Bästa-traktörpannan

Bästa Traktörpannan 2021 – 5 Bäst i Test Traktörpannor

Du kan läsa om våra recensioner här.

I den här artikeln listar vi de 5 bästa traktörpannorna på marknaden idag. Du hittar prisvärda traktörpannor för varje budget, stil och material.

Bäst i test
Scanpan CTX Traktörpanna

Scanpan CTX Traktörpanna
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

En otroligt hållbar traktörpanna av hög kvalitet. En perfekt panna för dig som vill ha det absolut bästa – men då kostar det också.

Plus
Plus

Bra värmefördelning, kan rengöras i diskmaskinen och en stilren design. Anti-stick-beläggningen är fenomenal. Fungerar på alla typer av hällar.

Minus
Minus

Dyr.

Bäst i gjutjärn
Skeppshult Traktörpanna

Skeppshult Traktörpanna
LÄS MER
Slutsats

Helt klart den mest prisvärda traktörpannan idag. Hållbarheten och kvaliteten är fantastisk. Den kan hålla i flera generationer om du tar hand om pannan. En av våra favoriter!

Plus

Rejäl, klassisk design, bra pris och en utmärkt kvalitet. Värmefördelningen är riktigt bra. Det låga priset höjer betyget avsevärt, du får mycket för pengarna.

Minus
Bästa Budgetval
Fiskars Classic Traktörpanna

Fiskars Classic Traktörpanna
LÄS MER
Slutsats

Ett perfekt val för dig som vill vara ekonomisk, men ändå inte kompensera med kvalitén. Fördelarna är många med den här pannan.

Plus

Mycket bra pris, den blir snabbt varm och har en non-stick-beläggningen som är en av de bästa. Otroligt prisvärd!

Minus

Knoppen på locket kan bli varm vid användning.

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa traktörpannan för dig.

Vi har kommit en lång väg från att tillaga vårt kött på en varm sten i skogen via den klassiska stekpannan till att numer kunna göra det mesta i en traktörpanna.

I en traktörpanna kan du göra allt från att steka till att koka din mat och du kan, utöver att använda den på spisen, skicka in den ugnen när så behövs.

En traktörpanna skiljer sig från vanliga stekpannor genom att ha en oftast rak kant på upp till 7 centimeter vilket gör att panna även lämpar sig utmärkt för att koka maten i.

Men vilken traktörpanna ska man då satsa pengar på. Vilket material är bäst, vilken storlek passar dig och är dyrast alltid bäst?

Lugn, vi har gått igenom de allra bästa traktörpannorna för att hjälpa dig att hitta den som passar dig och din budget bäst.

Bästa Traktörpannan

Har du bråttom? Här är en snabb titt på den bästa traktörpannan inom varje kategori.


Bäst i test

Scanpan CTX Traktörpanna

Vad vi gillar:

 • Stilren design
 • Bra värmefördelning
 • Enkel rengöring
 • Lagom vikt
Vad vi inte gillar:

Företaget Scanpan har varit med i branschen länge. Ända sedan 1956 har det danska företaget designat sina egna stekpannor, grytor och kastruller med gott resultat. Många års erfarenhet gör sig också påmind i produkternas kvalitet och traktörpannan CTX är inget undantag.

CTX är tillverkad i rostfritt stål och aluminium och har en non-stick beläggning som ser till att ingenting fastnar i pannan. Pannan fungerar på vanliga spisar såväl som induktionshäll och klarar av ugnstemperaturer på upp till 260 grader.

Den har en effektiv och jämn värmespridning och enligt Scanpan går det att diska den i maskin men för en lång livstid rekommenderar vi trots det att du diskar den för hand.

Givetvis följer med ett lock för att du ska kunna utnyttja pannans bästa egenskaper vid kokning.

CTX känns mycket stabil utan att för den skull vara tung eller klumpig och det finns säkert en anledning till att mästerkocken Tommy Myllymäki är en av många som har just denna panna i sin köksarsenal.

Tack vare sin stilrena design, fantastiska egenskaper, utmärkta värmefördelningen och hur lätt den är att rengöra är det svårt att utse någon annan panna till bäst-i-test.


Väldigt populär

De Buyer Countrypan Traktörpanna

Vad vi gillar:

 • Billig
 • Bra värmefördelning
 • Rejäl
 • Stadig
Vad vi inte gillar:

Företaget de Buyer har hängt med sedan 1830 men för gemene man har deras produkter endast varit tillgängliga sedan 2002. Innan dess levererade de endast sina produkter till storkök, restauranger och kockar.

Efterfrågan från ”vanligt” folk blev tillslut för stor och deras fantastiska stekpannor, kokkärl, traktörpannor m.m. finns nu att köpa i butikerna.

De Buyers traktörpanna Countrypan har också blivit mycket populär blandkonsumenterna som uppskattar detta mästerverk i kolstål som bara blir bättre och bättre ju mer du använder den.

Pannan, med en bottendiameter på 20 centimeter, klarar ugnsvärme på upp till 200 grader och är förbehandlad med naturligt bivax.

En ”instekning” är att rekommenderas innan den används första gången. Det görs genom att först rengöra pannan med varmt vatten för att sedan hettas upp med lite matolja. Häll ut oljan när botten blivit brun och torka ur med papper.

Vikten på 3 kilo känns lagom och värmefördelningen utmärkt. Pannan känns rejäl och proffsig och vi förstår att den är ett givet inslag hos restauranger och kockar över hela världen.

Countrypan ska inte diskas i maskin utan här är det uttryckligen handdisk som gäller. Vilket ju är något vi vanligtvis rekommenderar för alla pannor.

Att inte Countrypan blev vår bäst-i-test vinnare handlade endast om tycke och smak. Funktionsmässigt håller den precis lika bra nivå men utseendemässigt, om nu det är viktigt, lämnar den lite att önska.

Det är en fantastisk traktörpanna som har blivit oerhört populär bland konsumenterna. Vilket vi med lätthet kan förstå.


Bäst i gjutjärn

Skeppshult Traktörpanna

Vad vi gillar:

 • Rejäl
 • Klassisk
 • Bra pris
 • Utmärkt kvalitet
Vad vi inte gillar:

Egentligen skulle vi kunna skriva att det är här en Skeppshult och sedan skulle det vara bra med det men vi inser att det kanske krävs lite mer än så i en recension.

Skeppshults Gjuteri är det enda gjuteriet som finns kvar i Skandinavien som tillverkar stekpannor och liknande i gjutjärn. I många fall dessutom för hand. Att man är ensamma kvar beror uteslutande på den yrkesskicklighet man besitter.

Skeppshults traktörpanna är på hela 28 centimeter och har trähandtag som klarar av hettan galant. Ytan är förbehandlad med rapsolja vilket ger den ett naturligt non-stick skydd utan några skadliga kemikalier.

Alla produkter från Skeppshult är tillverkat av rent tackjärn och klarar därmed av alla värmekällor till och med öppen eld.

Skeppshults stekpannor är klassiska och har i princip en evig livslängd förutsatt att de sköts om på rätt sätt. Den som en gång har köpt en panna från Skeppshult varken vill eller behöver byta till något annat.

Rejäl och stabil är ord som bara till hälften beskriver hur stadig den här pannan är och priset är helt överkomligt.

Den här pannan kommer att skänka dig glädje under många år framåt. Allt den behöver är lite kärlek – men vem behöver inte det.


Bästa Budgetval

Fiskars Classic Traktörpanna

Vad vi gillar:

 • Mycket bra pris
 • Snabbt varm
 • Lättjobbad
 • Non-stick beläggning
Vad vi inte gillar:

 • Varm knopp på locket

Även om Fiskars Classic Traktörpanna kanske inte ser ut att vara något speciellt och priset får oss att tro att kvaliteten är något som har satts på efterkälken bör man inte låta sig luras. Pannan är av högsta kvalitet och klarar jobbet galant.

Materialet är slitstarkt rostfritt stål och den är tillverkad för att klara av dagligt slitage när du lagar din vardagsmat.

Alla spishällar klarar den av utan problem och är ugnssäker upp till otroliga 240 grader. Enligt Fiskars tål den även maskindisk men det är, som vanligt, inget vi rekommenderar.

Pannan har 3-lagersbotten som är 6 millimeter tjock och trots det känns den oerhört lätt att arbeta med. 3-skiktsbotten hjälper till att fördela värmen på ett föredömligt sätt och pannan blir varm väldigt fort.

Stekytan har en non-stick beläggning vilket gör att det knappt behövs något fett när du steker din mat och genom glaslocket kan du se att inget bränns fast.

Traktörpannan är väldigt bra och billig och om vi överhuvudtaget ska dela ut några minuspoäng är det i så fall att knoppen till locket blir aningens varmt och att den utseendemässigt kanske mer ser ut som en kastrull. Oavsett så finns ju skönheten på insidan likt maten i denna traktörpanna.


Bra Alternativ

Greenpan Barcelona Traktörpanna

Vad vi gillar:

 • Lång livstid
 • Snygg
 • Non-stick beläggning
 • Lätt
 • Egonomiska handtag
Vad vi inte gillar:

Traktörpannan Barcelona från GreenPan kanske är en smula dyrare än flera av de andra pannorna i det här testet men vi anser trots det att den har sin givna plats här då den har en livslängd som är svår att bräcka.

Pannan har en diameter på hela 30 centimeter och har ett tjockt aluminiumhölje som har kombinerats med GreenPans egen teknik Magneto vilket gör att pannans snabba värmefördelning är fantastisk.

Sidorna förgylls av två ergonomiskt utformade handtag i rostfritt stål och ett glaslock även det med handtag.

Barcelonas non-stick beläggning, Infinity Professional, gör att ingenting fastnar i pannan, någonsin. Ytbehandlingen ska vara en av de bästa och göra pannan till den mest långlivade och reptåliga på marknaden. Hemligheten ska vara att beläggningen är förstärkt med diamanter.

Pannan klarar självklart av alla typer av häller såväl som induktionshäll och ska också klara av maskindisk. Något som vi, som vanligt, inte rekommenderar. Pannan klarar också av ett besök i ugnen.

Volymen är på hela 4,8 liter vilket möjliggör storkok.

Traktörpannan är väldigt lättarbetad och de båda ergonomiskt utformade handtagen ligger bra i händerna vilket gör att avhällning känns säkert.

Nu vet vi ju inte hur lång livstid ytbeläggningen har men känslan efter att ha använt pannan ganska brutalt och sedan diskat den för hand är att den är väldigt stryktålig och att det som sägs i reklamen verkligen stämmer. Något som många nöjda kunder också vittnar om.


Vilken Traktörpanna är bäst för dig

Tänk efter hur dina köksvanor ser ut. Har du en stor familj, lagar du ofta mat, är priset viktigt och är utseendet viktigt. En stor familj kräver en större panna där mycket får plats så att du inte behöver ha flera stekpannor eller kastruller igång samtidigt.

Lagar du ofta mat kanske en enklare stryktålig panna för vardagsbruk lämpar sig bra för dig. Är priset viktigt. Om inte kanske du ska satsa på en rejäl panna från ett känt märke som garanterar kvalitet. Hur viktigt är utseendet.

För ett antal år sedan skulle vi ha svarat att det inte är viktigt alls då alla pannor gömdes undan i skåp. I dag har även pannor blivit en inredningsdetal då de hängs upp på köksväggarna. Så för vissa är utseendet viktigt för andra inte.

Vad bör den kosta

Vi har visat här i testet att det finns många bra pannor som är billiga likväl som det finns dyra pannor som inte är bra. Priset är sällan en garanti för om något är bra eller dåligt. Vårt tips är att läsa alla recensioner och tester du hittar, fråga vänner och bekanta om deras erfarenheter och till sist själv åka till affären för att klämma och känna.

Material

Traktörpannor finns i flera olika material. I slutändan handlar det dock hur du själv vill arbeta i köket. Vilket material som passar dig bäst helt enkelt.

 • Gjutjärn – oftast tunga pannor men väldigt stabila och rejäla. Väl skötta har de en väldigt lång livslängd. De behöver dock mycket omvårdnad och kärlek.
 • Aluminium – raka motsatsen till gjutjärn då det är det lättaste material. Kan vara ett bra val för de som använder pannan varje dag eller har problem med att lyfta tunga saker.
 • Rostfritt stål – är oftast lätta men kan vara tyngre beroende på tjockleken. Är stryktåliga och kan med fördel användas för dagligt bruk. Kräver dock en bra non-stick beläggning.
 • Kolstål – är ett tåligt material som, precis som gjutjärn, kräver kärlek och omvårdnad men samtidigt har alla fördelar som en panna tillverkad i rostfritt stål. Lång livstid.
 • Rostfritt stål – är det absolut vanligaste materialet i dagens tekannor. Lätta att sköta, stilrena och oftast mycket billiga.

Det sägs att skönhet kommer inifrån och det kan nog stämma men för husgeråd som vi tänker låta stå framme ser vi nog hellre att skönheten syns på utsidan. Föremål man ser dagligen i sitt hem vill man kunna njuta av att se och inte irritera sig på.

Att arbeta med

Tänk igenom hela arbetsproceduren du har i köket. Orkar jag lyfta pannan och hur vill jag lyfta den. Vill jag ha två handtag att lyfta i när jag häller av köttfärssåsen eller blir det lättare med ett långt handtag. Hur mycket kärlek är jag villig att lägga på min panna efter att middagen är tillagad.

Det är många frågor som kanske inte är självklara att svara på. Hur du än tänker är vår rekommendation att du verkligen åker till affären och håller i din blivande panna. En traktörpanna som ser väldigt lätt ut på bild kan väga som en mindre bil när du håller i den och arbetet i köket ska ju vara allt annat än tungt. Eller hur?