Våffeljärn Bäst i test 2020: 5 Bästa Våffeljärnen | Yeha.se

Våffeljärn Bäst i test 2020: 5 Bästa Våffeljärnen

Det finns massvis med våffeljärn att välja på; dyra, billiga, fyrkantiga och runda – belgiska och amerikanska. Vi hjälper dig att hitta det våffeljärn som passar dig, din smak och plånbok bäst. Vi har granskat marknadens populäraste våffeljärn och filtrerat bort alla dåliga – kvar blev 5 riktigt bra våffeljärn för varje smak.

Man kan tro att det inte finns så många varianter att välja på när man ger sig ut i butiken för att köpa sitt våffeljärn men det gör det givetvis. Vad vore väl livet utan en mängd beslut att fatta, skönt kanske?

Det finns runda, fyrkantiga, de som är gjorda för svenska våfflor, för amerikanska och såklart belgiska.

Med vispen, smeten, bär och grädde i högsta hugg så har vi noga studerat varje våffeljärn för att hitta de mest prisvärda modellerna.

Bästa våffeljärnet


Bäst i test: Wilfa WAS-623B


Vad vi gillar:

 • Prisvärd
 • Mycket bra beläggning
 • Ljudsignal
 • Estetiskt tilltalande
Vad vi inte gillar:

 • Inga minus

Vi är många som har ett Wilfa våffeljärn i köket och det av flera skäl. Ett av skälen är kvaliteten på hela våffeljärnet i allmänhet och den fantastiska beläggningen i synnerhet. Den dubbla non-stick-beläggningen som WAS-623B har begåvats med bara håller och håller. Och vet ni vad, efter det så fortsätter den att hålla!

När en våffla verkligen är färdiggräddad är ju något som bestäms efter tycke och smak men tack vare att järnet har 6 olika temperaturer att välja på tror vi att alla ska kunna få till en våffla som passar.

Järnet levererar våfflor som är större än många andra järn i form av 6 hjärtan och du slipper problemet med att då och då lyfta på locket för att kolla om den är klar då järnet lämnar ifrån sig en ljudsignal då det är dags att lyfta ur våfflan. Ingen risk för brända våfflor med andra ord.

Med sina gummifötter och egen kabelförvaring står den stadigt under gräddningen och är enkel att sedan stuva undan trots sin diameter på hela 23 centimeter. Det finns faktiskt ingenting att klaga på när det gäller detta våffeljärn. Den är ett snyggt, lättskött, prisvärt våffeljärn som levererar goda våfflor


Väldigt populär: Tefal Snack Collection Multijärn


Vad vi gillar:

 • Gräddar mer än bara våfflor
 • Non-stick-beläggning
 • Fin gräddningsyta
 • Lagom kort sladd?
Vad vi inte gillar:

 • Kort sladd

Leonardo da Vinci (1452-1519) var en av världshistoriens största multitalanger och även om kopplingen till nästa våffeljärn, Tefal Snack Collection Multijärn, är extremt långsökt vill vi ändå påpeka att våffeljärnet verkligen är en multitalang. Kanske inte den största i världshistorien, men ändå.

Tefals Snack Collection klarar så mycket mer än att grädda goda våfflor. Med sina utbytbara gräddningsplattor kan du utöver våfflor även grädda pannkakor, panini, bagels, donuts och mycket mer. Totalt finns 12 olika plattor att använda och därmed oändliga möjligheter.

Samtliga plattor har såklart non-stick-beläggning och tål såväl handdisk som diskmaskin.

När du köper ditt paket följer de två populäraste plattorna för trekantstoast och belgiska våfflor med men det går givetvis bra att köpa andra plattor separat.

Järnet finns i många svenska hem och speciellt bland barnfamiljer har den blivit populär tack vare sin variationsrikedom.

Vi gillar det här järnet och alla de möjligheter vi får att grädda annat än just våfflor. Den enda nackdelen vi kan se är att vissa kan tycka att sladden, på en meter, kan tyckas vara i kortaste laget. Andra kan dock tycka att det är skönt att slippa en lång sladd som bara är i vägen. Vi själva sällar oss till den senare kategorin då vi ogillar att trassla in oss i onödigt långa sladdar.


Bästa belgiska våffeljärnet: Åviken 902


Vad vi gillar:

 • Ger goda våfflor
 • Liten och behändig
 • Teflon
 • Jämn värmefördelning
Vad vi inte gillar:

 • Inte den snyggaste

För trettio år sedan var belgiska våfflor ett nästan ett okänt begrepp i Sverige men med globaliseringen och våra semesterresor utomlands är belgiska våfflor snart nästan lika populära som gamla hederliga svenska våfflor. Nästan i alla fall.

En belgisk våffla gräddas i ett särskilt våffeljärn där våfflan får en fyrkantig form samt blir lite högre än vanliga våfflor. För just belgiska våfflor har Åviken tagit fram sin modell 902 som är ett försklassigt våffeljärn.

902:an har tjocka aluminiumplattor som fördelar värmen bra och ser till att dina våfflor får en fin och välgräddad yta. En liten lampa talar om för dig när järnet är tillräckligt varmt för att hälla i smeten och redan efter cirka en minut är våfflan klar att plockas ut, vilket gör den till ett av de snabbare våffeljärnen vi har testat.

Gräddningsytorna har teflonbeläggning vilket gör att det är svårt att få något att fastna och rengöringen går som en dans. Järnet är inte det största vi har testat utan leverarar våfflor i storleken 14,2 x 8,5 centimeter. Å andra sidan är den väldigt lätt att förvara.


Bästa budgetval: OBH NORDICA Select Single Waffle Maker


Vad vi gillar:

 • Billig
 • Snygg
 • Ger en fin yta
 • Indikationslampa
Vad vi inte gillar:

 • Inga minus

Det gamla uttrycket ”billigt är gott” stämmer inte alltid men i fallet med OBH NORDICAs Select Single Waffle Maker så gör det verkligen det. Företaget har tagit fram ett verkligen billigt järn utan att för den skull nallat på kvalitén. Priset till bästa budgetval går därför självklart detta järn.

Järnet, som har en effekt på 850 watt, har en justerbar temperatur på fem olika steg som ser till att grädda våfflorna precis som du vill ha dem. Resultatet blir fina 1×5 hjärtformade våfflor.

En liten indikatorlampa talar om för dig när det är dags att hälla i smeten och non-stick-beläggningen ser till att inget fastnar när det är dags att ta ur våfflan.

Vi gillar det här järnet. Det är billigt, gräddar fina våfflor och är faktiskt snygg i sitt svarta och enkla utförande. En köksapparat som man inte behöver gömma undan i ett skåp utan kan låta stå framme.

En annan liten, men inte obetydlig, detalj med det här våffeljärnet var att vi inte kände något behov att smöra järnet innan gräddning. Något man ofta måste göra, även på non-stick-beläggningar, för att få den där gyllenbruna ytan man vill ha. Det fick vi ändå.


Bästa budget dubbeljärn: Åviken 906 dubbelt våffeljärn


Vad vi gillar:

 • Behagligt handtag
 • Överkomligt pris
 • Bra beläggning
 • Lätt att rengöra
Vad vi inte gillar:

 • Onödigt tung

Visst kan det i många fall räcka med ett våffeljärn som levererar en våffla i taget men har man 2-3 ungar som sitter vid köksbordet och väntar på våfflor kan det vara bra att satsa på ett dubbeljärn. Då tänker du kanske att ett dubbeljärn blir dubbelt så dyrt? Tänk om!

Företaget Åviken, som har producerat våffeljärn sedan 1950-talet, har tagit fram ett dubbeljärn som galant klarar jobbet utan att därmed bränna hål i din plånbok. Modellen 906, på hela 1 600 watt, alldeles utmärkta gräddade våfflor med en termostat du kan reglera själv.

Modellen har tjockt gjutna aluminiumplattor som har behandlats med en non-stick-beläggning för att säkerställa att inget fastnar. Handtaget är tillverkat i plast för att undvika brännskador.

906:an kostar mindre än vad många singeljärn gör men trots det har Åviken inte gjort avkall på kvalitén. Snarare tvärt om. Järnet står stadigt och stabilt under gräddning och den allmänna känslan är att den är robust.

Att smöra ytan inför gräddning för att få den där gyllenbruna ytan är inte något man behöver ägna sig åt då den klarar det på egen hand. 2×4 härligt frasiga hjärtan ska nog tysta de hungrigaste ungarna. Rekommenderas ”våffelvarmt”.