Bästa-tekannan

Bästa Tekannan 2021 – De 10 Mest Prisvärda Tekannorna

Du kan läsa om våra recensioner här.

I den här artikeln har vi listat de 10 bästa tekannorna för i år. Tack vare det stora utbudet, har vi hittat en prisvärd tekanna för varje budget, smak och stil.

Väldigt populär
OBH Nordica Magic Tea

OBH Nordica Magic Tea
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

En av de billigaste tekannorna, men trots det en av de bästa. Den har flera användbara funktioner och en kvalitet som få kan tävla med. Den stora mängden positiva omdömen vittnar om hur bra den är.

Plus
Plus

Lågt pris, enkel att sköta, snygg design och kannan är sladdlös. Pling-ljud när den är klar och den har automatisk avstängning.

Minus
Minus

Saknar eftervärme.

Bästa Premiumval
Sage Temaskin the Tea Maker

Sage Temaskin the Tea Maker
LÄS MER
Slutsats

En exklusiv och modern tekanna. Knappa in på tekannan vilket typ av te du använder, så väljer den automatisk den bästa temperaturen för ditt te. Med andra ord optimal för att få ut så mycket som möjligt ur ditt te.

Plus

Maskinen väljer rätt temperatur för tesorten. Hög kvalitet och exklusivitet. Tyst och självgående. Många funktioner.

Minus

Dyr.

Billigt alternativ
Bodum Assam Tekanna

Bodum Assam Tekanna
LÄS MER
Slutsats

Perfekt tekanna för lösa teblad. Den är minimalistisk och stilren och kan läggas i diskmaskinen. En otroligt bra tekanna, det låga priset till trots.

Plus

Utmärkt för lösa teblad, kan läggas i diskmaskinen, stilren design, bra värmehållning och mycket prisvärd.

Minus

Känns lite konstigt att hålla i början, men man vänjer sig snabbt.

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa tekannan för dig.

Te är en av världens vanligaste drycker och har, som så mycket annat, sitt ursprung i Kina.

Drycken började användas för medicinska ändamål redan under 300-talet, men gravfynd har visat att te existerade så tidigt som 140 f.Kr.

Till Europa kom teet i början av 1600-talet då portugiser och holländare började importera drycken från Kina via Macao och Java.

I Sverige gjorde Carl von Linné ett misslyckat försök att odla te och rekommenderade istället att man bland annat använde växten Kungsmynta.

Man uppskattar produktionen av svart te i världen till 2,5 miljoner ton, medan grönt te landar på 970 tusen ton.

Även om svenskarna är ett kaffeälskande folk är det väldigt många som har just te som sin favoritdryck och därmed är vattenkokaren och tekannan ett husgeråd som i princip finns i var mans kök.

För att guida dig genom djungeln av tekannor genomförde vi ett test där vi gick igenom ett antal kannor för att se o det verkligen var någon skillnad på dem.

Spoiler alert: det var det!

Häng med i vår test för att hitta den bästa tekannan för dig.


Bästa Tekannan

Har du bråttom? Här är de bästa tekannorna på marknaden idag.


Bäst i test

KitchenAid Artisan Tekanna

Vad vi gillar:

  • Snygg design
  • Enkel att använda
  • Eftervärme funktion
  • Temperaturreglage
Vad vi inte gillar:

KitchenAid är kända för att producera hushållsmaskiner av hög kvalitet och så är också fallet med Artisan som är en kombinerad tebryggare och vattenkokare.

Du behöver alltså inte två apparater för att koka ditt vatten och brygga ditt te. Det räcker med vår bäst-i-test vinnare.

Tebryggaren, som är tillverkad av glas och rostfritt stål, har ett reglage där du kan ställa in önskad tempetur från 70 till 100 grader för att du ska få ditt te precis som du vill ha det.

I mitten av kannan finns en tesil som går att ta bort för att tekannan plötsligt ska förvandlas till en vattenkokare.

Artisan har en stilren vacker design precis som de flesta av KitchenAids produkter. Temperaturreglaget gör det möjligt för samtliga familjemedlemmar att få exakt den värme man vill på sitt te och gör det även möjligt att sätta kannan på eftervärme.

En diskret ljudsignal talar om för dig när ditt te är klart.

Tekannan är en av de bästa vi har testat och vi kan checka av design, funktionalitet, och handhavande på vår testlista. Ett mycket bra kvalitetsköp!


Väldigt populär

OBH Nordica Magic Tea

Vad vi gillar:

  • Billig
  • Enkel att sköta
  • Snygg design
  • Sladdlös kanna
Vad vi inte gillar:

  • Saknar eftervärme

OBH Nordica är precis som KitchenAid stora på marknaden för hushållsmaskiner. Skillnaden är att deras maskiner brukar kosta mindre och då ofta beroende på mindre antal inbyggda funktioner. Så är också fallet med tekokaren Magic Tea. Här hittar du precis så mycket du behöver för att koka ett perfekt te. Inte mer.

I Magic Tea anpassar du den mängd te du önskar och sedan gör tekokaren resten. Enklare kan det inte bli.

När vattnet kokar stängs maskinen av och du kan lyfta den sladdlösa kannan för att servera dina gäster i trädgården.

Kannan av glas rymmer 1 liter vatten och innehåller en löstagbar tesil med permanent filter som gör det enkelt att måtta upp rätt mängd te.

Elenheten på 600 – 700 watt har en integrerad sladdförvaring till den 70 cm långa sladden och står stadigt tack vare undersidans non-slip fötter.

Om Magic Tea verkligen producerar ”magiskt” te vet vi inte men gott te producerar den i alla fall och det är uppenbarligen något många konsumenter anser också då den har blivit mycket populär.

Utseendemässig har vi inget att klaga på då kannan är snygg med ett nästan futuristiskt utseende.

Den är enkel att hantera med sin av och på-knapp och avsaknaden av andra funktioner är inget som stör då vi tar det billiga priset med i beräkningarna. Det vi saknar är en funktion för eftervärme.


Snygg Design

Kähler Hammershøi Tekanna

Vad vi gillar:

  • Mycket snygg klassisk design
  • Befriande avsaknad av funktioner
  • Lätt att använda
  • Tål maskindisk
Vad vi inte gillar:

  • Handtaget blir varmt

Från det danska företaget Kähler och deras serie Hammershøi, som innehåller allt från bestick till vaser, har vi valt ut en klassisk tekanna som vi har valt till den snyggaste designen.

Tekannan från Kähler är tillverkad av porslin med ett lyxigt mässingsbelagt handtag och har en inbyggd sil för att du ska slippa få teblad i din kopp när du avnjuter ditt te.

Retrokänslan är enorm och kannan tar oss tillbaka till vår barndom när det serverades te av gammelmormor i bersån.

Den maskindrejade kannan tål maskindisk i max 60 grader och mikrovågsugn upp till 1000 watt men tänk på att avlägsna mässingshandtaget både vid maskindisk och vid användade i mikron.

Kannan kan hålla upp till 1,2 liter och har inga andra funktioner annat än att vara klassiskt snygg och vem behöver egentligen mer. Var dock uppmärksam på att handtaget kan bli mycket varmt vid användande.


Bästa Premiumval

Sage Temaskin the Tea Maker

Vad vi gillar:

  • Många funktioner
  • Självgående
  • Snygg design
  • Tystgående
Vad vi inte gillar:

  • Relativt dyr

Sage Temaskin the Tea Maker är raka motsatsen till mormors enkla tekanna från 60-talet. Här har vi en maskin som gör allt arbete själv medan du kan luta dig tillbaka och bara vänta på att ditt perfekta te ska bli färdigt att dricka.

I the Tea Maker lägger du helt enkelt ditt te och väljer sedan någon av knapparna vitt, grönt, svart, oolong eller ört. Maskinen vet sedan själv vid vilken temperatur det är dags att sänka ned ditt te och när det är dags att hissa upp teet igen.

Är du inte nöjd med hur maskinen arbetar kan du själv bestämma temperatur och hur länge teet ska vara i vattnet för att passa just din smak.

Givetvis kan du även använda the Tea Maker som en enkel vattenkokare och kan då bestämma vattentemperaturen mellan 70 – 100 grader med en stegvis intervall på 5 grader.

Maskinen har en effekt på 2000 watt, klarar 1,5 liter och är mycket tystgående. The Tea Maker klarar att hålla värmen i upp till en timme efter att du har kokat ditt te eller vatten.

Som alltid innebär många funktioner ett högre pris och så är även fallet här men smakar det så kostar det och är du en äkta tekonnässör så kan the Tea Maker absolut vara maskinen för dig.


Unik design

Bredemeijer Jang tekanna

Vad vi gillar:

  • Väldigt klassisk design
  • Snygg
  • Enkel
  • Billig
Vad vi inte gillar:

Med Bredemeijers tekanna Jang närmar vi oss de traditionella japanska tekannorna så mycket det går i dessa dagar. Kannan är tillverkad i gjutjärn med emaljerad insida som gör att värmefördelningen blir jämn och att teet håller sig varmt längre.

Kannan är maskintillverkad men handpolerad i efterhand för att ge den det där robusta, men ändå delikata, japanska utseendet.

Jang är perfekt avvägd vilket gör den lätt att hälla ifrån och det finns ingen risk att bränna sig på varken handtag eller lockets knopp.

Kapaciteten är på 1,2 liter och till kannan medföljer ett tefilter i rostfritt stål.

Något mer retro får man leta länge efter. Här ligger till och med mormors gamla tekanna från 60-talet i lä. Trots sin vackra retrolook betingar Jang ett mycket lågt pris vilket förmodar beror på avsaknaden av funktioner. Men behövde inte de gamla japanerna eller mormor några funktioner så behöver inte vi det heller.

Kannan finns att få i färgerna grön, blå och svart.


Billigt alternativ

Bodum Assam Tekanna

Vad vi gillar:

  • Stilren design
  • Priset
  • Lätt rengjord
  • Enkel använda
Vad vi inte gillar:

Tekannan Assam från Bodum använder sig av samma bryggsystem som den franska pressen. Här häller man i sina teblad i den medföljande behållaren, låter teet dra innan det är dags att pressa ner teet och låser bladen i botten av filtret.

Assam tillhör en av de snyggare kannorna helt glas, förutom filtret i stål, och som rymmer en liter vätska, vilket motsvarar cirka två stora koppar.

Designen är minimalistisk vilket vi tycker fungerar utmärkt och priset placerar Bodums tekanna bland de billigare alternativen. Vilket vi givetvis tycker är väldigt bra.

Samtliga delar går utmärkt att diska i maskin och väljer man att handdiska så går det minst lika bra då designen gör det möjligt att enkelt komma åt alla ytor.

Bodum visar här att det inte behövs speciellt mycket för att en tekanna ska fungera bra och bli populär bland konsumenterna. Vi checkar av utseende, funktionalitet och pris på vår testlista. Med beröm godkänd.


Genomskinlig design

Horwood Teapot Glass Stovepot

Vad vi gillar:

  • Snyggast design
  • Multifunktionell
  • Priset
  • Enkel använda
Vad vi inte gillar:

Det är inte alltid en enkel tekanna avger ett ”fashion statement” som det heter på engelska. Det tycker vi dock att Horwood har lyckats med när de presenterade sin Teapot Glass Stovepot.

Stovepot är tebryggaren, vattenkokaren och det självklarar samtalsämnet när du bjuder dina vänner på fika. Den eleganta glasdesignen kommer att dra till sig blickarna vid vilket fikabord som helst.

Kannan, i glas, har en förstärkt botten vilket gör det möjligt att värma vattnet direkt på spisen. Under locket har man placerat tefiltret så att du kan brygga ditt te direkt i kannan.

De 0,9 liter kannan rymmer borde räcka väl än mer för en fika för 2 – 3 personer och gör det inte det går det snabbt att brygga en till omgång.

Den här tebryggaren/vattenkokaren/serveringskannan är en av de snyggaste vi har testat och priset är inte heller det att förakta. Priset är endast en tredjedel av vad många kannor med onödiga funktioner kostar och ändå är den så mycket vackrare. Det är allt en märklig värld vi lever i.


Japansk Tekanna

Satake Tekanna Chiba

Vad vi gillar:

  • Väldigt klassisk design
  • Tillverkad i gjutjärn
  • Priset
  • Tesil medföljer
Vad vi inte gillar:

  • Något liten

Om det är några som är experter på te så är det väl ändå japaner och därför var vi förväntansfulla när vi skulle testa Satakes tekanna Chiba – och vi blev inte besvikna.

Lite förvånade blev vi dock när vi upptäckte att den var fyrkantig och inte mulligt rund som både mormor och hennes tekanna var i vår barndom. Satake för dock vidare den klassiska japanska traditionen med sin läckra design av sin tekanna.

Kannan är tillverkad i gjutjärn med en emaljerad insida vilket förhindrar rost och gör den väldigt enkel att hålla ren.

Totalt klarar Chiba av att hålla 0,75 liter vilket får anses vara ganska lite vid en bjudning men har man förberett en extra omgång vatten som väntar i köket är det inget problem.

Den, för oss, annorlunda designen kommer att göra kannan till ett givet samtasämne vid tebjudningen så passa på att plugga lite japanska och kinesiska tetraditioner så att du kan glänsa även i konversationen för med den här tekannan kommer din tebjudning glänsa.


Tekanna i Porslin

Spode Blue Italian Tekanna

Vad vi gillar:

  • Engelsk klassisk design
  • Vacker
  • Känd från TV
  • Robust
Vad vi inte gillar:

Ännu en klassisk tekanna men denna gång av brittiskt snitt. Det brittiska företaget Spode, som har hängt med sedan början av 1800-talet, har här valt att dekorera sin porslinskanna med inspiration från den italienska landsbygden. Allting inramat av det klassiska mönstret Imari Oriental.

I hur många engelska deckare och filmer har vi inte sett denna typ av tekanna. Det är inte konstigt att just Blue Italian porslinserie har blivit en av världens mest kända.

Tekannan, som vi tycker är porslinseriens pärla, rymmer 1,1 liter och tål maskindisk, mikrovågsugn och är ugnssäker upp till 170 grader. Kannan klarar även av att frysas.

Det är den här kannan vi i Europa minns från otaliga engelska tv-serier och deckare. Det var med glädje vi hällde upp den första koppen och noga utvärderade de vackra bilderna på kannan. Fantastiskt vacker.

Det finns ingenting att klaga på när det gäller kannans funktionalitet. Vad skulle det vara. Har man funnits sedan 1800-talet kan det inte vara mycket som är fel.

Hantaget är utmärkt att hålla i och balansen är i det närmaste perfekt. Det enda vi kan klaga på är att kommissarie Barnaby inte kom in och avslöjade vem mördaren var.


Tidlös Design

Horwood Teapot Hob Top

Vad vi gillar:

  • Engelsk klassisk design
  • Vacker
  • Känd från TV
  • Robust
Vad vi inte gillar:

Tekannan Hob Top har kallats tidlös med en klassisk design och vi är böjda att hålla med. Till en viss gräns. Vi vill sticka ut hakan och kalla den funkis. Funktionell och tidlös sedan och ser ut att komma från 60-talet. Och det säger vi med värme.

Den stadiga kannan i rostfritt stål skulle ha passat lika bra på ett fika bord under 60-talet som den gör idag och kommer att fungera på fikabord under många decennier framöver. Så check på tidlös.

Kapaciteten ligger på hela 2 liter vilket räcker till många koppar och värmer den gör du på spisen, även induktionshäll, och tar helt enkel av den när vattnet kokar. I pipen hittar vi ett filter vilket möjliggör bryggande och servering från samma kanna. Enklare blir det inte

Kannan känns tålig och vi tror att den kommer klara av många år av tekokning och servering om den sköts på rätt sätt. Rengöring är väldigt enkel då det är lätt att komma åt alla ytor med en diskborste.

Snygg i sin enkla design med ett pris som varken är för billigt eller för dyrt känns Hob Top som en säker investering som du kommer ha glädje av under många år.


Vilken Tekanna är bäst för dig

Den omöjliga frågan som nästan inte går att besvara. Alla är vi, precis som tekannorna, olika och vi har olika krav på hur vårt te ska smaka och bryggas.

Viktiga parametrar, enligt oss, är pris, utseende och funktionalitet. Är du en konnässör får kanske din bryggare kosta lite mer men är du mer för en snabb kopp innan du sticker till jobbet kanske priset är oviktigt.

Vill du att din kanna ska vara ett samtalsämne vid fikabordet eller lysa upp köket där den står på sin hedersplats kanske inte funktionalitet kommer i första rummet. Tänk efter hur mycket te du dricker, hur mycket tid du själv vill lägga på bryggandet och hur viktigt utseendet är innan du gör ditt val.

Vad bör den kosta

Med många knappar och blinkande detaljer ökar priset. Är det viktigt för dig. Nu var det kanske en ledande fråga men i grunden är det faktiskt så att ju mer funktionalitet din bryggare har ju mer kostar den. Det är heller inget som behöver vara fel. Ofta kan det vara skönt att bara trycka på en knapp när man är sugen på en kopp gott te efter en hård dag på jobbet.

Material på tekannan

Tekannor finns att köpa i flera olika material och här handlar det om att välja det material du själv uppskattar mest men också vilket te du föredrar. Olika tesorter passar olika bra till olika material.

  • Gjutjärn och lera – är att föredra för den som helst dricker svart te eller oolong i och med att just dessa sorter tillreds som bäst precis under kokningsgränsen.
  • Porslin och keramik – klarar av att brygga alla sorters te utan problem. Viktigt dock är att alltid rengöra kannan då materialet missfärgas väldigt lätt.
  • Plast – passar också för alla sorters te och är lätta att hantera men ska vi vara ärliga så borde vi väl undvika plast i största möjliga mån av miljömässiga skäl.
  • Glas – klarar även det alla sorters te och är ett väldigt populärt materialen i dagens tekannor. Utseendemässigt kan man aldrig gå fel med en tekanna i glas.
  • Rostfritt stål – är det absolut vanligaste materialet i dagens tekannor. Lätta att sköta, stilrena och oftast mycket billiga.

Det sägs att skönhet kommer inifrån och det kan nog stämma men för husgeråd som vi tänker låta stå framme ser vi nog hellre att skönheten syns på utsidan. Föremål man ser dagligen i sitt hem vill man kunna njuta av att se och inte irritera sig på.

Funktioner

Tekannor finns från de allra enklaste varianterna där du brygger ditt te med annan utrustning och endast använder kannan för servering till kannor som gör hela jobbet åt dig. Funktioner som finns hos modernare kannor kan vara temperaturinställning där du själv bestämmer hur varmt ditt te ska bli, automatisk avstängning eller eftervärme. Allt beror på hur mycket pengar du vill spendera och, kanske framför allt, hur mycket arbete du vill lägga själv på ditt tebryggande.

I vilket fall som helst hoppas vi att du har haft lite nytta av denna test när du känner dig redo för att göra ditt inköp.