Frukt

Bästa Skärmaskinen 2021 – 6 Bäst i Test Skärmaskiner

Du kan läsa om våra recensioner här.

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa skärmaskinen för dig och din budget. Du hittar 6 prisvärda skärmaskiner för varje budget, syfte och stil.

Bäst i test
Wilfa FS-200w

Wilfa FS-200w
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

En robust och kraftfull skärmaskin till ett bra pris. Definitivt en av de bästa och mest prisvärda maskinerna.

Plus
Plus

Robust och kvalitativ design, enkel att rengöra och du kan ställa in mellan 0-15mm i tjocklek.

Minus
Minus
Väldigt populär
Graef M20 Master

Graef M20 Master
LÄS MER
Slutsats

En av de populäraste skärmaskinerna idag. Den har många användningsområden och är perfekt för att skära kött.

Plus

Har en barnsäkring, är enkel att rengöra och du kan välja mellan 0-20mm i tjocklek. Skär igenom allt utan problem.

Minus

Kostar en del.

Bäst manuella
Jupiter Skärmaskin Retro

Jupiter Skärmaskin Retro
LÄS MER
Slutsats

Helt klart den bästa manuella skärmaskinen. Den är väldigt stadig och enkel att hantera.

Plus

Välj mellan 1-20mm tjoclek. Snygg retrodesign, den är stadig och enkel att arbeta med.

Minus

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa skärmaskinen för dig.

Sångerskan Siw Malmkvist önskade sig ”tunna skivor” i en populär schlagerlåt redan under 1960-talet och det är något vi alla kan relatera till.

Visserligen handlade inte låten om livsmedel utan om relationen till en man, men önskan om tunna skivor när det kommer till korv, kött eller grönsaker kan många av oss ändå relatera till.

Med en skärmaskin blir det jobbet en smal sak (!). Skickliga kockar skär, eller trancherar som det kallas, sitt kött med en trancherkniv men när större mängder krävs använder restauranger oftast en skärmaskin.

Numera använder många hemmakockar skärmaskinen också, just därför att det är så enkelt, skivorna blir jämna och fina – men framförallt, det spar oerhört mycket tid!

Vi har testat några av marknadens vanligaste skärmaskiner för att hjälpa dig på traven inför ditt köp.

Parametrar som vi har tagit med i beräkningar är bland annat pris, storlek, säkerhet och funktionalitet.

Bästa skärmaskinen

Har du bråttom? Här är en snabbtitt på de bästa skärmaskinerna på marknaden idag.


Bäst i test

Wilfa FS-200w

Vad vi gillar:

 • Bra pris
 • Robust
 • Enkel rengöring
 • Justerbar tjocklek
Vad vi inte gillar:

Det norska företaget Wilfa är duktiga på eldrivna hushållsapparater och har varit det sedan 1940-talet. FS-200w är heller inget undantag när det kommer till kvalitetprodukter.

Skärmaskinen är väldigt robust och står därmed stadigt på bänken när du snabbt och enkelt skär upp dina livsmedel.

Skärbladet är tillverkat i massivt tyskt rostfritt stål och klarar det mesta arbetet det ställs inför.

Bladet klarar av skivor från 0-15 millimeter om det så gäller ost, bröd eller kött. Dessutom finns det separata blad att köpa för kött och bröd.

Wilfas kraftfulla skärmaskin har blivit mycket populär både hos resecenter och konsumenter och vi sällar oss gärna till beundrarskaran.

Maskinen är tillverkad i robust aluminium och känns väldigt stabil. Delar som blad, skärbräda och presstav går samtliga att ta loss för att förenkla rengöringen.

Även priset hamnar under pluskategorin. Wilfas skärmaskin, som drivs av 200 w, gör jobbet som den ska enkelt och smidigt utan en massa onödiga inställningar till ett pris som de flesta har råd med.

Helt enkelt vår bäst-i-test vinnare.


Väldigt populär

Graef M20 Master

Vad vi gillar:

 • Säker användning
 • Fina skivor
 • Snygg
 • Stabil
Vad vi inte gillar:

 • Saknar svensk bruksanvisning
 • Något dyr

M20 Master från tyska företaget Graef har blivit mycket populär bland konsumenterna, vilket vi kan förstå.

Här har vi en maskin som med sin släta kniv i härdat stål, kan skär det mesta från bröd- till köttprodukter.

Som så många andra skärmaskiner tar Graefs maskin en del plats så innan ett köp bär du fundera på var den ska placeras.

Maskinen är 29,5 x 40,5 och väger hela 8,5 kg vilket dock gör den väldigt stabil.

Maskinen är futuristiskt snygg och är jämförelsevis tystgående under arbete.

Säkerheten är också något Gaef har lagt möda på med en praktisk barnsäkring för att förhindra skador. När maskinen inte används bör även det medföljande knivskyddet användas för extra säkerhet.

Inställningen av storleken på skivorna är väldigt enkel och maskinen klarar av skivor från 0 till 20 millimeter. Allt blir till perfekta skivor vare sig du ska ha det som pålägg på smörgåsen eller på middagstallriken.

Till det negativa får vi dock lägga priset som vi tycker är en smula högt och avsaknaden av en bruksanvisning på svenska. Det är något flera kunder har påpekat och något vi tycker vore en självklarhet numer.


Bäst manuella skärmaskinen

Jupiter Skärmaskin Retro

Vad vi gillar:

 • Retrosnygg
 • Stadig
 • Enkel
 • Lättplacerad
Vad vi inte gillar:

Jupiters manuella skärmaskin Retro är precis vad den heter. Den är manuell och väldigt retro. Många av oss minns kanske hur våra mödrar plockade fram skärmaskinen när det skulle bjudas på finmiddag och köttet skulle skäras tunt.

Inte mycket har förändrats med den här maskinen men fungerade det då – så fungerar det idag.

Med sin retrodesign i lackad aluminium visar Jupiter att även gammal design håller i våra dagar.

Maskinens bottenplatta, som är vatten, slag och reptålig, står stadigt på arbetsbänken tack vare undersidans sugpropps fötter.

Skärkniven, vars diameter är på 170 millimeter, går att ställa in för få skivor på 1 – 10 millimeter.

Med sin storlek på 30x27x18,5 cm tar maskinen minimalt med utrymme och är därför extremt lättplacerad.

Ibland tillverkas produkter vars design bara håller och håller. Jupiters skärmaskin Retro är just en sådan produkt. Den ligger inte alls långt från de maskiner våra mödrar en gång använde och uppenbarligen fungerar de lika bra idag.

Så för den som nödvändigtvis inte behöver en eldriven skärmaskin är den här manuella maskinen ett synnerligen bra val. Dög den åt våra mammor så duger den åt oss.


Bästa Premiumval

Ritter Skärmaskin Amido 3

Vad vi gillar:

 • Proffsig
 • Lättarbetad
 • Skär igenom det mesta
 • Skydd för skärbladet
Vad vi inte gillar:

Till vårt premiumval har vi valt Amido 3 från det världsledande tyska företaget Ritter. Amido 3 är en mycket robust och kraftfull maskin för hemmabruk som är helt tillverkad i metall.

Maskinen klarar i princip att skära allt.

Trots att Amido 3 väger hela 4,2 kg och tar en del av köket i anspråk är den allt annat än ful och klumpig. Både år 2008 och 2009 kammade den hem åtråvärda designpris.

Du ställer enkelt in tjockleken på dina skivor från 0 till hela 23 centimeter och alltsammans samlas upp på en löstagbar bricka.

Den tandade klingan som har en diameter på 17 centimeter är täckt för största möjliga säkerhet.

Effekten är på 65w och drivs av en ny ECO motor och tack vare sin tyngd står maskinen absolut stadigt under tiden den arbetar. Sladden går att viras in under maskinen så att den döljs.

Den 25 gradiga lutningen på plattan som håller livsmedlet du ska skära hjälper till att göra arbetet bekvämt med minimal arbetsinsats.

Maskinen kostar lite mer än de billigaste men ligger ändå under de allra dyraste vilket är något vi uppskattar då den mer än väl kvalar in bland mest professionella maskinerna.

Amido 3 känns rejäl och den verkar klara att skära det mesta.

För att vara en maskin tänkt för hemmabruk är den väldigt proffsig och skulle säkert kunna finna sin plats även i ett kommersiellt kök.


Bra Alternativ

Graef Vivo Twin

Vad vi gillar:

 • Snygg
 • Kraftfull
 • Ställbar motor
 • Stabil
Vad vi inte gillar:

 • Något tung

Ett bra alternativ kan vara det tyska företaget Graefs skärmaskin Vivo TWIN som leveraras med två olika klingor i rostfritt stål. En slät för de enklare jobben och en vågformad tandad för de lite mer krävande jobben.

Båda med en diameter på 17 centimeter.

Storleken på skivorna kan lätt ställas in från 0 till 22 millimeter så att du enkelt kan skära upp all från tunna salamiskivor till tjockare brödskivor.

Maskinen har ett barnsäkert lås och en skyddande kåpa för den vassa klingan så att du lugnt kan låta maskinen stå framme utan att nyfikna barnfingrar ska komma till skada.

Vivo TWIN står stadigt på arbetsbänken under arbete tack vare halkfri glasbotten vilken också förhöjer maskinens utseende.

På sidan hittar du en lättillgänglig av och på knapp om du inte utnyttjar den automatiska avstängningsfunktionen efter 10 minuter som maskinen har inbyggd.

Den energisparande motorn på 88-170w ser till att du använder precis så mycket ström du behöver och ställs in efter hur hårda livsmedel du tänker skära i.

Skärmaskinen Vivo TWIN fram Graef känns väldigt proffsig och vi gillar att man kan ställa motorn beroende på hur hårt man vill att maskinen ska arbeta.

Säkerheten är också ett plus då en skyddande kåpa gör mycket för att förhindra olyckor när maskinen vilar.

Det enda minus vi kan ge maskinen är för dess tyngd. Med sina 6 kilo tycker vi att den kanske är i tyngsta laget och därmed inget man flyttar undan till ett skåp när man är klar.


Billigt Alternativ

Severin Skärmaskin

Vad vi gillar:

 • Billig
 • Lättarbetad
 • Steglös inställning
 • Två skärblad
Vad vi inte gillar:

 • Dåliga sugfötter

Billigt är inte alltid dåligt vilket Severin bevisar med sin skärmaskin Silver. För den som inte använder sin skärmaskin så ofta kan Silver vara ett utmärkt alternativ till de lite mer kraftfulla och dyrare maskinerna.

Silver är en kraftfull maskin i metall som har en steglös inställning så du kan få skivor i storlekarna 0-15 millimeter, vilket blir perfekt för i princip allt som ska placeras på smörgåsen.

Säkerheten är något som Severin har lagt ner tid på trots det billiga priset. Här finns ett rostfritt fingerskydd och speciella verktyg för att hålla de mindre bitarna som ska skäras för att minimera risken av skador.

Maskinen har även sugkoppar på undersidan för att stå stadigt på arbetsbänken under arbetet.

Skärbladet är väldigt enkelt att lossa för rengöring men var försiktig då bladen, som hos alla skärmaskiner, är mycket vasst.

Till maskinen medföljer ett extra skärblad anpassad för att skära skinka vilket också kommer till användning vid andra typer av kött.

Vi anser att det här är klart mycket skärmaskin för det låga priset. Den är enkel att använda och lätt att göra ren med en rejäl motor på hela 180w.

Maskinen har dock fått en del klagomål på att den inte står stadigt trots undersidans sugkoppar.

På det hela taget tycker vi ändå att maskinen kan vara väl värd att titta en extra gång på när det är dags för köp.


Vilken Skärmaskin är bäst för dig

Vilken särmaskin ska man då satsa på när urvalet är så stort. Fundera på hur ofta du tänker använda den och vilka mängder du planerar att skära.

Kommer du endast skära lättare livsmedel som bröd eller pålägg till smörgåsen eller kommer försöka ta dig igenom hårdare livsmedel som djupfryst fläsklägg.

De lite mer lättare livsmedlen kräver inga stora kraftfulla maskiner utan du kan utan problem nöja dig med en mindre. Kanske till och med en liten manuell skärmaskin. I de fallen blir det också enklare att stoppa undan maskinen när arbetet är klart.

De tyngre jobben kräver också en tyngre och kraftfullare maskin och då får du vara beredd på att kanske ha maskinen stående framme.

Efter att du har skurit livsmedlet, kan det vara bra att förpacka maten för maximal livslängd. Läs vår stora guide till den bästa vakuumförpackaren.

Vad bör den kosta

Kostnaden hänger givetvis ihop med vad den klarar. Manuella maskiner för lättare livsmedel blir så klart billigare medan de elektrisk med kraftfulla motorer blir dyrare. Tänk dock på dyrt behöver inte vara detsamma som bra likväl som billigt inte alltid betyder att det är dåligt. Något som vårt test med all tydlighet visade.

Säkerhet

Säkerheten ska alltid komma i främsta rummet. Hur vaksam du än är kan det vara lätt att stå och drömma om annat när man använder en skär maskin och vill det sig illa kan gitarristkarriären vara över i det ögonblicket.

Har du dessutom småbarn i familjen finns det inget att tveka över. Se till att köpa en skärmaskin där skärbladet är skyddat när maskinen inte används så att det blir omöjligt för barnfingrar att skada sig.

Tänkvärt

Det kan vara svårt att hitta den perfekta skärmaskinen men här har vi sammanställt några av de parametrar vi tycker du ska ha i åtanke när du väl ska göra ditt köp.

 • Storlek – ska den alltid stå framme och användas ofta är storleken av sekundär betydelse. En kraftfull skärmaskin kan då vara just maskinen för dig.
 • Säkerhet – säkerhet är alltid viktigt. Framför allt om du har barn i hemmet. Se till att välja en maskin som har alla tänkbara säkerhetsfunktioner.
 • Pris – kostar det så smakar det. I alla fall oftast. Fundera hur ofta du planerar att använda den och till vad.
 • Manuell/elektrisk – för de tyngre jobben är det givetvis bättre med en elektrisk och samma sak gäller ju för det av olika skäl inte klarar av att sköta en manuell. För de mindre jobben kan en manuell fungera utmärkt. Dessa väger dessutom mindre och tar mindre plats vilket gör det smidigt att ställa in dem i ett skåp när de inte används.

Läs igenom alla recensioner du kan hitta och prata gärna med vänner och bekanta om deras erfarenheter av skärmaskiner. Även om du inte vet det så kan vi lova dig att det finns garanterat någon i din bekantskapskrets som äger och är nöjd med sin skärmaskin.