Stekpanna

Bästa Stekpannan 2021 – Så Väljer Du Rätt Stekpanna

Du kan läsa om våra recensioner här.
Bäst i test
Scanpan CTX

Scanpan CTX
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

En premium-panna med utmärkt värmefördelning, bra anti-stick-egenskaper och den kan maskindiskas. Kan användas i ugnen. Väldigt hög kvalitet på materialet, men med en hög prislapp.

Plus
Plus

Effektiv värmefördelning, bra beläggning, den klarar ugn och du kan maskindiska pannan. Mycket hög kvalitet.

Minus
Minus

Högt pris jämfört med övriga pannor.

Väldigt Populär
GreenPan Barcelona

GreenPan Barcelona
LÄS MER
Slutsats

Väldigt många positiva recensioner. Den har låg vikt, fantastisk beläggning och en bra värmefördelning. Den värms upp snabbt och är enkel att använda. En riktigt bra investering!

Plus

Lätt att hantera, bra pris, den väger inte speciellt mycket och har en oövervinnlig anti-stick-beläggning. Värmefördelningen och den snabba uppvärmningen höjer betyget.

Minus

Handtaget kan kännas lite för smalt om du har väldigt stora händer.

Bästa Budgetval
Jamie Oliver Premium SS

Jamie Oliver Premium
LÄS MER
Slutsats

Priset och kvalitén gör det här till en perfekt ”flytta hemifrån”-panna, eller om du bara vill vara ekonomisk. En väldigt effektiv och hållbar stekpanna till ett lågt pris.

Plus

Designen är enkel men användbar, vi gillar Thermo Spot. Priset är lågt, kvalitén är hög. Non-stick-beläggningen är bra och pannan går att maskindiskas.

Minus

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa stekpannan för dig.

Bästa Stekpannan

Har du bråttom? Här är de bästa stekpannorna på marknaden idag.


Bäst i test Stekpanna

Scanpan CTX Stekpanna

Vad vi gillar:

 • Effektiv värmefördelning
 • Bra beläggning
 • Klarar ugn
 • Lättarbetad
Vad vi inte gillar:

 • Lite dyrare

Scanpan CTX är stekpannan som proffsen inte skulle tacka nej till. Fråga mästerkocken Tommy Myllymäki, han använder den. Det betyder dock inte att den inte går att använda precis lika bra hemma hos en amatörkock, för det gör den.

Danska Scanpan CTX, eller ” Ceramic Titanium Extreme”, har en högklassig beläggning av rostfritt stål vilket ger stekpannan en mycket effektiv och jämn värmefördelning.

Pannans beläggning gör att knappt något fastnar och den är lätt att rengöra. Rengöring kan till och med göras i diskmaskin även om handdisk är att föredra då maskindisk sliter på beläggningen.

Köksredskap av metall kan användas i stekpannan även om vi rekommenderar att ta det försiktigt då även sådant sliter på beläggningen.

CTX:s minimalistiska design gör den mycket lätt att arbeta med och fungerar alldeles utmärkt att använda på all typer hällar, inklusive induktionshäll.

Vill du kunna använda den i ugnen är det heller inget problem. Upp till 260 grader klarar den galant och skulle, mot förmodan, något hända med pannan finns en femårig garanti mot fabrikationsfel, förutsatt att du har skött den normalt.

Även om priset är en smula högre än på andra stekpannor får man här verkligen valuta för pengarna.

Scanpans panna är enligt vår mening en värdig bäst-i-test vinnare utan konkurrens vilket den även den stora mängden positiva recensioner vittnar om.


Bästa Budgetval

Jamie Oliver Premium SS

Vad vi gillar:

 • Priset, priset och priset
 • Enkel design
 • Thermo Spot
 • Tål ugn
Vad vi inte gillar:

 • Inga minus

När vi i början av artikeln beskrev hur man behöver köpa en stekpanna när man flyttar hemifrån så var det den här stekpannan vi hade i åtanke.

Priset, tåligheten och utseendet gör att Jamie Oliver Premium SS Stekpanna från Tefal är väl värd att lägga sina pengar på.

Med sin Pro-non-stick beläggning kan du vara viss om att stekpannan kommer att leva ett långt och lyckligt liv och att maten du lagar i den inte kommer att fastna i första taget.

Att det dessutom finns en Thermo Spot i mitten av pannan som talar om för dig när pannan är tillräckligt varm för att börja steka gör inte saken sämre.

Att den vanligtvis oklädde kocken Jamie Oliver har satt sitt namn på den här stekpannan borgar för att du inte ska bli missnöjd. Ingen kock vill förstöra sitt renommé genom att förknippas med en dålig produkt.

Känslan när vi testade Premium SS var att den är lätt att jobba med och svår att få något att bränna fast. Hur mycket vi än försökte. Silikonhandtaget var även det något vi uppskattade mycket.

Pannan går utmärkt att använda på alla typer av värmekällor och tål upp till 210 grader i ugnen.

Enligt Tefal tål den också maskindisk, det är dock inget vi rekommenderar om du vill att din stekpanna ska få en lång livslängd. Den ska vårdas ömt även om den tål hårda tag.

Vi tycker helt enkelt om den här stekpannan och rekommenderar den varmt.

Om du inte vill lägga stora summor pengar på en stekpanna men ändå vill ha kvalitet så är detta stekpannan för dig.


Bästa Gjutjärnspannan

Skeppshult Stekpanna

Vad vi gillar:

 • Stryktålig
 • Robust
 • Tål öppen eld
 • Lång livslängd
Vad vi inte gillar:

 • Tung

Minns du tiden när mormor stekte fläsk och blodpudding framför spisen. Det är mycket möjligt att fläsk och blodpudding inte tillhör dina favoriträtter men vi tror ändå att du förstår de associationer vi fick när vi testade Skeppshults stekpanna i gjutjärn.

Skepphults stekpanna är en gammal trontjänare som inte går av för hackor. Den kan kännas lite tung att arbeta med men gjutjärn är ändå gjutjärn.

Råmaterialet är rent tackjärn då Skeppshult inte använder skrot vid tillverkningen av sina produkter. Vilket garanterar att inga ohälsosamma ämnen finns i råmaterialet.

Stekpannans beläggning innehåller inga tillsatser eller kemakalier. Istället förbehandlas pannan med kravmärkt rapsolja från Carlshamn för att ge den en fin svart färg samt ett så kallat ”natural non-stick skydd”.

Stekpannan kan användas på alla typer av värmekälla inklusive öppen eld (!). Vid användning över öppen eld bör man dock vara uppmärksam på att inte skada trähandtaget.

När en stekpanna tillverkas hos Skepphults Gjuteri i Småland, som är det enda kvarvarande gjuteriet i Skandinavien med tillverkning av hushållsprodukter i gjutjärn, ingår många manuella moment, vilket kräver hantverkare med stor yrkesskicklighet. Det är också något som märks på Skeppshults stekpanna som är robust och välgjord.

Vi älskar den här robusta stekpannan med sitt hederliga gamla trähandtag som får oss att minnas vår barndom. Skeppshult stekpanna kräver mer omsorg än ”modernare” stekpannor men om du sköter den som den förtjänar ska du se att ”gammal kärlek rostar ej”.


Väldigt Populär

GreenPan Barcelona

Vad vi gillar:

 • Lätt
 • Utmärkt beläggning
 • Bra pris
 • Enkel design
Vad vi inte gillar:

En stekpanna som har blivit mycket populär bland konsumenterna är GreenPan Barcelona. Det är också något vi kan instämma i efter att ha testat pannan.

Låg vikt, skön att hålla i och ett bra pris är de första parametrarna som gör att vi sällar oss till hyllningskören.

Sin snabba och jämna värmefördelning får Barcelona tack vare en kombination av ett extra tjockt aluminiumhölje och Magneto induktionsteknik.

Utseendet lämnar inget att önska med sin eleganta design och ett handtag tillverkat i gjutet rostfritt stål som ligger mycket bra i handen. På det hela taget blir arbetet med denna stekpanna mycket enkelt.

Hur mycket vi än försökte hade vi väldigt svårt att få något att fastna i pannan. Det kan vi förmodligen tacka Thermolons hälsosamma och keramiska non-stick beläggning ”Infinity Professional”.

Stekpannans beläggning är dessutom förstärkt med diamanter vilket gör den extremt reptålig och en av de starkaste och långlivade på marknaden. Är du orolig över tålighete, trots alla positiva ord, kan vi lugna dig med att det medföljer en livstidsgaranti för fabrikationsfel. Det känns tryggt.

Barcelona fungerar bra på alla typer av häller och är givetvis ugnssäker.

Att den har utsätts till bäst-i-test i flera undersökningar är inget som förvånar då den levererar precis det den utger sig för att leverera. Definitivt en av de mest prisvärda stekpannorna.


Bäst För Nybörjare

Fiskars All Steel

Vad vi gillar:

 • Behagligt handtag
 • Överkomligt pris
 • Bra beläggning
 • Lätt att rengöra
Vad vi inte gillar:

 • Onödigt tung

Fiskars är ett välkänt märke som borgar för kvalitet om det så gäller trädgårdsredskap eller hushållsprodukter. Fiskars All Steel har funnits på marknaden under några år men före 2016 under namnet Hackman. Utöver namnförändringen är det annars exakt samma stekpanna

Fiskars stekpanna har ett tre-lagers botten som ger en jämn och effektiv stekning på alla typer av hällar. Det greppvänliga handtaget gör att stekningen känns behaglig.

Den rostfria stekpannan har keramisk non-stick beläggning vilket gör att den lämpar sig utmärkt för stekning vid höga temperaturer. Det ska dock sägas att man behöver fett eller liknande och inte vara helt torr vid upphettning.

Vi tycker att stekpannan ger ett fint helhetsintryck med den enkla snygga designen och ett handtag som är skönt att hålla i under arbete.

Frågan är varför den är så tung. Vi kan inte se att en stekpanna ska behöva vara så pass tung när den inte är tillverkad i massivt gjutjärn.

Stekpannan tål upp till 240 grader i ugnen och ska, enligt tillverkaren klara av maskindisk. Vilket vi som tidigare inte rekommenderar.

Trots sin tyngd känner vi att detta är en utmärkt all-i-allo stekpanna som platsar i varje hem. Priset gör också att den lämpar sig utmärkt för den som är nybörjare i köket.

Med tiden när det krävs fler stekpannor och finanserna är bättre kan du uppgradera till en proffsigare panna men fram tills dess duger den här alldeles utmärkt.


Hur du väljer den bästa stekpannan för dig

Att leta efter en ny stekpanna kan bli till ett stort projekt. Det finns så många olika storlekar, priser, tillverkare, material och designer att man nästan bli lite matt.

Hur väljer man rätt? Vad är bäst? Hur får man mest valuta för pengarna?

Det behöver inte vara överväldigande att köpa en ny stekpanna.

Faktum är att det är ganska enkelt.

Här är våra bästa tips för att du inte ska bli besviken över ditt köp.

Kan en billig stekpanna vara en bra stekpanna

En av de vanligaste frågorna folk ställer när de ska investera i en ny panna – kan den vara billig?

Det enkla svaret är ja, den behöver inte kosta skjortan för att vara bra.

Det långa svaret är att det är många faktorer som spelar in och det är viktigt att inte stirra sig blind på priset.

Även om de allra bästa stekpannorna kostar över tusenlappen, så finns det en handfull bra stekpannor som kostar hälften så mycket.

Exempelvis har vi Tefal’s stekpanna som går under namnet ”Jamie Oliver SS”. En otroligt bra stekpanna med hög hållbarhet, bra balans och, framförallt, en exceptionell non-stick-yta. Beroende på storlek och var man köper den, så kan prislappen landa på runt 600 kronor. Ett riktigt kap.

Däremot ska man vara försiktig, även om det finns en del prisvärda stekpannor i den lägre prisklassen – så är majoriteten av alla pannor inte speciellt bra. Oftast kompenseras det låga priset med en dålig non-stick-yta, kort livslängd eller dålig värmefördelning.

Val av material

Olika material ger olika fördelar respektive nackdelar. Här är de vanligaste typerna.

Aluminium
Ett populärt val av material, främst då det är billigt och värmefördelningen är bra. Däremot måste de här pannorna handtvättas, de repas lätt och vid för hög värme kan pannan ändra form.

En annan nackdel är att syrlig mat kan skapa en reaktion med aluminium, vilket kan resultera i att maten får en lite metallisk smak.

Gjutjärn
En favorit hos många. Gjutjärnspannors värmefördelning är oftast väldigt, väldigt bra. De är även kända för sin extrema hållbarhet som kan sträcka sig över en hel livstid, med förutsättningen att man tagit hand om pannan på rätt sätt. Stekpannor i gjutjärn tenderar att ha en naturell non-stick-yta.

Gjutjärnspannor kräver ofta mer omvårdnad än andra typer av pannor och de är för det mesta väldigt tunga.

Ett otroligt slitstarkt och effektivt material.

Koppar
Stekpannor i koppar har en av de bästa värmefördelningarna. Den jämna stekningen gör sig bra med det faktum att koppar heller inte behöver mycket värme för att hettas upp. Det brukar räcka med att man steker på låg eller mellan för att det ska vara varmt nog.

Med andra ord innebär koppar en snabb och väl fördelat matlagning.

Allt är däremot inte guld och gröna skogar. Koppar är dyrt, behöver ofta underhållas och poleras. Koppar är dessutom reaktivt med syrlig mat, vilket gör att viss man kan få en metallisk smak. En del råvaror kan även plocka upp koppar från stekpannan och att regelbundet konsumera koppar från stekpannan är ingen bra sak.

Rostfritt stål
Sist, men inte minst, det mest använda och populära materialet av dem alla – rostfritt stål. Det är billigt, hållbart, effektivt och kan oftast maskindiskas. De behöver heller inte vara speciellt tunga.

Rostfritt stål är det material som är mest mångsidigt och som briljerar i de flesta aspekter. Det som är mindre bra med den här typen av stekpanna är att de inte har en lika bra värmefördelning som exempelvis gjutjärn.

Definitivt ett förstahandsval för de flesta kockar.

Hur stor stekpanna behöver du

Förvånansvärt många människor reflekterar sällan kring storleken på pannan, utan riktar mest fokus på materialet och priset.

Storleken påverkar värmefördelningen, vikten på pannan och hur mycket mat du kan laga. För att inte nämna platsen den tar upp i köket och på spisen.

En stor panna innebär mer yta för värmen att nå, vilket gör det extra viktigt att värmefördelningen är bra. Om pannan är både stor och gjord av gjutjärn, så får du räkna med att träna armarna när du lagar mat.

Fundera kring hur stora kvantiteter mat du brukar laga. Om du dagligen steker mat i små mängder, så är det inte nödvändigt att fläska på med den allra största och dyraste pannan. Är du en av de som ofta gör storkok som ska räcka hela veckan, då är en större panna helt klart det smartare valet.

Kort sagt: glöm inte bort storleken på pannan. Du vill inte efter två månader inse att du har köpt en för liten eller stor stekpanna.

Hur vill du rengöra pannan

Om du knappt hinner laga och äta maten, är risken stor att du heller inte har tid att diska all köksutrustning för hand efteråt. Du vill i så fall undvika gjutjärn, eftersom de inte ska användas i diskmaskinen och dessutom behöver oljas in ibland.

Om handdisk är det värsta du vet och du vill att din stekpanna ska maskindiskas så är det en modell i rostfritt stål du behöver. De kan för det mesta maskindiskas, men dubbelkolla vilka instruktioner tillverkaren har skrivit. Inte alla stålpannor får maskindiskas.

Även om det står att en stekpanna får maskindiskas, så kommer det att påverka livslängden på produkten. Att diska i maskin innebär slitage på materialet och då framförallt non-stick-beläggningen. Oavsett om det går eller ej – så kommer det att försämra stekpannan i det långa loppet.

Vårt stekpanna bäst i test

När vi recenserar produkter tittar vi inte bara på våra egna erfarenheter och uppfattningar – vi har även gjort en hel del research. Vi granskar hela Internet för att se vad andra tycker om respektive produkt, för att sedan sammanfatta slutresultatet här.

Syftet är att du ska slippa flänga runt mellan olika sidor, forum och videos för att se hur produkterna står sig mot varandra. Eftersom vi samlar och sammanfattar den gemena uppfattningen på en och samma plats, spar du både tid och minskar risken för att göra ett dåligt köp.

I det här testet har vi framförallt fokuserat på värmefördelningen, hållbarheten, hur snabb uppvärmningen är, designen och priset.