Bästa Vakuumförpackaren 2021 – Så Väljer Du Rätt Maskin

Du kan läsa om våra recensioner här.

I den här guiden hjälper vi dig att hitta den bästa vakuumförpackaren för dig. Du hittar 5 prisvärda vakuumförpackare för varje prisklass och syfte.

Bäst i test
FoodSaver Flow FFS006X

FoodSaver Flow FFS006X
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

Helt klart den bästa vakuumförpackaren just nu – men den har också ett premiumpris. Är den inom din budget så är det ett självklart val. Den har allt du kan tänkas behöva.

Plus
Plus

Hög kvalitet, överraskande snabb, enkel att använda och du behöver inte klippa och förbereda påsar. Svetsar botten mycket bra.

Minus
Minus

Kostar en del.

Bästa Budgetval
OBH Nordica Food Sealer Slim

OBH Nordica Food Sealer Slim
LÄS MER
Slutsats

Perfekt för dig som vill ha en billig och bra vakuumförpackare. Den tar upp minimalt med plats och den får jobbet gjort – vad mer kan man önska?

Plus

Kompakt design, billig och bra resultat. Den är enkel att använda och snabbheten är klart godkänd.

Minus

Påsarna är ganska tunna.

Bra Alternativ
Caso VC 300 Pro

Caso VC 300 Pro
LÄS MER
Slutsats

En stor förbättring av tidigare versionen VC100. Motorn är stark och maskinen är kvalitativ.

Plus

Inkluderad vakuumslang är perfekt för känsligare varor, bestäm själv storleken på förpackningen och en stark motor.

Minus

Den är lite långsammare än övriga och den har lite högre ljudnivå.

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa vakuumförpackaren för dig.

Allt går att vakuumförpacka med rätt maskin, oavsett om det handlar om kött, fisk, fågel, bär, frukt, grönsaker eller till och med chips.

Lika fräscht när du tar fram det igen som när du förpackade det.

Jämfört med många andra hushållsapparater är vakuumförpackare för hemmabruk en relativt ny företeelse och därför är urvalet av tester och undersökningar av dessa begränsade. Det är något vi råder bot på nu.

För att du ska göra det rätta valet och hitta den vakuumförpackare som passar dig bäst, har vi rangordnat dem och listat varje produkts för- och nackdelar.

Bästa vakuumförpackaren

Har du bråttom? Här är en snabbtitt på de bästa vakuumförpackarna på marknaden idag.


Bäst i test vakuumförpackare

FoodSaver Flow FFS006X

Vad vi gillar:

  • Snabb
  • Integrerad kniv och plastrulle
  • Bra pris
  • Lagom storlek
Vad vi inte gillar:

Ett av de större företagen på marknaden när det gäller vakuumförslutningssystem är det amerikanska företaget FoodSaver. Företaget har ett antal bra vakuumförpackare men vårt val som bäst-i-test föll ändå på deras Flow FFS006X. Mycket beroende på maskinens snabbhet.

Plastrullen som ska bli till påsar finns inbyggd i maskinen tillsammans med skäranordningen vilket gör att enkelt kan anpassa påsens storlek efter hur mycket livsmedel du arbetar med.

Med FFS006X kan du som använder den även bestämma hur du vill försluta din mat.

Du kan välja att försegla påsen med eller utan vakuum, ett läge för mat med mycket vätska och ett marineringsläge som innefattar vakuumpuls för bästa tänkbara smakresultat.

Vi slås av maskinens snabbhet och hur vi kan försegla förpackningar på löpande band. Något som borde attrahera exempelvis jägare som snabbt vill kunna förpacka många köttdetaljer.

Utseendemässigt finns inte mycket att klaga på hos FFS006X. Designen är snygg med silver och svarta detaljer och FoodSaver har valt att tillverka den här modellen på höjden istället för att följa den traditionella vägen och göra den platt och djup. Det är något vi konsumenter uppskattar då den tar mindre plats i köket.

Priset är överkomligt med tanke på vad man får för pengarna och tycker man inte att man har fått tillräckligt för pengarna tillhandahåller FoodSaver extrautrustning som givetvis passar även den här modellen.


Väldigt populär

FoodSaver Flow2860

Vad vi gillar:

  • Droppbricka
  • Snabb
  • Användarvänlig
  • Enkel rengöring
Vad vi inte gillar:

  • Blir varm

En annan vakuumförpackare från FoodSaver som har blivit mycket populär bland konsumenterna är Flow2860. Det är också något vi kan förstå när vi tittar på vad den klarar av och till vilket pris.

Maskinen klarar verkligen att förpacka allt. Beroende på vad du ska förpacka väljer du någon av de tre inställningarna försiktig, medel eller hög. Gissa vilken du väljer när du ska förpacka ägg.

Precis som på tidigare modeller har Flow2860 en våt- och torrfunktion som låter dig försegla livsmedel där vätskan ska bevaras respektive tas bort.

Denna modell har därför en droppbricka som samlar upp den vätska maskinen suger ur ditt livsmedel så att maskinen alltid hålls ren.

Brickan tas enkelt bort och diskas av innan du sätter den på plats igen.

Maskinen är snabb och att försegla en påse tar endast några sekunder innan du kan gå löst på nästa förpackning. Var dock vaksam då maskinen gärna blir för varm och behöver vila några minuter om du förpackar 6-7 påsar efter varandra på högsta hastigheten.

Silver och svart verkar vara färgerna för FoodSaver och det fungerar för oss också även om vi tycker att Flow2860 mer liknar en datorskrivare. Vilket inte behöver vara fel.

Priset är även det något vi uppskattar då man har skurit ned det till att endast vara hälften av vad många andra maskiner kostar utan att för den skull nagga på kvaliteten.

Flow2860 är enkel att sköta, snabb och till ett mycket bra pris.


Bästa Budgetval

OBH Nordica Food Sealer Slim

Vad vi gillar:

  • Tar ingen plats
  • Lätt att hantera
  • Relativt snabb
Vad vi inte gillar:

  • Tunna påsar

Inte helt oväntat är även OBH Nordica stora på marknaden när det gäller Vakuumförpackare. Från dem har vi valt ut Food Sealer Slim som vårt budgetval. Inte bara på grund av det utmärkta priset.

Sealer Slim är precis som namnet antyder liten och lämpar sig för de som endast ska förpacka några påsar åt gången. Med andra ord de flesta av oss.

Om du däremot är jägare och just har släpat hem skogens konung bör du överväga att köpa en större variant.

Maskinen är verkligen liten och tar i princip ingen plats i köket och tycker du ändå att den gör det så väger den knappt 1 kilo. Så att flytta den är inte heller något problem.

Precis som med andra vakuumförpackare kan du marinera både kött och fisk och skydda din mat mot frostskador. Påsarna kan dessutom med fördel användas i mikrovågsugn och sjudande vatten.

Var dock uppmärksam på att påsarna är av det tunnare slaget och lätt kan gå sönder då du förvarar vassare råvaror. Ett problem som enkelt kan lösas genom att använda dubbla påsar.

Sealer Slim är perfekt för dig som endast planerar att vakuumförpacka mindre mängder livsmedel då och då.


Hög Kvalitet

Champion CHVF410

Vad vi gillar:

  • Snabb
  • Kraftfull
  • Mycket bra vakuum
  • Tålig
Vad vi inte gillar:

  • Plastspill

Modellen CHVF410 från Champion är den vakuumförpackare som får vår hög kvalitet-stämpel. Den här helautomatiska vakuumförpackaren passar för den vanliga hemmaanvändaren såväl som för jägaren.

Förpackaren klarar hela 20 liter i minuten och tack vare sina dubbla pumpar och dubbla svetstrådar är det ingen risk för läckage.

Pulsfunktionen ser till att du manuellt kan bestämma vakuumet i påsen vilket är bra för de mer ömtåliga råvarorna. Med den integrerade plastrullen och folieskäraren avgör du själv vilken storlek på påsarna som passar bäst.

Givetvis klarar den också av att marinera dina varor och använder du den medföljande vakuumslangen är det en smal sak att vakuumförpacka både såser och soppor.

Denna modell är en av de mer högklassiga vakuumförpackarna vi har testat. Tillverkad i rostfritt stål känns den väldigt stabil och slitstark.

Vakuumförpackningarna känns säkra och maskinen gick heller inte varm under testet trots att vi satte den på prov ordentligt.

Maskinen är givetvis både större och tyngre än den minsta modellen i vårt test men med tanke på vad den klarar av ser vi inte det som ett problem.

Vi kan därför checka av snabbheten, styrkan och utseendet till ett vettigt pris. Enda minuset var att det blev en del spill av plast när vi skar våra påsar.


Bra Alternativ

Caso VC 300 Pro

Vad vi gillar:

  • Två svetstrådar
  • Droppbricka
  • Lätt att hantera
  • Enkel rengöring
Vad vi inte gillar:

  • Hög ljudnivå
  • Långsam

Jämfört med Casos tidigare version VC100 är deras senare modell VC300 Pro en avsevärd förbättring. Även om VC300 Pro till utseendet är förvillande lik den tidigare modellen har Caso här förbättrat motorn till att nu kunna skapa ett vakuum på hela 90 procent.

Maskinen har en integrerad plastrulle där du själv bestämmer storleken på förpackningen med hjälp av kniven.

Den relativt höga vakuumhastigheten ligger på 12 liter i minuten och du kan själv ställa in vilken vakuumstyrka som passar just dina råvaror. De dubbla svetstrådarna hjälper till att hålla förpackningen fri från läckage.

Den medföljande vakuumslangen gör det väldigt enkelt att puls-tömma förpackningar med lite känsligare råvaror.

Maskinen är väldigt enkel att hantera med lättförståliga knappar och rengöringen går som en dans tack vare droppbrickan.

På minus sidan tycker vi att VC300 är lite för långsam och är därför inte ett alternativ för den som planerar att förpacka många påsar per tillfälle.

Även ljudnivån ligger något högre än övriga testade modeller. Rullmagasinet som är placerat på maskinens baksida är lätt att lossa men täcker manöverpanelen när man vill skära till påsarna.


Vilken Vakuumförpackare är bäst för dig

I jämförelse med andra hushållsapparater är vakuumförpackare ändå en relativt ny företeelse och därmed har marknaden ännu inte hunnit svämma över med olika modeller. Det gör också att urvalet inte är lika stort som när det gäller till exempel stavmixers eller matberedare.

Å andra sidan behöver du inte ha koll på lika många modeller när di ska göra ditt val.

Som med de flesta andra hushållsapparater bör du fundera på hur ofta du planerar att använda maskinen. Är du jägare eller bärplockare är de mindre modellerna inget alternativ utan du kan direkt börja kika på de mer kraftfulla maskinerna som klarar av att förpacka många påsar under en omgång.

Är du en soffliggare som endast vill kunna spara den mat som blir över efter den senaste middagen är förmodligen en enklare maskin att föredra.

Automatik är alltid bra. Alla arbetsmoment som går att spara in gillar vi och går det dessutom fort är det ännu bättre. Vi vill inte heller ha en förpackare som låter som en bilskrot. Allt minimalt arbete som görs ska göras under en minimal ljudnivå. Lyckas du hitta en vakuumförpackare med alla de parametrarna till ett vettigt pris är din lycka gjord.

Vad bör den kosta

Nu när marknaden ännu inte är översvämmad av billigt skräp finns det guldkorn att hitta. Som alltid finns det modeller från välkända företag som har ett överpris men även billigare varianter från mindre kända företag.

Tänk efter vad du vill att din vakuumförpackare ska klara av när det gäller mängder, hastighet och automatik. Skriv en punktlista, sålla bort de modeller som inte klarar din punktlista och börja jämföra. När du väl hittar några modeller som håller för dina krav ska du se att det kanske endast är färgen som skiljer dem åt.

Snabbhet och kapacitet

Snabbhet och kapacitet är två parametrar som fick en egen rubrik då vi känner att de är väldigt viktiga. Framför allt om du är jägare eller bärplockare. En långsam vakuumförpackare gör ingen glad och kommer att få både dig och älgen att tröttna.

Många modeller lider av problemet att de blir överhettade efter 5-6 förpackningar på snabb hastighet. Det är också något du bör ha i åtanke när du ska göra ditt köp. Enligt reklamen kan säga att du enkelt vakuumförpackar en påse på några sekunder men det står sällan hur många maskinen klarar i följd innan den måste stå still och kyla ner sig i fem minuter.

Varför en vakuumförpackare

Skälen till att man skaffar sig en vakuumförpackare kan vara många och de flesta är bra. Allt som gör att vi kan spara på världens resurser är självklart värt att satsa på.

  • Ekonomi – om man blundar en stund och försöker räkna ut hur mycket mat man har kasserat under sitt liv bara för att man inte orkade äta upp blir man djupt deprimerad. Med en vakuumförpackare är det väldigt enkelt att spara undan all överbliven mat för att sedan i slutet av månaden plocka fram den och värma upp den.
  • Miljö – ju mer mat vi äter upp i stället för att slänga ju mindre mat behöver odlas eller framställas i onödan. Vilket så klart sparar på våra naturresurser.
  • Utrymme – erkänn att du precis som vi är trött på de där allt för stora plastbyttorna som tar upp allt för stor plats i ditt kylskåp. De innehåller ju trots allt mat som du ändå slänger sedan när det har bytt färg och skepnad. Med en vakuumförpackare kan du ha maten i kylskåpet mycket längre, innan den byter färg och skepnad och du slänger den.

Är en vakuumförpackare bra

Även om vi skojade lite där i förra styckets sista punkt så vet du lika väl som vi att matsvinn är ett stort problem i stora delar av världen. Att använda en vakuumförpackare är inte bara ett sätt minska på matsvinnet, spara på ekonomin och spara på miljön. Ska jordens resurser räcka åt alla får vi nog börja vara försiktiga med vad vi lättvindigt kasserar, om vi ska hård dra det. Och hård dra det bör vi nog göra.