Kockkniv

Bästa Kockkniven 2021 – Så Väljer du Rätt Kockkniv

Du kan läsa om våra recensioner här.

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa kockkniven för dig. Du hittar 4 olika kockknivar för varje budget och syfte.

Bäst i test
Global G-2

 

 

Global G-2
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

Väldigt vass och håller skärpan länge. Enkel att arbeta med och har en utmärkt balans mellan blad och handtag. Den är slitstark och kommer definitivt hålla lång tid framöver.

Plus
Plus

Fenomenal skärpa som håller väldigt länge. Designen på kniven gör balansen mycket behändig. Lågt pris, trots den höga kvalitén.

Minus
Minus

Enkel design. Det är inte en kniv som fungerar som prydnad.

Bäst nybörjarkniv
MAC Mighty Kockkniv

 

 

MAC Mighty Kockkniv
LÄS MER
Slutsats

”Mighty” är en extra vass kniv med luftspalter som gör den väldigt följsam och enkel att arbeta med. Trähandtaget är skönt att hålla i och designen är snygg.

Plus

Mycket skarp, snygg design och luftspalter för enkel följsamhet. Väldigt lättarbetad.

Minus

För den höga användarvänligheten kommer ett högt pris.

Bästa budgetval
Kai Wasabi Kockkniv

 

 

Kai Wasabi Kockkniv
LÄS MER
Slutsats

En stabil och enkel kockkniv som är lätt att arbeta med. Väldigt billig, du får mycket mer än vad du betalar för. Bra om du vill spara pengar.

Plus

Enkel design, lättjobbad och handtaget har anti-bakteriella egenskaper. Välbalanserad och smart. Lågt pris

Minus

Handtaget är bekvämt, men kan kännas lite halt när det är blött.

 

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa kockkniven för dig.

Bästa Kockkniven

Har du bråttom? Här är en snabb titt på de bästa kockknivarna på marknaden idag.


Bäst i test kockkniv

Global G-2

Vad vi gillar:

  • Håller skärpan länge
  • Enkel och snygg design
  • Bra pris
  • Lättjobbad
Vad vi inte gillar:

  •  

Kockkniven G-2, från det mycket välrenommerade företaget Global, är ofta den första kniven många köper som nybörjare. Det betyder dock inte att den är en ”nybörjarkniv”.

Priset, företagets rykte samt kvaliteten på denna kniv gör att vi tycker att det är välinvesterade pengar att köpa den.

Kniven är känd för att kunna hålla skärpan väldigt länge tack vare det hårda rostfria stålet Cromova 18 vilket betyder att du inte måste slipa den dagligen utan kan fokusera mer på ditt skapande i köket.

Något som slog oss under testen var hur lättjobbad G-2:an var trots den relativt enkla designen.

Detta har man lyckats med genom att endast använda sig av två utstansade handtagshalvor som man har sammanfogat med ett valsat eller smitt 20 centimeters blad i mitten.

Den perfekta balansen har man lyckats uppnå genom att fylla handtaget med sand och sedan svetsa ihop delarna.

Med få delar har Global lyckats skapa en kniv som är väldigt enkel men designmässigt ändå måste betecknas som snygg.

Global G-2 passar alldeles utmärkt i det professionella köket såväl som hemma i lägenheten och är en kniv du kommer ha nytta av under många år.

Den är slitstark och tålig med ett pris som även vi normalinkomsttagare har råd med. Helt enkel en investering som betalar sig i längden.

Företaget Global som grundades i Japan redan 1983 har genom åren tagit fram professionella knivar för alla typer av mathantverk där just kockkniven G-2 är flaggskeppet i sortimentet.


Bäst för nybörjare

MAC Mighty Kockkniv

Vad vi gillar:

  • Mycket skarp
  • Mycket snygg design
  • Luftspalter
  • Lättjobbad
Vad vi inte gillar:

  • Priset

Mac Mighty Kockkniv, eller ”Mighty” som den vanligtvis kallas, är kniven som är extra vass. Den skarpa eggen gör det till en smal sak att skära upp allt från grönsaker till rotfrukter.

Nackdelen är dock att den, trots att skärpan håller länge, ändå vill bli slipad lite oftare än exempelvis Globals G-2.

På plussidan har Mighty luftspalter i det rostfria bladet vilket gör kniven mer följsam och råvarorna har mycket lättare att släppa.

Handtaget av trä är skönt att hålla i men kan tyckas vara lite kort för den med lite större händer.

Japanska Mac Mighty Kockkniv är en klassiker som har hängt med ett tag och finns i många hem såväl som finare restauranter över hela världen.

Det är något vi kan förstå då den, precis som G-2:an, är lättjobbad och gör det den ska nämligen att utan problem ta sig igenom allt. Därför tycker vi också att denna kniv vore utmärkt för en nybörjare.

Designmässigt finns absolut inget att klaga på. Med sina luftspalter i bladet och trähandtaget är Mighty en skönhet bland kockknivar.

Balansen går inte heller att klaga på. Kniven ligger bra i handen och det behövs ingen större ansträngning för att skära upp de hårdaste morötterna.

Priset lämnar dock en del övrigt att önska. Med några hundralappar högre pris än Globals G-2 förlorar Mighty knappt på målsnöret om att vara bäst-i-test.

Det betyder dock inte att du inte ska ta med denna kniv när du överväger att köpa en kockkniv. Gamla Mighty är helt enkelt en fantastisk bra kockkniv som du kommer att ha glädje av under många år.

MAC-knivar är mycket populära över hela världen och har varit så sedan 1964.

MAC står för Molybden Alloy Carbon vilket är de viktigaste delarna i bladets stål.

Handtag är gjort av Björk, skivad och laminerad med epoxylim under högt tryck. Just valet av björk och skaftets polering gör att det är mycket motståndskraftigt mot fett, vatten och diskmedel.

Skaftet är dessutom speciellt utformat för att användas professionellt.


Hög hållbarhet

Satake Professional Kockkniv

Vad vi gillar:

  • Stryktålig
  • Enkel design
  • Lätt att återskärpa
  • Lättjobbad
Vad vi inte gillar:

  • Något dyr

Att japaner kan det här med knivar har varit välkänt sedan samurajernas tid och det med all rätt.

Satake är ännu en japansk knivtillverkare som med sin 21 centimeter långa kockkniv ur professional-serien skjuter fram gränserna hur tålig en kniv kan vara.

Kniven här framtagen i samarbete med svenska kockar vilket borgar för hög kvalitet.

I hela professional-serien har experterna hos Satake valt att använda AUS8-stål vilket är känt för att kunna behålla skärpan väldigt länge och vara lätt att återskärpa.

Till handtaget har man valt svart pakkaträ som är ett träslag som tål väta mycket bra och kan stå emot den mest hårdföra hanteringen.

Kockkniven är givetvis smidd i ett enda stycke.

Designmässigt kan vi säga att kniven ser bra ut utan att för den skull vara prålig med en massa onödigt krimskrams.

Balansen är det definitivt inget fel på utan kniven ligger bra i handen och det tunna bladet för den lätt att jobba med.

Under vårt test gjorde vi det mesta för att plåga Sataka Professional utan att den gjorde oss det minsta besvikna.

Kniven skar igenom allt vi utsatte den för lika enkelt i slutet av vårt test som i början. Därför räknar vi med att det dröjer ett tag innan vi behöver slipa den.

Japanska Satake har funnits i Sverige sedan 1990-talet och kommer med största säkerhet fortsätta att vara det då deras knivar borgar för hög kvalitet.

Företagets knivar finns representerade hos många professionella kockar såväl som hemma hos oss vanliga matlagare.


Bäst budgetval

Kai Wasabi Kockkniv

Vad vi gillar:

  • Stabil
  • Enkel design
  • Mycket bra pris
  • Lättjobbad
Vad vi inte gillar:

  • Något halt handtag
  • Kan kännas yxig

Kai Wasabi Kockkniv är ett utmärkt val för den som ska köpa sin första kockkniv och som vill vara så ekonomisk och sparsam som möjligt.

Kniven är enkel 20 centimeters allt-i-allo kniv i rostfritt polerat stål som fungerar till det mesta.

Det svarta handtaget, som är tillverkat av bambupulver och polypropen, sluter så tätt runt bladet att smuts och bakterier omöjligt kan samlas i öppningen mellan blad och handtag.

Handtagets bambu är också känt för sina anti-bakteriella egenskaper vilket gör att du kan känna dig hygienmässigt säker.

Wasabi är enkel men gör ändå sitt jobb. Knivbladet känns hårt och starkt om än lite yxigt. Handtaget kan upplevas halt så det gäller att hålla kniven i ett stadigt grepp under arbetet i köket.

Enkelheten är även något som reflekteras på priset som är ovanligt lågt. Trots det tycker vi kniven är bra och fyller sin funktion relativt lätt.

Det är förmodligen ingen kniv som skulle användas i köket på den mest snobbigaste restauranten i Paris men fungerar alldeles utmärkt i vilket hem som helst.

Knivens skärpa finns fortfarande kvar efter två veckors arbete vilket är överraskande då materialet i bladet egentligen inte är något speciellt.

Det känns som att de som arbetar på Kai har gjort ett gott arbete med det material de hade att arbeta med.

Designmässigt är väl inte Wasabi något man skriver hem till mamma om men att ha den snyggaste kniven är ju inte alltid prioritet ett. Ibland kan priset och funktionaliteten få komma först.

Vi tjatar om balansen när vi testar knivar och med all rätt. Balansen och skärpan är det viktigaste när det gäller kockknivar. En obalanserad kniv kan trötta ut muskelatur och framför allt få den mest vana kocken att slinta vid arbetet med fruktansvärda följder.

Wasabi håller dock måttet. Precis som de flesta japanska kockknivar vi har testat så är Wasabi välbalanserad och gör jobbet som den ska.


Hitta bästa kockkniven för dig

Kockkniven är ett högst personligt verktyg när du lagar mat. Eftersom den är en allt-i-allo, så används den mycket och ofta. Allt från att hacka lök, till att skära kött och laga fisk.

Därför är det viktigt att du väljer den kniv som passar dig och dina behov bäst.

Här är några tips på vad du bör tänka på när du ska köpa en kökskniv, för att undvika felköp och besvikelse.

Kockknivar ska vara i rostfritt stål

Eftersom kockkniven används till det mesta, så vill du ha ett starkt och tåligt blad – som samtidigt är vasst. Då finns det inget som slår rostfritt stål, vilket också är en standard i det västerländska kökets kockknivar.

Stålet innebär att bladet håller sig skarpt och hårt länge, men också mycket visst, så att du kan skära med precision. Blad av keramik kan låta lockande, men det är inte att rekommendera till en kockkniv.

Storleken på bladet

De vanligaste måtten för västerländska kockar är mellan 17 och 21 centimeter på kockknivar. De längderna brukar ge en optimal balans, precision och flexibilitet när man arbetar i flera områden, så som en kockkniv gör.

Däremot innebär det inte att kockknivar som är längre eller kortare är sämre. Det är en högst personlig sak. Vissa föredrar långa knivar, andra föredrar korta.

Om du ofta hanterar större råvaror som ska hackas, då är en längre kockkniv att föredra. Om du däremot kräver mer precision och vill ”finlira”, då rekommenderar vi en lite kortare kniv.

Undvik billiga kockknivar

Om det är något man ska investera lite mer i, så är det sakerna man ofta använder. Använder man sällan brödrosten, så behöver man möjligen inte köpa den allra dyraste. Samma filosofi applicerar vi på köksknivar.

Eftersom kockkniven är så mångsidig, så används den flitigt. Det är få saker den inte kan göra. Om du planerar att använda kockkniven mycket och i många år framåt, då kan det vara bra att investera i kvalitet. I det långa loppet är det mest ekonomiskt gångbart att göra så.

Kvalitén och priserna kan skilja sig en hel del mellan olika knivar och tillverkare. Faktum är att det finns flera knivar som presterar bra.

Problemet med knivar är att även de billiga sorterna är bra och vassa i början. Det är först efter ett par månader som kvalitén på kniven börjar visa sig, eller veckor – om det vill sig riktigt illa.

De billigare knivarna tenderar att rosta eller förlora skärpan inom loppet av ett år. Samtidigt är de lite mer kostsamma knivarna precis lika skarpa och fina som när de köptes för två år sedan.

Det finns en del köksutrustning man kan köpa för ett billigt pris, utan att det syns i kvaliteten på produkten. Kockknivar är däremot något du bör investera och lägga lite extra pengar på, framförallt om du använder dem ofta.

Ta hand om kniven på rätt sätt

Det spelar ingen roll hur bra din kniv är, om du inte tar hand om den så kommer den vara helt värdelös inom kort. Här är några snabba saker du inte bör göra med din kockkniv:

Lägg inte knivarna i besticklådan – när du lägger kniven en låda så kommer den att stötas mot andra saker, vilket gör kniven slö. Du riskerar även att få små hack och repor i bladet. Använd alltid ett magnetfäste eller ett knivblock för dina knivar.

Bojkotta diskmaskinen – bucklor, repor och fula märken är ofta ett resultat efter maskintvätt av knivar. Fukten och värmen i diskmaskinen förstör även bladet och handtaget. Kombinera det med diskmedlet, som är starkt nog att missfärga och göra kniven slö – och du har ett bra recept på att förstöra din nyköpa kockkniv.

Torka kniven efter att du tvättat den – knivblad är delikata, oavsett hur starka och vassa de är. Att lämna kniven blöt ökar risken för mögel och rost – även om bladet är gjort av så kallat ”rostfritt” stål.

Använd alltid en skärbräda – det brukar heta att man ”ska bara skära ett litet snitt” eller att ”bordet håller”. Ja, bordet må hålla – men din kniv gör det inte. Se till att du alltid skär på en skärbräda när du ska använda kniven. Andra underlag kan göra kniven slö och dålig.

Slipa kniven – knivar behöver underhållas ibland. Skicka kniven till ett proffs, eller så köper du en knivslip, slipsten eller honingstål för att slipa kniven. Även de bästa kockknivarna förlorar sin skärpa efter en tid.

Vårt kockknivar bäst i test

Att beställa köksutrustning över Internet är både billigt och effektivt. För att inte nämna det stora urvalet som finns.

Det är däremot svårt att veta hur en produkt är utan att fysiskt kunna hålla och känna på den. Som tur är har vi lag på öppet köp här i Sverige, så om man inte är nöjd går det att skicka tillbaka kniven om man inte är nöjd.

Av ovanstående anledning är det därför extremt viktigt att man läser tester och recensioner av knivar.

I vårt bäst i test har vi ägnat väldigt mycket tid åt att göra research, för att se vad andra konsumenter tycker, tänker och känner. Hur är skärpan på kniven? Vad tycker de om balansen? Är den fortfarande vass efter ett års användning? Det här är frågor som är omöjliga att svara på, såvida man inte har använt kniven.

För att du ska slippa hoppa runt mellan artiklar, guider, recensioner och videos – så har vi samlat allt på ett och samma ställe. Våra tester baseras alltså inte bara på vår uppfattning, utan även flera andras erfarenheter – professionella, såväl som amatörer hemma i köket. På så sätt sparar du tid genom att göra efterforskningar, men det minimerar också risken för att du beställer något som du inte blir nöjd med.