Potatisgryta

Vad är en Slow Cooker – Så fungerar det

    • En slow cooker gör långkok väldigt enkla och spar dig otroligt mycket tid, då maskinen sköter allt på egen hand. Allt du gör är att fylla den med råvaror.
    • Många människor fyller maskinen med livsmedel på morgonen, åker till jobbet och kommer hem till en färdiglagad gryta.
    • Värmeelementen är precisa och kastrullen är tajt sluten, vilket gör att du får regelbundet bra resultat varje gång du kokar mat i en slow cooker.

Vad är en slow cooker

Slow cookern, även kallat crock pot, är en maskin som långkokar mat, främst kött och grönsaker.

För att använda en slow cooker häller du i råvarorna och vätskan, oftast vatten eller vin, i slow cookern.

Du sätter sedan på locket och ställer in på maskinen hur länge den ska koka maten. Snabbt, enkelt och smidigt.

I maskinen finns det värmeelement som värmer upp maten under nästkommande timmar. De är strategiskt placerade och konfigurerade så att maten värms på precis rätt sätt. Vanligtvis mellan 79-93c.

Tack vare att slow cookern är så pass sluten, så kondenseras ångan till botten av locket och blir till vätska. Det innebär att all smak och näring stannar kvar i maten, till skillnad från om du hade kokat i vanlig kastrull.

När maskinen är kokat klart maten, så stängs den automatisk av. En del modeller har ett varmhållningsläge, vilket innebär att maskinen håller maten varm även efter kokningsperioden.

6 Fördelar med en slow cooker

Det finns många anledningar till att använda en slow cooker. Här är några av de främsta fördelarna.

1. Du spar otroligt mycket tid

Det absolut bästa med slow cookers är att de sköter sig själv. Under de 5-12 timmar som maten kokas, så kan du arbeta, träna, laga annan mat eller promenera med familjen.

Du slipper gå och titta på temperaturen, tiden och bedöma om det börjar bli klart eller ej. Maskinen gör allt åt dig.

Du spar otroligt mycket tid och energi, eftersom slow cookern är helt självgående.

2. Du får regelbundet bra resultat

Människan har gjort långkok sedan urminnes tider, så själva tillagningssättet är inget nytt.

Slow cookern har däremot gjort tillagningsprocessen mycket effektivare än vad den tidigare var.

Med sina precisa och välplacerade värmeelement och tajt slutna kastrull, så blir resultatet regelbundet bra.

När man gör långkok i vanlig kastrull, så är det många saker du måste hålla reda på för att det ska bli. Vilket innebär att resultatet ytterst sällan blir likadant varje gång.

Med en slow cooker får du alltid samma resultat. När du har folk över på middag så vet du hur bra maten kommer att bli, inget mer ”jag hoppas att jag kokat tillräckligt länge” eller ”hoppas jag inte kokat bort all smak”.

3. Enkelt att förbereda

Skala, hacka och skär upp det som ska ner i grytan. Vare sig det är kött, kyckling, grönsaker eller frukter.

Häll i lagom med vatten.

Välj på maskinen hur länge du vill koka maten och sätt sedan på den.

Resten av jobbet sköter slow cookern. Det blir inte smidigare än så här, såvida du inte anställer en personlig kock som alltid finns tillgänglig i köket.

4. Maten är klar när du kommer hem

Häll i alla råvaror på morgonen, åk till jobbet och kom sedan hem vid 17:00 till färdiglagat och väldoftande mat.

Under tiden som du har varit borta, så har slow cookern lagat maten åt dig.

Vi underviker helst att lämna huset under tiden som slow cookern är på, men många andra gör det och svär vid hur bekvämt det är att komma hem till nylagad mat.

5. Spar utrymme och ger dig tid till annat

Om du ska laga mat till ett större sällskap, låt säga till en julmiddag, så är slow cookern en skänk från ovan.

Den frigör både ugnen och kastruller så att du kan använda dem till något annat.

Eftersom maskinen lagar grytan på egen hand, så får du tid till att göra bullar, förbereda skinkan eller pynta granen.

Tiden en slow cooker sparar är ovärderlig i sammanhanget.

6. Du kan även ångkoka och steka

Ja, alla slow cookers kan givetvis inte ångkoka och steka – men ett par kan.

Faktum är att vissa modeller har riktigt användbara funktioner som underlättar arbetet i köket. Från att steka och ångkoka grönsaker, till värmehållningsfunktion, termometrar, timer och programval.

Slow cookern är alltså inte bara bunden till att göra en enda sak, den kan vara väldigt flexibel också.