handtaget är tillverkat i rostfritt stål (18/10) för att kunna hålla sig sval längre och insidan av kastrullen är högblank för att man tydligt ska kunna se de praktiska måttmarkeringarna som finns där.

Scanpan Fusion 5 levererar en snabb och jämn värmefördelning tack vare sin konstruktion av flera lager aluminium och stål.

Kastrullen är lätt att rengöra och kan, enligt tillverkaren, köras i diskmaskin men handdisk är att rekommenderas.

Fusion 5 har placerat sig väldigt bra i flera oberoende tester – och vi är inte förvånade.

Kastrullen känns mycket robust och sprider värmen snabbt och jämt fördelat. Precis som det anges i beskrivningen.

Priset kan kännas aningen högt och du kan säkert hitta andra kastruller som är billigare men vi är tveksamma till om du hittar en billigare kastrull som med största sannolikhet håller lika länge.

Enda smolket i bägaren är att handtaget kan, av somliga, uppfattas som litet men för oss känns det mer som en vanesak.

Den här kastrullen kommer du att ha glädje av under många år om du sköter om den kärleksfullt.


Bästa Set

WMF Grytset Provence Plus 5 delar

Vad vi gillar:

 • Mycket prisvärt
 • Trans Term universalbotten
 • Glaslock
 • Hällkant
Vad vi inte gillar:

 •  

Mycket för pengarna är det enklaste sättet att beskriva WMF Grytset Provence. För inte mycket mer än en relativt dyr kastrull får du fyra grytor i olika höjd och storlekar samt en kastrull.

Alla grytor levereras med glaslock. Det kan knappast bli bättre.

Grytorna kommer från storlek 1,9 liter till hela 5,7 liter och samtliga är tillverkade i Cromargan so är ett rostfritt stål (18/10).

Grytornas har en Trans Term universalbotten som klarar all typer av spisar, gasspis till induktionshäll.

De har en praktisk hällkant vilket förenklar avhällning utan att spilla. Något som många andra grytor och kastruller saknar.

Hela setet är stilrent utformat i en enkel men snygg högblank finish som skulle pryda varje kök.

Handtagen känns bra att hålla i och tack vare hällkanten är det enkelt att hälla upp saker utan att spilla.

Tillverkaren WMF är kända för att tillverka hushållsprodukter med en högkvalitet till rimliga priser. I det här fallet får nog säga att priset till och med är väldigt rimligt.

Fyra grytor och en liten kastrull i ett svep är en bra start för den som precis flyttat hemifrån och ska fylla köket. Samtidigt är det en bra affär för den som redan har ett kök och som vill förnya och uppgradera. Ett riktigt kap!


Populär Kastrull

Nordkök kastrull

Vad vi gillar:

 • Priset, priset, priset
 • Lock med durkslag
 • Glaslock
 • Valbalanserad
Vad vi inte gillar:

 • Liten

En kastrull som är mycket populär hos konsumenterna är Nordköks en liters kastrull ur PRO II-serien. Skälen till det tror vi är flera där priset förmodligen det största.

Det blir helt enkel svårt att hitta en kvalitetskastrull till ett så lågt pris som den här kastrullen.

Ett annat skäl är det glaslockets inbyggda durkslag. Hur många gånger har man inte försökt hälla av vatten från en kokande kastrull utan att det mesta av det man kokar hamnar i vasken. Det är nu ett minne blott tack vare Nordköks kastrull.

Att den även har praktiska hällpipar är bara ännu en bonus.

Kastrullen är tillverkad i rostfritt stål med en inkapslad aluminiumbotten på 5 millimeter för bästa möjliga värmefördelning.

Givetvis kan du använda den på alla typer av spisar, inklusive induktionshäll.

Kastrullen tål ugn och har en praktisk måttgradering på insidan. Den är enkel att rengöra och kan, enligt producenten, köras i diskmaskin, vilket vi inte rekommenderar för att kastrullen ska få ett långt och lyckligt liv.

Känslan då. Jo, hantaget är faktiskt skönt att hålla i och kastrullen känns välbalanserad. Att hälla ur durkslaget gick som en dans och vi gillar att locket är tillverkat av glas så vi slipper lyfta på locket för att se vad som händer i kastrullen. Små saker som förenklar vardagen.

Vi kan dock tycka att en kastrull som endast klarar en liter är lite snålt men kan vara praktiskt för den mindre familjen. Framförallt gillade vi priset.


Bästa Budgetval

OBH Nordica 8217 Supreme Steel

Vad vi gillar:

 • Glaslock
 • Unikt lockhandtag
 • Bra pris
 • Lagom storlek
Vad vi inte gillar:

 • Något tung

Till vår bästa budget val har vi valt OBH Nordica Supreme Steel. Mycket beroende på det eminenta priset men även beroende på kastrullens mångsidighet. Det går lika bra att koka ris eller potatis som att tillreda en sås i den.

Kastrullen finns i en 2 liters- och en 1,5 liters version som båda är prisvärda och klarar av jobbet galant.

OBH Nordica är stora på köksattiraljer och deras produkter håller alltid hög kvalitet. 8217 Supreme Steel är inget undantag.

Tillverkad i rostfritt stål med en aluminiumkärna i botten för jämn värmefördelning klarar den alla typer av spisar, inklusive induktionshäll, och kan diskas i maskin. Vilket vi, som vanligt, inte rekommenderar.

Kastrullen har en mycket praktisk avhällningspip för att hälla av vatten eller för att hälla upp såsen.

Glaslocket har ett utstickande handtag i samma nivå som kastrullens handtag vilket gör att du enkelt kan flytta kastrullen utan att hålla i själva locket eller lyfta på locket utan att riskera att bränna dig.

Kastrullen kan för vissa kännas aningen tung men för övrigt finns inget negativt att säga om kastrullen. Det vittnar även andra tester som har gjorts där 8216 och 8217 har fått toppbetyg.

Utseendemässigt kanske inte kastrullen vinner något pris men den är praktisk och enkel att använda och glaslocket gör att man tydligt ser vad som försegår i kastrullen.


Bäst Design

Duka kastrull

Vad vi gillar:

 • Snygg
 • Keramisk beläggning
 • Bra pris
 • Lämplig för såser
Vad vi inte gillar:

 •  

Vanligtvis presenterar vi i våra tester något vi tycker är funktionellt bra, billigt, prisvärt eller på något annat sätt värt att kika extra på inför ett planerat inköp.

Här presenterar vi istället Dukas kastrull av den primära anledningen att den är snygg. Det är definitivt inget fel på kastrullen och priset är också helt överkomligt men ibland måste man bara frångå sina principer som den här gången, när vi blev lite småkära.

Dukas kastrull är läckert svart med en keramisk beläggning på insidan och en svartlackerad, temperaturbeständig utsida.

Materialet är aluminium med en induktionsbotten vilket gör att den passar utmärkt på alla typer av spisar och själklart även induktionshäll.

Kastrullen rymmer 1,4 liter och lämpar sig utmärkt för att tillreda exempelvis såser. Handtaget är trevligt att hålla i och har en soft-gripbeläggning vilken håller den sval.

Prismässigt hamnar kastrullen i den nedre kategorin och utseendemässigt lämnar den inte mycket att önska.

Helt svart med träfärgad knopp på locket och på kastrullens handtag gör att den inte behöver ställas undan i ett skåp efter användande. Lämna den hellre framme och låt den försköna ditt kök – för att den är ruskigt snygg!


Hitta bästa kastrullen för dig

Kastrull, stekpanna, kockkniv och skärbräda – det är standardutrustningen som varje kök bör innehålla. Det är den fundamentala utrustningen du behöver för att kunna laga god mat.

Med tanke på att kastruller är så pass viktiga och frekvent använda, är det viktigt att man använder bra saker av kvalitet. Kastruller som håller.

Här är de saker du måste fundera kring – innan du köper något. Det minimerar risken för att du sedan blir missnöjd med ditt köp.

Kastrullens användningsområde

De flesta av oss använder kastruller till en rad olika saker. Från att koka ris, till att ånga grönsaker och laga egna såser. Även om du har en riskokare som också kan ånga grönsaker, så är kastrullen ett standardredskap som finns i varje kök.

Vad ska du göra med kastrullen?

Anledningen till varför den här frågan är viktig, är för att det finns kastrullen som är speciellt framställda för att passa dig som gör mycket såser. De är inte alltid så bra när det kommer till att göra andra saker, men just såser är de fenomenala för.

Avgör om du behöver en vanlig kastrull eller en ”såskastrull”. Dubbelkolla innan du köper något, så att du inte råkar köpa fel typ.

Välj rätt storlek

Har du ofta folk över på middag? Har du en liten spis? Det här är saker som påverkar vilken storlek på kastrullen du behöver.

Om du ofta lagar storkok, kan det vara rekommenderat att använda en större kastrull som kan hantera stora kvantiteter mat.

Om du däremot har väldigt små plattor på spisen, så vill du inte köpa en kastrull som är för stor. När kastrullen är för stor för plattan, kommer värmefördelningen inte bli bra och det kommer att påverka kvalitén på din mat.

Val av material

De flesta kastruller är gjorda i antingen koppar, rostfritt stål, aluminium eller gjutjärn. Många kastruller innehåller lite av varje, för att man ska kunna dra nytta av respektive materials positiva egenskaper.

Vanligast i kastruller är rostfritt stål och koppar.

Vi rekommenderar att du använder en kastrull med lite tjockare botten, då dessa tenderar att ha en bättre värmefördelning och håller sig varmare längre. Det innebär däremot att de tar längre tid att värma upp.

Kastruller i koppar
Koppar är bäst på att leda värme. Däremot är det dyrt och kopparkastruller måste regelbundet putsas och behandlas, vilket är tidskrävande. Koppar kan även reagera på syrliga råvaror och därmed påverka smaken på maten.

Kastruller i aluminium
Precis som kopparkastrullen reagerar även aluminium på syrlig mat, vilket kan påverka maten negativt. Aluminium repar lätt och kan förvridas vid hög värme. Fördelarna är att värmeledningsförmågan är bra, de väger lite och brukar vara billiga.

Kastruller i rostfritt stål
Det mest populära alternativet när det kommer till kastruller.

Kastruller i rostfritt stål är oftast billiga, hållbara, reagerar inte på syrlig mat, rostar sällan och kan för det mesta användas i diskmaskinen. Den främsta nackdelen med rostfritt stål är att det inte håller värme speciellt bra.

Kastruller i gjutjärn
Väldigt hållbara och har därmed en lång livslängd. De håller värme mycket bra och brukar vara ganska billiga. Det negativa med gjutjärn är att kastrullen kan vara väldigt tung och är långsam att värma upp.

Gjutjärn är ett av det mest hållbara materialet i köksutrustning, titta bara på din mormors gjutjärnsgryta som säkerligen färdats från en eller två generationer.

Vårt bäst i test av kastruller

I våra tester lutar vi oss inte tillbaka på enbart våra egna resultat. Vi ägnar även mycket tid åt att efterforska vad andra konsumenter och experter tycker och tänker om respektive produkt.

Den här guiden till den bästa kastrullen är alltså en sammanfattning av flera tester och recensioner. På så sätt kan vi förmedla en så rättvis och bred beskrivning av varje kastrull som möjligt. Det inte bara minimerar risken för att du köper något du senare blir missnöjd med, men det spar dig även en hel del tid. Eftersom vi samlat så pass mycket information på ett och samma ställe, så slipper du spendera tid på att leta efter recensioner och tester. Vi har redan gjort jobbet åt dig.