Tre-parfymer

Skillnaden mellan EdP, EdT, EdC och PP

Du kan läsa om våra recensioner här.

Vad är skillnaden mellan EdT, EdP, EdC och PP? Tre viktiga begrepp när du ska köpa parfym. Vi reder ut termerna, snabbt och enkelt.

Många människor har koll på de populäraste dofterna, men de flesta är helt vilsna när det kommer till begrepp, innehåll och skillnader.

Lär dig de här begreppen och du kommer att ha lite mer koll än majoriteten. Du kommer även förbättra dina chanser att hitta en parfym som passar dig.

Skillnaden mellan EdP, EdT, EdC och PP

Den största skillnaden mellan de här parfymerna är mängden parfymolja de innehåller.

En högre koncentration parfymolja innebär i regel en intensivare doft – som dessutom håller längre.

Missa inte vår guide till de bästa Armani parfymerna – både för män och kvinnor.

Pure Perfume (PP)

Innehåll: 15-30% parfymolja

Namnet är lite missledande, då den inte innehåller enbart parfymolja. Skulle den göra det så skulle den lukta otroligt starkt och irritera din hud.

Pure Perfume är däremot den parfym med högst koncentration av parfymolja. Oftast mellan 15 och 30 procent%.

Den här typen av parfym är väldigt tjock och formar nästan ett moln i luften när du använder den. Har du någonsin kramat någon och sedan känt att du luktat som den personen ett par timmar efteråt? Då hade hon eller han med största sannolikhet Pure Perfume på sig.

Eau de Parfum (EdP)

Innehåll: 15-20% parfymolja

Den allra vanligaste parfymtypen. Den är intensiv och håller länge.

De här parfymerna är gjorda för att sitta kvar på huden hela dagen – utan att ge kollegan vid bordet bredvid huvudvärk.

Om du har en EdP av bra kvalitet och använder den på morgonen, så kommer du fortfarande att dofta gott på kvällen när du byter kläder.

Eau de Toilette (EdT)

Innehåll: 5-15% parfymolja

Något lättare på huden än EdP och håller därför inte alltid hela dagen.

EdT brukar oftast specialisera sig för dag- eller nattetid. Många använder därför en EdT under dagen, för att sedan spruta en annan EdT när de kommer hem. Se bara till att den till viss del kompletterar den första parfymen.

Även om du inte känner av den så mycket, så kan den ligga kvar under ytan. Många parfymer, allra främst EdT, kommer till liv igen när huden fuktas. Därför brukar man kunna känna dofterna igen när det regnar ute, man svettas eller tvättar händerna.

Se därför till att du på kvällskvisten inte sprutar på en EdT som står i direkt kontrast med den första. Använd istället en doft som kan väcka liv i den tidigare parfymen – låt dem jobba ihop.

Eau de Cologne (EdC)

Innehåller: 2-4% parfymolja

Cologne är oftast en paraplyterm för att beskriva maskulina dofter, men Eau de Cologne är istället en väldigt lätt koncentrerad parfym. Vanligtvis mellan 2 och 4 procent parfymolja, vilket gör att den vara i enbart ett par timmar.

Perfekt när du ska fräscha upp dig, men definitivt du använder för att det ska hålla hela dagen.