Kuddar

Bästa Kudden 2021 – 3 Bäst i test Kuddar

Du kan läsa om våra recensioner här.

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa kudden för dig – så att du, äntligen, kan sova gott hela natten.

Folkhälsomyndigheten uppskattar att 4 av 10 svenskar lider av sömnproblem och att 48% av alla kvinnor har svårt att sova.

Det är helt absurda siffror.

Den som har haft problem med sömnen vet hur mycket det påverkar ens vardagliga liv. I många fall kan dina relationer, arbetsförmåga och till och med din intelligens påverkas. För att inte nämna det psykiska välmåendet.

En förutsättning för att kunna sova bra, är att man sover med en bra kudde och ett bra täcke i en skön säng. Det ska vara både bekvämt och kudden ska framhäva en korrekt liggställning.

Vi har tittat på de främsta kuddarna för att hjälpa dig att hitta den kudde som passar dig och dina behov bäst.

Bästa kudden


Bäst i Test Kudde

Mille Notti Mondo Dunkudde

Mille Notti har gått från klarhet till klarhet med sina kudder och den hetaste just nu är definitivt Mondo.

Kudden är fylld till 90% av anddun och 10% småfjädrar, vilket innebär att den absorberar fukt och reglerar värmen riktigt bra.

Gåsdun brukar vara lite mer exklusivt och mjukt, men i det här fallet är vi riktigt nöjda med både hur mjuk och fast kudden är. De har hittat en riktigt bra balans.

Textilen i kudden är helt kemikaliefri och den är allergicertifierad av både astma- och allergiförbundet.

Kudden har märkts som ”mediumhöjd” och den går att tvätta i 60 grader.

Vi gillar den här kudden starkt, men den är tyvärr inte inom allas budget. I jämförelse med många andra kuddar så ligger den i den övre prisklassen. Den är inte jättedyr, men om man vill ha den här typen av kvalitet så får man räkna med att betala för det.

Om den här kudden är inom din budget, så är det här definitivt en av de bästa dunkuddarna på marknaden idag.


Bästa Premiumval

Engmo Dun Astrid

Den mest exklusiva typen av kudde: gåsdun. Astrid från Engmo Dun är oerhört skön, men framförallt väldigt flexibel.

Kudden är luftig och fluffig, vilket gör den både reglerar temperaturen och är otroligt bekväm att ligga på. När det är kallt på vintern så värmer den dig och när det är varmt på sommaren så blir den svalare.

Vad vi framförallt gillar är att det finns tre varianter att välja på:

  • Hög/fast
  • Hög/mjuk
  • Låg/mjuk

Eftersom den finns i flera olika stabiliteter och höjder, så har du möjlighet att välja den typ som passar dig bäst. De mjukare kuddarna innehåller 90% dun, medan de lite fastare versionerna landar på 60% gåsdun.

Tyget är gjort av lent och mjukt twill/bomull. Dunkvaliteten är klass 1 (den bästa) och har en bärighet på 10 och 8, beroende på vilken kudde du köper.

Astrid hade faktiskt kunnat kosta någon hundralapp mer. Det är trots allt gåsdun av högsta kvalitet. Även om den kostar mer än vår bäst i test-vinnare, så är det en riktigt bra kudde som är värd varenda krona.

Om du tar din sömn på allvar och vill sova på det allra bästa – då är det här ett självklart val. Med tanke på dess exklusivitet, så gör den sig också utmärkt som en present till någon du älskar och bryr dig om.


Bästa Stora Kudden

Hoie Hotellkudde Large

Det är inte alltid man vill sova på kudden, ibland vill man bara använda den som stöd eller hålla om när man ska sova. Eller så ser det bara bra ut med en eller två extra stora kuddar i sängen.

Om du vill ha en stor kudde så är det här ett ypperligt val. Den innehåller 15% dun och 85% fjädrar, vilket innebär att den är väldigt fast och stabil. Perfekt om du vill luta dig i sängen, utan att ligga ner helt, för att surfa på mobilen eller laptopen. Kanske läsa en bok när det regnar ute.

Tyget är helt gjort av skönt bomullstwill och måttet på kudden är 70×100.

Vi rekommenderar inte att du sover på den kudden, då den är för stort för det ändamålet. Snarare fungerar den bra för att luta sig, vid amning eller för att hålla om när man sover. Supermysigt!


Hitta bästa kudden för dig

Att välja kudde är inte det allra lättaste. Ju mer vi forskar kring sömn och hur vi sover, desto mer förstår vi vikten av våra sömnförhållanden. Kudden spelar en stor roll i kvalitén på vår sömn.

Val av material i kudden

Nuförtiden finns det en hel uppsjö av kudd-fyllningar att välja på. Här är allt du behöver veta om de allra vanligaste materialen.

Memory foam/Minnesskum

Memory foam skapades ursprungligen av NASA för att dämpa astronauter när de återvänder till jordens atmosfär. Idag är det en av de mest populära fyllningarna folks kuddar.

Memory foam, eller minnesskum på svenska, ger ett väldigt bra stöd åt både huvudet och nacken. Det är framförallt bra för de som lider av smärtor i nacke och axlar. Det här materialet tenderar däremot att vara ganska tungt och på sommaren kan det bli varmt.

Shredded memory foam/Strimlat minnesskum

En av de negativa aspekterna med memory foam är att det blir så varmt, framför allt under sommaren när temperaturen är hög. Det har man löst genom att strimla minnesskummet i små bitar.

Strimlat minnesskum blir inte lika varmt och materialet formar sig efter din kropp och ditt huvud. Det ger ett bra stöd och är väldigt skönt att ligga på.

Det är enkelt att trycka och dra i kudden för att ändra formen på den för maximal bekvämlighet.

Dun

En fluffig kudde med lyxiga inslag. De här kuddarna är väldigt lätta och mjuka, så de formas perfekt efter nacke och huvud. Dessvärre har dunkuddar inte ett speciellt bra stöd och de brukar vara dyra.

Polyester

De här kuddarna väger knappt någonting, är mjuka och går oftast att tvätta i tvättmaskinen. Polyester brukar vara budget-kuddar.

De erbjudet inte ett speciellt bra stöd eller fasthet. Man skulle kunna säga att polyester är mellan memory foam och dun.

Ull

Kuddar av ull kan vara bra på att reglera din temperatur när du sover. De är bra på att hålla dig varm under vintern och sval under sommaren.

Det finns olika typer av ull, men de är i regel ganska fasta och har en lång livslängd.

Bomull

Både bomull och ull är lågallergen och resistenta mot mögel. Skillnaden är att bomull är lite plattare och hårdare.

Människor som har allergier och känsligheter mot kemikalier, brukar föredra kuddar i bomull.

Latex

Latex ger ett väldigt fast och hårt stöd, nästan så att man kan studsa på kudden. En del människor älskar det, medan andra hatar det och tycker att de är för hårda.

Latexkuddar är oftast dyra, men har också en hållbarhet som långt ifrån alla material kan konkurrera med. Om du gillar hårdare kuddar så kommer du att gilla latex. Om du hellre vill ha en mjuk kudde så bör du hålla dig långt borta.

Buckwheat hulls/Bovete skrov

Bovete skrov i kuddar är mer populärt i Asien, än vad det är här i västvärlden. Än dock ett intressant och skönt alternativ för många människor.

Den här typen av kudde är lite som en bönpåse; enkla att justera formen och mjukheten på. Däremot låter de en del, även när man bara vänder sig till andra sidan. Det kan helt klart vara ett stort störningsmoment för många.

Vårt kudde bäst i test

Utöver vår egna uppfattning av respektive kudde, så har vi också ägnat mycket tid åt att göra research, för att se vad andra tycker. Vi har tagit del av tester, recensioner, videos och foruminlägg skrivna av andra konsumenter.

Varje produktrecension är alltså inte enbart baserad på vår egen bedömning, utan flera andra oberoende testare och recensenters erfarenheter. På så sätt har vi möjlighet att erbjuda dig en så rättvis bedömning av varje produkt som möjligt.

Det innebär också att du slipper spendera timmar på att efterforska och läsa recensioner på nätet, eftersom vi har samlat allt här – på ett och samma ställe. Det minimerar också risken för att du köper något som du sedan blir missnöjd med. Vårt mål är att kunna hjälpa dig att hitta den bästa kudden för just dig.