Ris-från-riskokare

Bästa Riskokaren 2021 – Ultimata Guiden Till Riskokare

Du kan läsa om våra recensioner här.

I den här artikeln har vi gått igenom de bästa riskokarna för att hjälpa dig att hitta den maskin som passar dig och din budget bäst.

Du hittar 4 prisvärda riskokare för varje stil, smak, kapacitet och prisklass.

Bäst i test
OBH Nordica Riskokare

OBH Nordica Riskokare
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

En väldigt populär riskokare tack vare sin hållbara konstruktion och användarvänlighet. Definitivt en av de riskokarna som ger mest för pengarna.

Plus
Plus

Automatisk värmehållningsfunktion, riktigt bra non-stick-beläggning och en pålitlig konstruktion. Den är enkel att använda och är väldigt rymlig på insidan.

Minus
Minus
Väldigt Populär
Hamilton Beach Riskokare

Hamilton Beach Riskokare
LÄS MER
Slutsats

Den här maskinen har allt och lite till. Med sina många funktioner, höga kvalitet och popularitet så råder det inga tvivel om att det är en av de bästa riskokarna på marknaden idag.

Plus

Delay start- och värmningsfunktion och en bricka för att kunna ånga grönsaker. Funktion för vitt- och fullkornsris. Komponenter kan maskindiskas och den rymmer hela 4,75 liter!

Minus

Den kan vara för stor för singelhushåll.

Bäst Premiumval
Wilfa RC-10CD

Wilfa RC-10CD
LÄS MER
Slutsats

Du kan laga ris, gröt och koka grönsaker med den här maskinen. Ett utmärkt val för dig som vill göra mer än bara ris. Det är en premium-riskokare som kostar lite mer, men fortfarande ett överkomligt pris.

Plus

Rymmer 1,8 liter färdigt ris, många förinställda program och bra ångkokning. Kan även göra gröt. Mycket hög kvalitet på materialet.

Minus

Kostar lite mer än övriga.

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa riskokaren för dig.

Riskokaren är ett köksverktyg som tagit det västerländska köket med storm. För ett par år sedan var det relativt ovanligt att någon hade en riskokare på köksbänken – idag är det nästintill en standard i de svenska hemmen.

Prismässigt är riskokare generellt sett väldigt billiga och de alla kostar ungefär lika mycket.

Dessvärre håller de alla inte samma kvalitet och resultaten är långt ifrån identiska.

För att du ska slippa begå misstaget att köpa en riskokare som antingen inte håller i mer än ett år, eller vars ris blir bränt och dåligt – så har vi gjort det det stora testet.

Vi har gått igenom marknadens främsta riskokare för att hitta de absolut bästa. De som ger mest för pengarna.

Resultatet blev 4 riktigt vassa riskokare – häng med och kolla vilken som passar dig och dina behov bäst.

Bästa riskokaren

Har du bråttom? Här är en snabbtitt på de bästa riskokarna på marknaden idag.


Bäst i test

OBH Nordica Riskokare

Vad vi gillar:

 • 1,8 liter färdigt ris
 • Automatisk värmehållningsläge
 • Med non-stick-beläggning så fastnar riset aldrig
 • Glaslock gör att man kan hålla koll på riset
Vad vi inte gillar:

Svenska OBH Nordica ligger bakom några av de mest prisvärda och smidiga hushållsmaskinerna. Om du har läst våra tidigare tester, så är du bekant med deras produktlinje. Kvalitet och lågt pris är deras signum.

Tack vare stor kapacitet, snabb uppvärmning och automatisk värmehållning har den i princip allt man kan förvänta sig av en modern riskokare. Med non-stick-beläggning så är fastbränt ris ett minne blott.

Den är lätt att göra ren, och utseendemässigt lever den även upp till alla krav du kan tänkas ha.

Ett lågt pris korrelerar inte alltid med kvalitén, vilket den här riskokaren vittnar om. Den är billig, men är trots det av riktigt hög kvalitet. Riset håller lika hög standard som på vilken restaurang som helst.

Den är lätt att använda och rengöra och designen är snygg. Det hänger även med en gratis kokbok på köpet – vilket vi bugar och bockar för. En stark bäst i test-vinnare.


Väldigt Populär

Hamilton Beach Riskokare

Vad vi gillar:

 • Flera funktioner för olika typer av ris
 • Timer för att anpassa kokningen till övrig matlagning
 • Funktion för ångkokning av grönsaker
 • Enkel att diska då komponenterna går att köra i diskmaskin
 • Kapacitet på 4,75 liter!
Vad vi inte gillar:

 • Möjligen för stor för singelhushåll

Amerikanska Hamilton Beach har fram tills nyligen varit ganska okända i Sverige. Deras riskokare i Digital Simplicity-serien har däremot blivit en oväntad storsäljare.

Till skillnad från många andra kokare på marknaden så har den ett flertal inställningar som gör att du kan få riset precis som du vill.

Den tar även i åtanke vilket sorts ris du tillagar, vilket gör att såväl fullkornsris som vitt och brunt ris blir som det är tänkt.

Utan att bli onödigt dyr så är det här en riskokare som täcker de flesta sorters behov och preferenser.

Att den även går att använda för annat än ris gör den till en riktigt pålitlig hjälpreda i köket.

Med non-stick-beläggning behöver man aldrig heller oroa sig för att riset ska fastna.

Den har en ”Delay start”-funktion som gör att du kan förbereda och planera in måltider en halv dag i förväg.

Du kan med andra ord sätta igång den på morgonen och ha färskt och nykokt ris klart när du kommer hem från jobbet. En varmt välkommen funktion för oss som inte orkar laga mat efter arbetet.

Du får även med en bricka för att ånga grönsaker. Om det inte vore nog, så finns det även en ”heat/simmer”-funktion för dig som vill kunna göra bönor eller soppa.

En förvånansvärt billig riskokare av så god kvalitet. För att inte nämna alla funktioner som underlättar vardagen.

Överlag är det en av de populäraste riskokarna – och vi förstår varför. Varmt rekommenderad om du vill ha en pålitlig och flexibel riskokare.


Bäst Premiumval

Wilfa RC-10CD

Vad vi gillar:

 • Rymmer hela 1,8 liter färdigt ris
 • Glaslock för bättre insyn
 • Många smidiga förinställda program
Vad vi inte gillar:

 • Lite dyrare

Wilfa utökar ständigt sitt redan stora utbud av smidiga köksmaskiner. Genom att kombinera stor kapacitet med effektiv kokning så kan man på kort tid framställa även riktigt stora mängder ris med den här maskinen.

RC-10CD passar bra för allt ifrån storfamiljen till ungkarlen med känsla för finare tillagning av ris.

Utöver att säkerställa riktigt bra ris så har RC-10CD ett särskilt galler för ångkokning. Det innebär att man även kan tillaga grönsaker och annat där kokning ger ett gynnsamt resultat.

Glaslocket gör att man alltid vet vad som pågår inne i kokaren.

Om man ser på det stora hela så är riskokare generellt sett väldigt billiga. I jämförelse med annan köksutrustning så är även den här premiumkokaren ett billigt kap. Än dock kostar den nästan dubbelt så mycket som övriga riskokare.

Kvalitén är väldigt hög, den har flera förinställda program som gör den enkel att använda och innerskålen har en non-stick beläggning.

Definitivt ett bra val för dig som vill köpa något som håller länge och som ger bra resultat. För barnfamiljer är den perfekt, med tanke på att den klarar av upp till 1,8 liter färdigt ris.


Bästa Budgetval

Wilfa Riskokare RC-5S

Vad vi gillar:

 • Liten och kompakt
 • Lätt att diska och hålla ren
 • Glaslock för enkel överblick över kokningen
Vad vi inte gillar:

 • Ganska liten

Från Wilfa hittar vi även budgetvalet RC-5S som är en pålitlig modell där man till förmån för bra prissättning har kompromissat med kapaciteten.

Även om den bara klarar ungefär hälften av den mängd ris som de andra modellerna gör, så ger den samtidigt så pass bra resultat att det är en kompromiss värd att göra.

Med RC-5S så får du en klassisk renodlad riskokare. I och med detta så har den egentligen inga särskilda egenskaper eller unika funktioner. Men är du på jakt efter just en riskokare så är det här valet för dig.

Utan att bli onödigt komplicerad så ser den till att riset alltid blir bra.

RC-5S är enkel, liten och användarvänlig. Om du vill ha något ovancerat som får jobbet gjort och som inte tar upp mycket plats – då är det här ett toppenval.

Om du däremot vill laga lite större kvantiter så bör du titta på någon av de andra.


Vilken riskokare är bäst för dig

När det kommer till att välja riskokare så kanske det verkar som att alla modeller är likvärdiga. Men även om alla moderna riskokare definitivt är bra och pålitliga maskiner, så skiljer de sig samtidigt åt på flera väsentliga sätt. Det kan handlar om allt i från kapacitet till effekt och huruvida de stödjer varmhållning.

För att ens köp ska bli så bra som möjligt så är det därför oerhört viktigt att se till att den riskokare man väljer motsvarar de förväntningar man har.

Ofta så kan man även spara en hel del pengar genom att undvika att välja en mer avancerad riskokare än man behöver. Och detta gäller även när det kommer till kapacitet. För i många fall är prissättningen mycket mer förmånlig om man är villig att kompromissa med mängden ris som kokaren klarar av att framställa.

 • Med en riskokare slipper man risken att riset brännare vid eller fastnar.
 • Med en riskokare får man ett enkelt sätt att hålla riset uppvärmt och fräscht så länge som möjligt.
 • Med en riskokare minskar man på sikt energiförbrukningen då de är mer effektiva än vanlig vattenkokning.
 • Med en riskokare får man ofta möjligheten att ångkoka grönsaker då moderna modeller är väldigt mångfacetterade.
 • Med en riskokare får man perfekt resultat varje gång. Utan att behöva anstränga sig.

För att det ska vara så lätt som möjligt för dig att göra rätt beslut så har vi tagit en titt på alla de saker som vi tycker inverkar när man ska bestämma sig för vilken riskokare som är bäst för en själv. Om du efter att ha läst vår guide fortfarande är osäker så rekommenderar vi att du läser vad andra personer har skrivit om respektive modell.

I många fall kan man lära sig väldigt mycket av de olika modellerna genom att ta del av andras upplevelser. För hur noggrant man än har testat en modell, så går det aldrig att ta i åtanke de otaliga sätt som en produkt faktiskt går att använda på.

Anti-stick eller ej

Numera har de flesta riskokare anti-stick-behandling. Detta beror på att ris har en så pass stor tendens att klibba fast, att det nästan annars vore omöjligt att koka ris. Därför är detta egentligen inget du behöver ta ställning till. Men om du av någon anledning absolut inte vill ha anti-stick, så bör du vara medveten om att det numera anses vara standard och att det kan vara svårt att hitta en obehandlad riskokare.

Behöver du ångfunktion

Många moderna riskokare har en särskild ångfunktion som gör att man utöver ris kan tillaga grönsaker. Detta har blivit populärt då ångkokning anses vara ett sätt att tillaga och i största möjliga utsträckning bevara både smak och näringsämnen. Väljer man en riskokare med ångfunktion så får man en väldigt mångfacetterad hjälpreda i köket.

Dyr eller billig riskokare

Att ta ställning till hur mycket man vill betala är på många sätt samma sak som att ta ställning till huruvida man vill ha stor kapacitet och många funktioner. För när det kommer till riskokare är det på många sätt detta som avgör prissättningen. Men gör inte misstaget att tro att budget är detsamma som sämre kvalitet. Tvärtom ser många tillverkare till att fokusera på det väsentliga, och på så sätt dra ned priset.

Maskin eller handdisk

Medan vissa maskiner behöver diskas för hand så har andra löstagbara komponenter som utan problem kan köras i diskmaskin. Vill du undvika att behöva diska för hand så är det därför en bra idé att hålla utkik efter uttryckt stöd för maskindisk. Men du kan glädja dig med att de flesta riskokare numera har delar som kan köras i diskmaskin.

Hur mycket ris behöver du

Kapaciteten är på många sätt direkt kopplad till prissättningen. Genom att välja en riskokare med mer begränsad kapacitet kan du i många fall spara en hel del pengar. Och i många fall är kapaciteten hur som helst väl tilltagen. De flesta riskokare på marknaden tycker därför även behovet hos lite större familjer. Är du osäker så är det en bra idé att välja en modell med större kapacitet, då det är fullt möjligt att koka mindre mängd i en kokare med större kapacitet. Att göra tvärtom är däremot tyvärr en omöjlighet.

Design och funktionalitet

Att tvingas ställa design mot funktion är inte längre en nödvändighet. De flesta hushållsmaskiner tillverkas numera med både utseende och funktionalitet i åtanke. Men vissa tillverkare har så klart valt att i större utsträckning prioritera det estetiska. Har du särskilda önskemål gällande färg och design så bör du vara beredd på att tvingas begränsa ditt urval. Och det är inte alltid säkert att dina preferenser gällande utseende går ihop med dina önskemål gällande funktion.

Kolla garantin innan du köper en riskokare

Något som ibland glöms bort är att vissa tillverkare erbjuder utökad garantitid. Med sådan garanti kan man ofta få många års problemfritt ägande. Och skulle något oväntat hända så har man stora chanser att få sin riskokare ersatt eller reparerad. Huruvida utökad garanti erbjuds varierar stort mellan olika tillverkare och modeller. Om det är något du värdesätter är det därför en bra idé att ta en titt på tillverkarens specifika garantivillkor.

Riskokare eller manuell kokning

Den kanske allra mest avgörande frågan är nog huruvida man ens behöver en riskokare. Och svaret på den frågan anser vi blir ganska uppenbar efter man själv upplevt skillnaden. Med en riskokare är man garanterad samma resultat varje gång, och man behöver aldrig oroa sig för att riset ska brännas vid eller koka över. På det stora hela sparar man både tid och resurser med hjälp av en riskokare, då de helt enkelt är mer effektiva än traditionell vattenkokning.

Behöver du ett glaslock

En väldigt speciell egenskap som många riskokare har är att de är utrustade med glaslock. Och av någon outgrundlig anledning verkar vi människor uppskatta möjligheten att kunna få en inblick i vad som pågår i hushållsmaskinerna. Huruvida det gör skillnad för själva tillagningen låter vi däremot vara osagt. Men värdesätter du att ha full koll så rekommenderar vi definitivt att du väljer en riskokare som är utrustad med glaslock.

Automatisk uppvärmning

Trots att de flesta riskokare är utrustade med automatisk uppvärmning så finns det en del budgetmodeller som saknar denna egenskap. Värdesätter du att riset så länge som möjligt hålls varmt och gott så bör du därför se till att just din modell är utrustad med automatisk uppvärmning. Denna funktion är ofta uppskattad då den gör det enklare att anpassa riskokningen till övrig matlagning. Man får chansen att kunna ställa fram nykokt ris utan att behöva bekymra sig för att det inte ska vara klart samtidigt som resten av maten.

Blanda ägg med ris

I asiatisk matkultur så blandar man ofta ris med ägg, vilket är otroligt gott. Dessvärre ovanligt här i Skandinavien. Trots att det är en oslagbar kombination, som dessutom höjer näringsvärdet i måltiden.

Missa inte vår guide till de bästa äggkokarna, vilket är en underskattat apparat som hjälper dig att få perfekta ägg varje gång.