Wokpanna

Bästa Wokpannan 2021 – Så Väljer Du Rätt Wokpanna

Du kan läsa om våra recensioner här.

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa wokpannan för dig. Du hittar 5 olika wokpannor för varje budget och syfte.

Bäst i test
Scanpan CTX
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

Perfekt för dig som vill ha en stabil och pålitlig wokpanna som är lättarbetad. Den exceptionella värmefördelningen och anti-stick-beläggningen gör den till en av de bästa wokpannorna.

Plus
Plus

Effektiv värmefördelning och bra beläggning. Den är enkel att rengöra och klarar ugn upp till 260 grader. En mycket slitstark wok som tål maskindisk.

Minus
Minus

Den är något tung med sina 2,4 kilo.

Bästa wok i gjutjärn
Skeppshult Wokpanna
LÄS MER
Slutsats

En wok som håller i flera generationer. Fantastisk kvalitet och den är fri från gifter. Med sin naturliga non-stick, effektivitet och höga hållbarhet – så är det definitivt vår absoluta favorit.

Plus

Naturlig non-stick-beläggning, material av högsta kvalitet, snygg design och den klarar alla värmekällor. Lågt pris, trots den höga kvalitén.

Minus

Gjutjärn är, som förväntat, tungt.

Väldigt Populär
Jamie Oliver Premium
LÄS MER
Slutsats

En riktigt snygg wok med ThermoSpot-teknologi. Den är billig, vilket gör den perfekt för dig som vill ha något lätt, enkelt och hållbart. Definitivt ett prisvärt val!

Plus

Jämn värmefördelning, inte för tung, Thermo-telnologi och hållbart rostfritt stål. Många positiva recensioner vittnar om kvalitén.

Minus

En del rapporterar att anti-stick-beläggningen lossnar efter ett tag.

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa wokpannanför dig.

Bästa Wokpannan

Har du bråttom? Här är de bästa wokpannorna på marknaden idag.


Bäst i test Wokpanna

Scanpan CTX Wokpanna

Vad vi gillar:

 • Effektiv värmefördelning
 • Bra beläggning
 • Klarar ugn
 • Lättarbetad
Vad vi inte gillar:

 • Kan upplevas en smula tung

Om pålitlig är ett ord man kan använda om en wokpanna så är det ordet vi tänker när vi testar denna kung bland wokpannorna. Visst, en del kan uppleva den som en aning tung medan andra väljer att kalla den stabil. Vi ställer oss till de som ger den epitetet stabil.

Danska Scanpan motsvarar som vanligt förväntningarna på köksutrustning med den här rymliga wokpannan med höga kanter.

Bra på att fördela värmen och lätt att rengör samt är ugnssäker upp till 260 grader.

Vi hade inga problem med tyngden när vi testade pannan utan tyckte snarare att det kändes tryggt att arbeta med den utan någon risk för olyckor. Vi lyckades inte heller få något att fastna i nonstick-beläggningen.

Pannan, som passar alla värmekällor, känns slitstark och är, trots sin tyngd, lätt att lyfta tack vare den extra öglan mittemot handtaget.

Utseendemässigt lämnar den inget övrigt att önska med sin enkla och stilrena design.

Scanpan själva säger de att de har skapat en produkt som är ett teknologiskt genombrott genom att kombinera en högklassisk beläggning med rostfritt stål. Om det är ett ”teknologiskt genombrott” kan vi inte svara på men en produkt i en klass för sig råder det ingen tvekan om att den är.


Bästa Premiumval

De Buyer Mineral B

Vad vi gillar:

 • Priset
 • Djupet
 • Snabb uppvärmning
 • Naturlig beläggning
Vad vi inte gillar:

Ett bra budgetval är De Buyers imponerande wokpanna Mineral B. Pannan är tillverkad i järn med ett ergonomiskt handtag som är fastsatt med popnitar.

Den har en liten, platt botten vilket gör att uppvärmningen sker fort.

Den lilla botten gör också att pannan är något högre än många andra pannor vilket underlättar när man arbetar med många ingredienser. Inga championer eller kycklingbitar försvann över kanten i vår test.

Trots att pannan i järn är, och känns, den väldigt lätt och det är en fröjd att arbeta med den. Den går givetvis att använda på alla typer av spisar inklusive induktionshäll.

Mineral B saknar den beläggning som är vanlig hos andra wokpannor. Istället har man valt att använda bivax som beläggning vilket skyddar mot oxidering och är tänkt att ta fram kryddornas goda smak när du arbetar med pannan.

Bivaxet gör dessutom att det med svårighet fastnar något i pannan.

Att tänka på är att du inte ska kan köra pannan i diskmaskinen. Vilket vi ändå inte rekommenderar med wok- eller stekpannor. I stället ska pannan handdiskas utan diskmedel och sedan smörjas in med olja efter att den har torkat. Allt för att du ska få glädje av den så länge som bara möjligt.

Saker vi gillar med den här wokpannan är priset, utseendet och djupet. Känslan av att man bara blandar ihop ingredienserna fast man samtidigt lagade maten var påtaglig.

Rekommenderas starkt!


Väldigt Populär

Jamie Oliver Premium SS wok

Vad vi gillar:

 • Snygg
 • ThermoSpot-teknologi
 • Jämn värmefördelning
 • Lagom vikt
Vad vi inte gillar:

 • En del upplever att beläggningen släpper efter ett tag

Är du också trött på att behöva stänka en droppe vatten i wokpannan för att se om den är tillräckligt varm för att börja steka?

Med Jamie Oliver Premium SS wokpanna behöver du inte det, då den har ThermoSpot-teknologi som talar om för dig när den varm nog att börja användas. Det kan tyckas vara en liten detalj, men när du väl börjat använda den så är det omöjligt att en wokpanna som inte har den här funktionen.

Premium SS är tillverkad i rostfritt stål av högsta kvalitet vilket gör den mycket hållbar. Du kan använda den på alla värmekällor inklusive ugnen förutsatt att du inte går högre än 210 grader.

Wokpannan tål diskmaskin men, som framgått av tidigare recensioner, gör inte vi det och är därför inget vi rekommenderar.

Pannans nonstick-beläggning gör att du kan använda minimalt med fett när du steker och ändå inte bränna fast något.

Tefals produkter som Jamie Oliver har satt sitt namn på är ofta snyggt designade och så är även fallet här. Stilren och enkel men ändå med ett känsla av klass.

Wokpannan är mycket populär och det tror vi inte bara beror på att Jamie har satt sitt namn på den.

Dessvärre har vi nåtts av några oroande rapporter där konsumenter berättar att wokpannans beläggning slits ut efter en längre tids användning. Om detta beror på dålig skötsel eller ej låter vi vara osagt, utan det får tiden utvisa.


Bästa Wokpannan i Gjutjärn

Skeppshult Wokpanna

Vad vi gillar:

 • Stabil
 • Lång livstid
 • Klassisk
 • Fri från gifter
Vad vi inte gillar:

 • Tung

Tänk dig om 30 – 40 år när ditt barnbarn kommer och ber om att få låna din gamla wokpanna. Den där pannan som du kanske står i begrepp om att köpa nu. Ja, det är så länge, och ännu längre, Skepphults Wokpanna kommer att hålla om den sköts om rätt.

Gjutjärn är alltid gjutjärn, vilket innebär lång livslängd och hög kvalitet.

Skepphults produkter håller i alla väder. Råmaterialet man använder till sina wokpannor är rent tackjärn då Skeppshult inte använder skrot vid tillverkningen av sina produkter.

Med andra ord finns det inga ohälsosamma ämnen i råmaterialet.

Wokpannan förbehandlas pannan med kravmärkt rapsolja från Carlshamn för att ge den en fin svart färg samt ett så kallat ”natural non-stick skydd” som inte innehåller några tillsatser eller kemakalier.

Den som tänker ta med sig wokpannan på camping blir glad över att höra att den tål öppen eld men att man bör vara försiktig med handtaget som är tillverkat av valnötsträ.

Givetvis tål den alla typer av värmekällor.

Skepphults wokpanna är tung men det borgar också för att den kommer att hålla förevigt så länge du behandlar den med kärlek och respekt.

Lättjobbad är inte ordet vi skulle använda men den står stabilt på spisen och gör sitt jobb galant. Vad mer kan man begära? Det här är en investering i en kvalitet som knappt något annat material kan erbjuda.

Definitivt en av våra favoriter!


Bäst Budgetval

Tefal Chefs Delight wok

Vad vi gillar:

 • Billig
 • Lätt
 • ThermoSpot-teknologi
 • Lätt att rengöra
Vad vi inte gillar:

 • Inte snyggast

Billigt är inte alltid detsamma som bra men när det gäller Chef Delight wok råder det ingen tvekan om att företaget Tefal här har hittat rätt både när det gäller priset och utseendet.

Även här hittar vi ThermoSpot-teknologin som gör det enkelt att veta när det är dags att börja steka. Pannan har en Titanium Force beläggning som gör att den håller för mer än vad som är brukligt. Vi lyckades i alla fall inte få något att fastna.

Wokpannan har en stor botten vilket gör den utmärkt att använda även som stekpanna. De höga kanterna förhindrar enkelt att de där flyktbenägna champinjonerna kommer undan.

Pannan klarar alla värmekällor inklusive induktionshäll och klarar ugn upp till 175 grader. Den är lätt att rengöra och klarar diskmaskin, vilket vi inte rekommenderar.

Trots det billiga priset har Tefal här lyckats tillverka en wokpanna som håller väldigt hög klass. Den är lagom tung och den tjocka botten gör att den står stadigt på spisen.

Wokpannan håller kanske inte franskrestaurant-klass men fungerar alldeles utmärkt i vilket hem som helst. Oavsett om du bor på i en lyxlägenhet på Östermalm eller i en timmerkoja i skogen.

Utseendemässigt kan pannan kanske kännas lite tråkig och handtaget i bakelit är skönt att hålla i men ser inte heller så roligt ut. Genom att spara in på utsmyckning har man också lyckats hålla ner priset. Det är i alla fall vad vi tror.

I vår test kunde vi inte hitta något att klaga på utan wokpannan kändes bra att arbeta med och det var svårt att få något att fastna.

Vi hade heller inga problem med att vända maten i luften då den inte tillhör de tyngre wokpannorna. Helt enkelt ett mycket bra budgetval.


Hitta bästa wokpannan för dig

Man tror att woken uppstod i Kina för över 2000 år sedan.

Spola fram tiden till år 1990 och woken utnämns till årets bästa julklapp i Sverige. De kupade stekpannorna har nu blivit oerhört populära över hela västvärlden och wok har blivit till en hushållsterm.

I och med wokens popularitet, så finns det givetvis en hel uppsjö av wokpannor att välja på.

Vilken ska man välja? Hur väljer man rätt?

Här är de viktigaste sakerna du ska tänka på när du köper en wokpanna.

Wokpanna i gjutjärn eller kolstål

De populäraste, och mest effektiva, materialen på wokpannor är kolstål och gjutjärn.

Kolstål är det absoluta vanligaste alternativet. Det är billigt att producera, de värms upp snabbt och väger inte speciellt mycket. De är däremot lite svårare att rengöra, men så länge man tar hand om utrustningen på rätt sätt så är det inga problem.

Gjutjärn är tjockare, tyngre och tåligare. Det innebär att de tar längre tid på sig att värmas upp och de är svårare att lyfta. Gjutjärnspannor fördelar värmen bättre än kolstål, men de tar å andra sidan längre tid på sig att svalna. Gjutjärn håller i regel väldigt länge. Om du tar hand om pannan på rätt sätt, kan pannan användas hela ditt liv.

En rund eller platt wokpanna

En rund undersida kan göra så att värmen studsar tillbaka mot spisen, vilket inte är så bra om du har en typisk västerländsk elektrisk spis.

Den runda botten föredras av de flesta, då de värms upp snabbare och tenderar att fördela värmen bäst. Men då är det rekommenderat att ha en gasspis.

Har du en gasspis? Kör på en rund wok. Om du har en elektrisk spis, då är en platt wokpanna oftast det bästa alternativet.

Stor eller liten wokpanna

När du väljer storlek på wokpannan så bör du fråga dig:

 • Hur mycket mat ska jag laga?
 • Hur stor spis har jag?
 • Hur mycket orkar jag bära?

Om du bara lagar wok en gång i veckan till 1 eller 2 personer, så kan en mindre wok vara att föredra. Om du däremot lagar större kvantiteter – då är en större panna effektivare. Du vill inte behöva laga maten i omgångar, utan det är mycket skönare att laga all mat på en gång.

Glöm inte bort att wokpannan ska få plats på spisen också. Ett vanligt fel många gör är att de köper den största pannan de hittar, för att de ”vill laga stora mängder wok”. De glömde bort att de har en ganska liten spis. Om pannan är för stort för spisen kommer pannan bli varm i mitten, men kall på kanterna. Resulterar blir att en del av maten blir stekt och andra delen förblir olagad eller kall.

En annan viktig sak är att om du fyller en stor wokpanna med mat, så kommer den att väga en hel del. En wokpanna gör sig alltid bra som present, men om du ska köpa den till en äldre person rekommenderar vi en liten/medium-panna av kolstål. En stor panna i gjutjärn kommer väga flera kilo – ännu mer med mat i grytan.

Vårt wokpanna bäst i test

När vi testar köksutrustning, så förlitar vi oss inte bara på vår uppfattning och våra resultat. Vi har även spenderat mycket tid åt research – för att se vad andra konsumenter tycker och tänker.

Anledningen till varför vi tar så många andra recensioner och tester i beaktning, är för att vi ska kunna presentera dig en så rättvis bedömning som möjligt. På så sätt slipper du spendera tid på att läsa på forum, se videos och läsa recensioner – eftersom vi samlat här, på ett och samma ställe.