Bästa-tryckkokare

Bästa Tryckkokaren 2021 – Ultimata Guiden Till Tryckkokare

Du kan läsa om våra recensioner här.

I den här guiden hjälper vi dig att hitta den bästa tryckkokaren för din prisklass. Du hittar 4 prisvärda tryckokare som du inte får missa.

Bäst i test
Tefal Secure 5 Neo

Tefal Secure 5 Neo
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

Den presterar som de allra bästa, men har ett lägre pris än sina konkurrenter. Definitivt en av de bästa tryckkokarna på marknaden idag. Helt klart den mest prisvärda.

Plus
Plus

Lågt pris, smarta säkerhetsfunktioner, enkel att använda, tål maskindisk och har 2 kokprogram.

Minus
Minus
Väldigt populär
WMF Tryckkokare Perfect Plus

WMF Tryckkokare Perfect Plus
LÄS MER
Slutsats

Otroligt hög kvalitet och klass, med flera användningsområden i köket. Helt klart en av de populäraste och bästa tryckkokarna.

Plus

Tystgående, robust, ypperlig säkerhet och bra resultat. Finns i 2 storlekar.

Minus
Bra Alternativ
Fissler Vitaquick Tryckkokare

Fissler Vitaquick Tryckkokare
LÄS MER
Slutsats

En premium-tryckkokare i den högre prisklassen. Den har en överlägsen kvalitet och hållbarhet. Designen är smart. En av våra favoriter.

Plus

Hög säkerhet, enkel att rengöra, utmärkt kvalitet och den fungerar på induktionshällar. Vi gillar också säkerhetsventilen.

Minus

Kostar en del.

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa tryckkokaren för dig.

Att välja ut en tryckkokare är ingen lätt sak. Det finns så många olika modeller att välja på – men vad ska man egentligen titta efter?

Vi har granskat de populäraste tryckkokarna på marknaden idag, filtrerat ut de som inte höll måttet och recenserat de mest prisvärda.

Du hittar deras för- och nackdelar, så att du enkelt och snabbt kan hitta den bästa tryckkokaren för dig.

Bästa tryckkokaren

Har du bråttom? Här är en snabbtitt på de bästa tryckkokarna på marknaden idag.


Bäst i test tryckkokare

Tefal Secure 5 Neo Tryckkokare

Vad vi gillar:

 • Bra pris
 • Bra säkerhet
 • Robust
 • Ångkorg
Vad vi inte gillar:

Från Tefal har vi valt ut deras Secure 5 Neo Tryckkokare med ångkorg som vår bäst-i-test vinnare. Dels beroende på att den är enkel att hantera, har en bra säkerhet men framför allt för det billiga priset.

Tryckkokaren, som är tillverkad i rostfritt stål, finns i storlekarna 4 och 6 liter och har två program att välja mellan där du kan koka kött och grönsaker.

Säkerheten, som är en viktig parameter när det gäller tryckkokare, har Tefal löst på ett enkelt men ändå mycket bra sätt.

Först när locket sitter ordentligt på plats skapar kokaren ett tryck. Om inte locket är säkert på plats gör den det inte. Enkelt och säkert. Det är dessutom lätt att se om locket verkligen är säkrat eller ej.

Till tryckkokaren medföljer en praktisk ångkorg för när du vill ångkoka dina råvaror.

Tryckkokaren har en tjock botten och kan användas på alla typer av spisar inklusive induktionshäll. Det ergonomiska handtaget i bakelit ser till att du inte bränner dig när du använder kokaren.

Secure 5 Neo är, enligt oss, en av de bästa tryckkokarna på marknaden tack vare att den är så lättarbetad, sitt pris samt sitt enkla men ändå bra säkerhetsanordningar.


Väldigt populär

WMF Tryckkokare Perfect Plus

Vad vi gillar:

 • Hög kvalitet
 • Bra säkerhet
 • Låg ljudnivå
 • Enkel rengöring
Vad vi inte gillar:

En tryckkokare vi vet har blivit mycket populär hos konsumenterna är Perfect Plus från det tyska företaget WMF. Viket är något vi kan förstå.

Det konsumenterna hyllar Perfect Plus för är att den är så enkel att använda och att den är avsevärt snabbare än deras tidigare tryckkokare. Det är också den uppfattningen vi fick under vårt test.

Livsmedel som tidigare har tagit relativt lång tid att koka avverkas med Perfect Plus på nästan halva tiden.

Kokaren finns i flera storlekar från 4,5 till 6,5 liter och fungerar på alla typer av spisar. Perfect Plus har två flamskyddade handtag vilket gör den säker att använda även på en gasspis.

I det ena handtaget sitter också kontrollelement som visar de olika inställningarna.

Kokaren är tillverkad i Cromargan stål vilket garanterar att den tål det mesta och därmed får en oerhört lång livstid.

Även om priset är högre än vår bäst-i-test vinnare tycker vi den här tryckkokaren är väl värd att kika en extra gång på.

Säkerhetstänket är på toppnivå och den lilla extra bonusen att kokaren ger ifrån sig ett varningsljud när trycket börjar bli för högt gör att den känns extra säker.

Skötseln känns smidig då handtaget enkelt kan tas av och kastrullen lätt kan diskas ur. Visst, det går även att köra den i diskmaskinen men för en lång livstid är det inget vi rekommenderar.

Tysk säkerhet, tysk kvalitet till ett svensk pris är aldrig fel. Därför en tryckkokare att ta med på listan av kokare du ska kolla på.


Bästa Premiumval

Tefal NutriCook Tryckkokare

Vad vi gillar:

 • Inbyggd timer
 • 4 program
 • Stor
 • Ätt att rengöra
Vad vi inte gillar:

 • Limegröna detaljer

För den som har lite pengar över och inte nöjer sig med de allra enklaste tryckkokarna kan NutriCook från franska Tefal kanske vara ett alternativ.

Den har ett lite högre pris än andra kokare men har å andra sidan liter mer inbyggda finesser.

NutriCook tryckkokare på hela 8 liter är designad för att behålla så mycket som möjligt av de viktiga näringsämnena i maten när du använder den.

Till din hjälp finns det 4 förinställda program att välja på i locket beroende på om du tillagar fisk, kött, grönsaker eller stärkelserik mat.

I locket hittar vi också en praktisk timer så du slipper leta fram din gamla äggklocka i kökslådorna. Kanske en liten detalj men nog så viktig när man har flera kastruller igång.

Som en liten bonus medföljer även en receptbok med 60 recept som alla går att laga i tryckkokaren. Något som kan vara praktiskt för den som använder en tryckkokare för första gången.

Tryckkokaren, som även kan användas som en vanlig kastrull, är tillverkad i rostfritt stål med vita handtag och limegröna detaljer på locket. En färg vi gärna hade kunnat vara utan.

Allt utom locket ska, enligt uppgift, gå att diska i maskin vilket är något vi inte rekommenderar för att förlänga kokarens livslängd. Istället bör man diska den ”old school” i ljummet vatten.

På det hela taget tycker vi den här tryckkokaren är klart värd sitt något högre pris med sina inbyggda finesser, storlek och kvalitet.


Bra Alternativ

Fissler Vitaquick Tryckkokare

Vad vi gillar:

 • Snygg design
 • Bra säkerhet
 • Enkel rengöring
 • Fungerar på alla spisar
Vad vi inte gillar:

 • Något dyr

Som bästa alternativ har vi valt ännu en tysk. Tyska Fissler har producerat tryckkokare i 65 år och är välkända för sina kvalitetsprodukter inom området.

Med sin Vitaquick tryckkokare förnekar de sig inte heller denna gång utan kokaren klarar precis, och kanske lite till, vad man kan förvänta sig av en tryckkokare.

Vanligvis brukar vi börja med att beskriva funktionalitet för att sedan avsluta med utseendet i våra tester men för en gång skull gör vi här tvärt om. Kalla oss gärna fåfänga det gör inget.

Vitaquick är en av de mest stilrena och snyggt designade tryckkokare vi har testat. För dig som tycker att köksutrustning ska vara något mer än apparater man använder vid matlagning kan det här vara kokaren för dig.

Kokaren är tillverkad i rostfritt stål och rymmer 4,5 liter. Säkerheten är utmärkt då locket enkelt stängs med ett klickljud för att du säkert ska veta att den är ordentligt stängd innan du påbörjar kokningen.

Även en färgdisplay visar att locket är ordentligt säkrat.

I säkerheten ingår även en tryckventil som ser till att inte trycket blir för högt när tryckkokaren är igång.

Tryckkokaren känns stabil och säker och vi upplever att den är relativt snabb i förhållande till andra tryckkokare.

Priset ligger något högre än många andra kokare men å andra sidan är många av de andra kokarna inte lika snygga som den här. Ja, vi vet. Fåfänga.


Vilken Tryckkokare är bäst för dig

De flesta tryckkokare på marknaden idag håller en hög kvalitet och det är svårt att hitta någon som är riktigt dålig. Att den ska hålla tätt och fungera som en tryckkokare tar vi för givet. Istället får vi titta på andra saker som skiljer dem åt. Hur är till exempel säkerheten? Riskerar jag att bli av med ett öra eller två om det vill sig illa och olyckan är framme. Knappast. Säkerhetsanordningarna på dagens tryckkokare är väldigt bra men det skadar inte att välja en med flera säkerhetsanordningar.

För dig med en stor familj eller som planerar att bjuda släktingar och vänner på mat är, så klart, en större tryckkokare att rekommendera. Samtidigt är en större modell kanske onödig om du lever själv, i en liten familj eller endast kommer att använda den ibland.

Som med allt annat finns det på tryckkokare extra finesser som du givetvis också får betala för. Det kan vara inbyggd timer eller förinställda program som gör ditt arbete lättare.

Fundera över vilka finesser du känner att du behöver eller inte kan vara utan och gör sedan en punktlista så får du ett enkelt sätt att rensa ut de tryckkokare som inte är aktuella.

Dyr eller billig tryckkokare

Grunden är att ju mer extra finesser desto mer kostar den. Som vi har berättat tidigare kan det vara inbyggd timer och förinställda program men det kan också vara medföljande ångkorgar och dylikt eller receptböcker. Dessvärre får du ofta räkna med att kända märken också höjer priset trots att det inte är någon garanti för att kokaren är bra.

En tumregel är att säkerhet får kosta. Snåla aldrig in på det. Sedan bör du tänka på hur ofta du tänker använda den. Använder du den ofta bör den också tåla en del och betingar därmed kanske ett högre pris medan en tryckkokare som endast kommer fram till julen inte behöver kosta så mycket.

Varför en tryckkokare

Skälen till att man skaffar sig en tryckkokare kan vara många. Grannen har ju en och du vill inte vara sämre. De vanligaste skälen är dock tid, miljö och pengar. Låt oss förklara.

 • Tid – i ett förslutet kärl minskar koktiden då kokningen sker under ett mycket högre tryck än i en vanlig kastrull. Vanligtvis halveras koktiden men med vissa råvaror minskas tiden med upp till 70 procent. Trycket stiger då vätskan förhindras att koka bort som ånga och istället stiger vätskans kokpunkt.
 • Miljö – tack vare den kortare koktiden använder vi mindre el i våra spisar när vi använder en tryckkokare, vilket sparar på miljön. Är elen dessutom framställd med gammaldags kolkraft blir vinsten för miljön ännu större.
 • Pengar – utöver att du sparar tid, som vi ju vet är pengar, blir en halveringstid när du använder spisen något som är bra för plånboken. El är inte billigt och kan man använda så lite av den som möjligt är det bra.

Är en tryckkokare nyttig

Då tryckkokaren är helt försluten under kokningen försvinner ingen ånga från kokaren. Det betyder att ingenting annat heller försvinner. Vitaminer och mineraler som finns i maten stannar kvar och maten behåller också sin färg. Det gör att maten blir nyttigare, ser trevligare ut samt behåller mycket mer av sin smak.

Läs igenom alla recensioner du kan hitta och prata gärna med vänner och bekanta om deras erfarenheter av tryckkokare. Tryckkokare har tagit enorma steg under åren och har gått från att vara rent livsfarliga till att numer vara fullständigt säkra. Kolla att kokaren du tänker köpa har en fungerande tryckventil och ett snabbt och effektivt sätt att låsa locket på så kommer den garanterat skänka dig glädje och sparad tid i köket under många år.