Våffla-med-bär

Bästa Våffeljärnet 2021 – 5 Järn För Varje Budget & Storlek

Du kan läsa om våra recensioner här.

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta det bästa våffeljärnet för dig. Vi listar 5 prisvärda våffeljärn för varje budget, stil och design. Du hittar dubbla, belgiska, enkla och fyrkantiga.

Bäst i test
Wilfa WAS-623B

Wilfa WAS-623B
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

Ett riktigt bra våffeljärn som har allt du kan tänkas behöva. Helt klart ett av de mest kostnadseffektiva och tillika bästa våffeljärnen. Ett kap!

Plus
Plus

Utmärkt beläggning, den är lättskött och gör otroligt goda våfflor. Dessutom till ett lågt pris! Små lampor indikerar när våfflorna är färdiga och redo att ätas.

Minus
Minus
Bästa Budget Dubbeljärn
Åviken 906 dubbelt våffeljärn

Åviken 906 dubbelt våffeljärn
LÄS MER
Slutsats

Ett av de mest populära våffeljärnen idag, med en uppsjö av positiva recensioner. Det låga priset och den höga kvalitén gör det till en av de bästa järnen.

Plus

Bra pris, effektiv anti-stick-beläggning och enkel att rengöra. Handtagen är användbara våffeljärnet står stabilt på köksbänken.

Minus

Den är rejäl och gjord av robust material, vilket innebär en tung vikt. Den väger 3,1 kilo.

Bästa Budgetval
OBH Nordica Select Single Waffle Maker

OBH Nordica Select Single Waffle Maker
LÄS MER
Slutsats

Ett enkelt, men användbart och effektiv, våffeljärn till ett lågt pris. Ett perfekt val om du vill vara ekonomisk och för 1-2 personer. Den gör endast 1 våffla per gång – och den gör det bra!

Plus

Den är billig, kompakt, snygg och ger en förvånansvärt fin yta på våfflorna. Anti-stick-beläggningen är en av de bästa vi sett.

Minus

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa våffeljärnet för dig.

Man kan tro att det inte finns så många varianter att välja på när man ger sig ut i butiken för att köpa sitt våffeljärn men det gör det givetvis. Vad vore väl livet utan en mängd beslut att fatta? Skönt, kanske?

Det finns runda, fyrkantiga, de som är gjorda för svenska våfflor, för amerikanska och såklart belgiska.

Med vispen, smeten, bär och grädde i högsta hugg så har vi noga studerat varje våffeljärn för att hitta de mest prisvärda modellerna.

Bästa våffeljärnet

Har du bråttom? Här är en snabbtitt på de bästa våffeljärnen på marknaden idag.


Bäst i test våffeljärn

Wilfa WAS-623B

Vad vi gillar:

  • Prisvärd
  • Mycket bra beläggning
  • Ljudsignal
  • Estetiskt tilltalande
Vad vi inte gillar:

Vi är många som har ett Wilfa våffeljärn i köket och det av flera skäl. Ett av skälen är kvaliteten på hela våffeljärnet i allmänhet och den fantastiska beläggningen i synnerhet.

Den dubbla non-stick-beläggningen som WAS-623B har begåvats med bara håller och håller. Och vet ni vad, efter det så fortsätter det att hålla!

När en våffla verkligen är färdiggräddad är ju något som bestäms efter tycke och smak men tack vare att järnet har 6 olika temperaturer att välja på tror vi att alla ska kunna få till en våffla som passar.

Järnet levererar våfflor som är större än många andra järn i form av 6 hjärtan och du slipper problemet med att då och då lyfta på locket för att kolla om den är klar då järnet lämnar ifrån sig en ljudsignal då det är dags att lyfta ur våfflan. Ingen risk för brända våfflor med andra ord.

Med sina gummifötter och egen kabelförvaring står den stadigt under gräddningen och är enkel att sedan stuva undan trots sin diameter på hela 23 centimeter.

Det finns ingenting att klaga på när det gäller detta våffeljärn. Den är ett snyggt, lättskött, prisvärt våffeljärn som levererar goda våfflor


Väldigt Populär

Tefal Snack Collection Multijärn

Vad vi gillar:

  • Gräddar mer än bara våfflor
  • Non-stick-beläggning
  • Fin gräddningsyta
  • Lagom kort sladd?
Vad vi inte gillar:

  • Kort sladd

Leonardo da Vinci (1452-1519) var en av världshistoriens största multitalanger och även om kopplingen till nästa våffeljärn, Tefal Snack Collection Multijärn, är extremt långsökt vill vi ändå påpeka att våffeljärnet verkligen är en multitalang. Kanske inte den största i världshistorien, men ändå.

Tefals Snack Collection klarar så mycket mer än att grädda goda våfflor. Med sina utbytbara gräddningsplattor kan du utöver våfflor även grädda pannkakor, panini, bagels, donuts och mycket mer. Totalt finns 12 olika plattor att använda och därmed oändliga möjligheter.

Samtliga plattor har såklart non-stick-beläggning och tål såväl handdisk som diskmaskin.

När du köper ditt paket följer de två populäraste plattorna för trekantstoast och belgiska våfflor med men det går givetvis bra att köpa andra plattor separat.

Järnet finns i många svenska hem och speciellt bland barnfamiljer har den blivit populär tack vare sin variationsrikedom.

Vi gillar det här järnet och alla de möjligheter vi får att grädda annat än just våfflor.

Den enda nackdelen vi kan se är att vissa kan tycka att sladden, på en meter, kan tyckas vara i kortaste laget. Andra kan dock tycka att det är skönt att slippa en lång sladd som bara är i vägen. Vi själva sällar oss till den senare kategorin då vi ogillar att trassla in oss i onödigt långa sladdar.


Bästa Belgiska Våffeljärnet

Åviken 902

Vad vi gillar:

  • Ger goda våfflor
  • Liten och behändig
  • Teflon
  • Jämn värmefördelning
Vad vi inte gillar:

  • Inte den snyggaste

För trettio år sedan var belgiska våfflor ett nästan ett okänt begrepp i Sverige men med globaliseringen och våra semesterresor utomlands är belgiska våfflor snart nästan lika populära som gamla hederliga svenska våfflor. Nästan i alla fall.

En belgisk våffla gräddas i ett särskilt våffeljärn där våfflan får en fyrkantig form samt blir lite högre än vanliga våfflor. För just belgiska våfflor har Åviken tagit fram sin modell 902 som är ett försklassigt våffeljärn.

902:an har tjocka aluminiumplattor som fördelar värmen bra och ser till att dina våfflor får en fin och välgräddad yta.

En liten lampa talar om för dig när järnet är tillräckligt varmt för att hälla i smeten och redan efter cirka en minut är våfflan klar att plockas ut, vilket gör den till ett av de snabbare våffeljärnen vi har testat.

Gräddningsytorna har teflonbeläggning vilket gör att det är svårt att få något att fastna och rengöringen går som en dans.

Järnet är inte det största vi har testat utan leverarar våfflor i storleken 14,2 x 8,5 centimeter. Å andra sidan är den väldigt lätt att förvara.


Bästa Budgetval

OBH Nordica Select Single Waffle Maker

Vad vi gillar:

  • Billig
  • Snygg
  • Ger en fin yta
  • Indikationslampa
Vad vi inte gillar:

Det gamla uttrycket ”billigt är gott” stämmer inte alltid men i fallet med OBH Nordicas Select Single Waffle Maker så gör det verkligen det.

Företaget har tagit fram ett verkligen billigt järn utan att för den skull nallat på kvalitén. Priset till bästa budgetval går därför självklart detta järn.

Järnet, som har en effekt på 850 watt, har en justerbar temperatur på fem olika steg som ser till att grädda våfflorna precis som du vill ha dem. Resultatet blir fina 1×5 hjärtformade våfflor.

En liten indikatorlampa talar om för dig när det är dags att hälla i smeten och non-stick-beläggningen ser till att inget fastnar när det är dags att ta ur våfflan.

Vi gillar det här järnet. Det är billigt, gräddar fina våfflor och är faktiskt snygg i sitt svarta och enkla utförande. En köksapparat som man inte behöver gömma undan i ett skåp utan kan låta stå framme.

En annan liten, men inte obetydlig, detalj med det här våffeljärnet var att vi inte kände något behov att smöra järnet innan gräddning. Något man ofta måste göra, även på non-stick-beläggningar, för att få den där gyllenbruna ytan man vill ha. Det fick vi ändå.


Bästa Budget Dubbeljärn

Åviken 906 dubbelt våffeljärn

Vad vi gillar:

  • Behagligt handtag
  • Överkomligt pris
  • Bra beläggning
  • Lätt att rengöra
Vad vi inte gillar:

  • Onödigt tung

Visst kan det i många fall räcka med ett våffeljärn som levererar en våffla i taget men har man 2-3 ungar som sitter vid köksbordet och väntar på våfflor kan det vara bra att satsa på ett dubbeljärn. Då tänker du kanske att ett dubbeljärn blir dubbelt så dyrt?

Tänk om!

Företaget Åviken, som har producerat våffeljärn sedan 1950-talet, har tagit fram ett dubbeljärn som galant klarar jobbet utan att bränna hål i din plånbok.

Modellen 906, på hela 1 600 watt, alldeles utmärkta gräddade våfflor med en termostat du kan reglera själv.

Modellen har tjockt gjutna aluminiumplattor som har behandlats med en non-stick-beläggning för att säkerställa att inget fastnar. Handtaget är tillverkat i plast för att undvika brännskador.

906:an kostar mindre än vad många singeljärn gör men trots det har Åviken inte gjort avkall på kvalitén. Snarare tvärt om.

Järnet står stadigt och stabilt under gräddning och den allmänna känslan är att den är robust.

Att smöra ytan inför gräddning för att få den där gyllenbruna ytan är inte något man behöver ägna sig åt då den klarar det på egen hand. 2×4 härligt frasiga hjärtan ska nog tysta de hungrigaste ungarna.

Rekommenderas ”våffelvarmt”!

Hitta bästa våffeljärnet för dig

Våffeljärnet är en av de produkter som det finns väldigt många bra alternativ att välja bland. Rent kvalitetsmässigt så är det inte svårt att hitta en bra modell, även om det givetvis finns produkter du bör undvika där ute.

Det kluriga med att välja rätt våffeljärn är att välja en som passar dig.

Här är några tips på vad du ska tänka på innan du köper ett våffeljärn.

Stort eller litet våffeljärn

Vill du kunna grädda en eller två våfflor samtidigt?

Det är en subjektiv bedömning, men de flesta föredrar ett dubbeljärn. Det är helt enkelt smidigare att kunna grädda två våfflor samtidigt, oavsett om man är flera som ska äta eller bara en person.

Som du kan se i vårt bäst-i-test, så skiljer sig inte priserna speciellt mycket mellan dubbeljärn och vanliga järn. Även om de förstnämnda givetvis är lite dyrare.

Man äter med ögat

Det är en banal sak att dividera kring, men, ärligt talat, formen på våfflorna är av stor betydelse. ”Man äter med ögat”, som man brukar säga.

Det finns våffeljärn som gör allt från hjärtformade, till belgiska våfflor och mer klassiska former. Vilken passar dig bäst?

Om du planerar en romantisk lunch, eller vill överraska din pojk- eller flickvän – kan en hjärtformad vara rekommenderat. Annars brukar belgiska våfflor eller runda former vara populärt.

Värmekontroll är ett måste

Vi rekommenderar att du köper ett våffeljärn som har en värmekontroll. Som tur är har majoriteten av alla våffeljärn den här funktionen. Det är främst billigare modeller som inte erbjuder den här funktionen.

Att kunna reglera värmen själv, ger dig mer kontroll över resultatet och hur dina våfflor kommer att smaka. Krispiga, hårda, mjuka eller något mellanting – med hjälp av värmekontrollen kan du göra våfflorna precis så som du vill ha dem.

Vårt råd: köp ett våffeljärn med värmekontroll!

Non-stick-beläggning på våffeljärn

Non-stick-beläggning är viktigt för att maten inte ska fastna i järnet. Du vill gärna inte behöva stå och skrapa bort bränd smet efter middagen.

Många av företagen som producerar våffeljärn, gör också wokpannor, stekpannor och annan köksutrustning som kräver en bra anti-stick-beläggning.

Som tur är har de flesta våffeljärnen en anti-stick-beläggning numera, med undantag de allra billigaste modellerna. Det är oftast kvalitén på beläggningarna som skiljer sig, en del är bättre än andra.

Vårt bäst i test av våffeljärn

Den här guiden är inte enbart baserad på våra intryck, utan även andra konsumenters recensioner och tester. För att du ska få en så rättvis och bred uppfattning av respektive modell, så har vi ägnat mycket tid åt att undersöka vad andra kockar tycker om de olika våffeljärnen.

På så sätt slipper du spendera dyrbar tid på att göra efterforskningar, eftersom vi har samlat flera människors åsikter på en och samma plats. Det minimerar också risken för att du köper något som du sedan inte blir nöjd med.