Tråkigt-sovrum

5 Värsta Färgerna för Sovrummet – Färgerna du bör undvika

Du kan läsa om våra recensioner här.

Färg är en kraftfull sak för oss människor. Färger kan påverka oss både positivt och negativt. Har du någonsin tänkt på varför glada smilies alltid är gula och de arga alltid är röda? Färger påverkar din sinnesstämning och energinivå på olika sätt. I den här artikeln går vi igenom de 5 värsta färgerna du kan ha i sovrummet.

När du är stressad, arg eller ångestladdad så är det svårt att somna – vilket brukar bli till en ond cirkel.

Den dåliga sömnen påverkar arbetet, som sedermera påverkar hur du äter och dina stressnivåer blir allt högre. Resultatet blir ännu sämre sömn.

När du är avkopplad, lugn och glad så är det mycket, mycket enklare att somna. Sömnen tenderar att vara mycket bättre också.

Vi skrev tidigare en artikel om vilka färger du ska välja i sovrummet för att du ska känna dig lugnare och mer avslappnad.

I den här artikeln hittar du det motsatta – färgerna du bör undvika i sovrummet!

Färgerna du ska undvika när du målar om sovrummet

Du behöver givetvis inte utesluta någon färg helt och hållet. Det finns däremot ett par färger du inte bör ha som bas, då de kommer att påverka din sömn och göra dig mindre avslappnad.

Röd

En intensiv färg som höjer dina energinivåer. Röd är synonymt med starka känslor som passion, ilska och spänning.

Dessa känslor behöver nödvändigtvis inte vara dåliga, men det är inget du vill känna när du ska försöka sova.

Röd färg stimulerar känslor som aktiverar din hjärna och gör dig mer alert. Det passar bättre i vardagsrummet än i sovrummet.

Om du är fast besluten att använda röd, så rekommenderar vi en mjukare ton med skuggning.

Rött-sovrum


Skrikig gul

Du kommer hem från en hård dag på jobbet och vill direkt efter middagen bara slänga dig i sängen. Den gula färgen kommer att bombardera alla dina sinnen och hålla dig vaken.

Det är en skön och energisk färg att vakna upp till på morgonen, men på kvällskvisten så vill du ha något lugnare.

En tonad gul går bra, men en skrikig gul kommer att första allt vad sömn heter.

Gul-vägg-och-ananas


Brun

Lugna färger är bra och skrikiga, ljusa färger är ett stort nej. Brun är ett undantag till den regeln.

Ett brunt sovrum kommer att vara trist och deprimerande. Det kommer inte att göra dig trött på kvällen och du kommer inte att bli pigg på morgonen. Det är bara en riktigt tråkig och oinspirerad färg att ha i sovrummet.


Guld

Alla färger vi ser associeras med någonting. Röd är starka passionerade känslor, grönt är naturligt och ljusblå är en mjuk och harmonisk himmel.

Guld är pengar.

När du lägger dig på kvällen vill du inte behöva tänka på pengar, räkningar, investeringar och arbete. Risken är stor att en guldfärg kommer att föra dina tankar åt bekymmersamma och stressiga pengarsituationer.

Guld


Lila

I vår artikel om de bästa färgerna för sovrummet så har vi listat lila som en av de bästa färgerna. Då gäller det att du väljer en lugn lila med toner av grå eller ljungfärg. Balansera gärna med safirblå eller turkos.

En stark lila kommer få en motsatt effekt.

Lila är en kreativ färg som inte förbättrar din sömn överhuvudtaget. Det kan till och med orsaka mardrömmar. Det är helt enkelt en mentalt stimulerande färg som inte hör hemma i någons sovrum.

Däremot kan du använda dig av en lugn lila blandad med lavendel.

Lila-väggar


Spelar färgerna i sovrummet verkligen roll

Definitivt.

Färg har en sådan massiv psykologisk effekt att den inte bara kan fylla dig med olika känslor och associationer, utan även få ett litet rum att se större ut.

Ett vanligt knep för små sovrum är att man använder en vit färg som öppnar upp hela rummet. Mörka färger känns mer slutna och förminskar rummet, vilket kan vara förödande om du redan har ett litet sovrum.

På samma sätt kan färger fylla dig med känslor och påverka din sinnesstämning. Tänk på det nästa gång du är i en affär, på bio eller i naturen.

Hur känns det när alla träden i skogen är svarta? Varför är stolarna i biosalongen alltid röda? Vad förväntar du dig när alla produkterna på en hylla är gröna?

Färger påverkar oss oerhört mycket, varje dag. Se därför till att du väljer rätt färg i ett av dina viktigaste rum – där du ska vila och ladda upp batterierna.