Bästa-brödkniven

Bästa Brödkniven 2021 – Topp 6 Brödknivar

Du kan läsa om våra recensioner här.

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den mest prisvärda och bästa brödkniven för dig. Du hittar 6 olika brödknivar för varje prisklass och stil.

Bäst i test
Global G-9 Brödkniv

Global G-9 Brödkniv
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

En självklar bäst i test-vinnare. Den har allt och mycket till. Oavsett budget, så ger G9 mest för pengarna.

Plus
Plus

Snygg design, otroligt hållbar, bra skivor och fungerar även för stora grönsaker.

Minus
Minus
Väldigt populär
Victorinox Brödkniv Rosenträ

Victorinox Brödkniv Rosenträ
LÄS MER
Slutsats

Den stora andelen positiva recensioner vittnar om kvalitén på den här kniven. Den har hög kvalitet men lågt pris, vilket är ett perfekt recept för nöjda kunder.

Plus

Bra pris, väldigt hög kvalitet, ergonomisk och enkel att använda.

Minus
Bästa Premiumval
Yaxell Zen Brödkniv

Yaxell Zen Brödkniv
LÄS MER
Slutsats

Perfekt för dig som vill ha det bästa av det bästa. Den är kanonbra i restaurangen, men också som prydnad där hemma när den inte används. Otroligt snygg och bra!

Plus

Fantastiskt snygg, sylvass och den ligger bra i handen. Den är stryktålig och har en hållbar skärpa.

Minus

Ganska dyr för hemmakocken.

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa brödkniven för dig.

Tänk dig att du har köpt ett riktigt gott bröd från ditt favoritbageri eller, ännu hellre, med omsorg och kärlek bakat ditt eget bröd.

Då vill du minst av allt att ditt bröd ska förvandlas till småsmulor när du försöker skära i det.

En brödkniv måste därför vara gjord i ett material som behåller skärpan men ändå kunna slipas enkelt när det väl behövs. Handtaget måste dessutom vara skönt att hålla i samt, framför allt, vara säkert för att undvika skador.

Ser brödkniven även bra ut och inte behöver gömmas undan i en låda utan kan hänga på sin plats i köket är det ett extra plus.

Vi tog oss för att testa de populäraste brödknivarna på marknaden för at slå hål på myten att ”en kniv är bara en kniv”.

En kniv kan vara så mycket mer än något du kapar livsmedel med eller, en smula oförsiktigt, använder för att lossa på locket till marmeladburken. Häng med så berättar vi vad vi kom fram till.

Bästa brödkniven

Har du bråttom? Här är en snabbtitt på de bästa brödknivarna på marknaden idag.


Bäst i test brödkniv

Global G-9 Brödkniv

Vad vi gillar:

 • Bra pris
 • Skär perfekta skivor
 • Håller länge
 • Snygg design
Vad vi inte gillar:

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att genomföra en test av brödknivar utan att ta med några knivar från företaget Global. De gör några av världens bästa knivar och är främst kända för sina exceptionella kockknivar.

Globals handgjorda knivar från Japan har rosat marknaden i över 30 år och skälet till det stavas kvalitet.

”Bästa brödkniven jag har haft”, ”Bra köp”, ”En fantastisk kniv” och ” Kvalitet till bra pris” är bara några av de omdömen vår testvinnare, Global G-9, har fått av nöjda kunder och vi är fullständigt enade i prisandet av denna kniv.

För er som inte orkar läsa en hel recension bör det räcka med att vi berättar att den är vass, väldigt vass. För er övriga kan vi berätta att den tandade kniven har en räfflad yta som underlättar när du vill ha samma storlek på dina brödskivor.

G-9 är tillverkad i ett rostfritt stål av mycket hög kvalitet och har ett handtag med små gropar vilket ger känslan av att ligga väldigt bra i handen samt ge en säkerhetskänsla utöver det vanliga.

Priset ligger på en mer än rimlig nivå med tanke på att det kommer dröja mycket länge, om någonsin, innan den bör kasseras och en ny kniv införskaffas.

Rätt skött kommer denna kniv var till stor nytta i köket under många år förutsatt att den får den kärlek och omvårdnad den förtjänar.

Undvik därför diskmaskin och förvara kniven i ett knivblock, på en knivmagnet eller i en knivväska.


Väldigt populär

Victorinox Brödkniv Rosenträ

Vad vi gillar:

 • Klassisk design
 • Mycket lågt pris
 • Ergonomiskt handtag
 • Kvalitativ
Vad vi inte gillar:

Lite längre, lite snyggare och lite populärare. Så kan man beskriva Victorinox brödkniv som många konsumenter har tagit till sina hjärtan.

Att ett företag som till vardags tillverkar schweiziska arméknivar även kan tillverka brödknivar kanske kommer som en överraskning för somliga.

Victorinox har dock tillverkade kvalitetsknivar av alla de slag i över hundra år. Så varför inte brödknivar.

Kniven, på hela 26 centimeter, har ett skönt och ergonomiskt handtag i rosenträ vilket gör kniven till en av de snyggare i vårt test. Bladet med sin tandade egg är tillverkat rostfritt stål och känns stadig under arbete.

Victorinox brödkniv är mångsidig då den är en kombination av bröd- och bagarkniv som ursprungligen togs fram för att passa bagare men idag även används av kockar i restauranger över hela världen.

Eggen är mycket skarp och när skärpan med tiden avtar är den väldigt lätt att slipa. Brödskivorna blir raka och fina oavsett om du skär i mjukt eller lite hårdare bröd.

Trots knivens snygga design och dess fantastiska egenskaper är priset mycket lågt. Varför är något vi inte riktigt kan svara på.

Vi är bara glada att kunna konstatera att vår teori om att billigt inte betyder att det är dåligt återigen håller.


Bästa Premiumval

Yaxell Zen Brödkniv

Vad vi gillar:

 • Oerhört skarp
 • Välbalanserad
 • Stryktålig
 • Elegant mönstrat blad
Vad vi inte gillar:

 • Dyr

Att inte ta med en japansk kniv i ett test av knivar vore som att testa vin utan att ta med ett franskt vin eller whiskey utan något märke från Skottland.

Ja, ni förstår det vore inget riktigt test.

Därför kikade vi lite extra på brödkniven Zen från det japanska företaget Yaxell.

Familjeföretaget, som har gått i arv i flera generationer, har hängt med sedan 1932 och är en av japans ledande knivtillverkare. Knivarna har en fantastisk skärpa och finns representerade i många hem såväl som restauranger över hela världen.

Zen är tillverkad genom att man har pressat 37 lager av rostfritt stål, hälften hårt och hälften mjukt, runt en kärna för att bladet ska hålla för de mest tuffa utmaningarna.

Genom den processen och genom att bladet bankas får man också fram det klassiska damaskus-mönstret som pryder bladet.

Handtaget är tillverkat av svart Mikarta som är ett material som påminner om trä men i själva verket är linne och plast som pressats samman till ett hårt och vattentåligt material. Hantaget pryds även av dubbla högblanka knivar.

Kniven ligger bra i handen och känns stabil och säker under arbete. Eggen är oerhört vass och det tandade bladet tar sig obehindrat igenom det mesta utan att protestera

Knivens balans, bladets hårdhet och eggens skärpa är parametrar som hade kunnat ge Zen priset som bäst-i-test vinnare men det höga priset gör att kniven istället blir vårt premiumval.


Bästa Budgetval

Mareld Brödkniv

Vad vi gillar:

 • Bra pris
 • Enkel men snygg design
 • Tåligt material
 • Välbalanserad
Vad vi inte gillar:

 • Aningen kort

Knivar från svenska Mareld finns i många svenska hem mycket beroende på dess kvalitet men också tack vare det låga priset. Återigen håller vår teori om att billigt inte alltid är dåligt.

Marelds brödkniv bevisar den teorin genom att betinga ett förhållandevis lågt pris trots att kniven både ser bra ut och håller en uppenbart hög kvalitet.

Kniven är tillverkad i ett mycket slitstarkt stål med ett oerhört vackert handtag i sandelträ och som är tänkt att användas för dagligt bruk.

Vi har haft svårt att hitta recensioner från missnöjda kunder och under vårt test förstod vi varför då brödkniven snällt och villigt utförde alla uppdrag vi gav den.

Den tandade eggen levererade perfekta skivor varje gång oavsett hårdhet på brödet.

Kniven ligger mycket bra i handen även om vi tycker att den är aningens för kort. Marelds inspirationskälla för utseendet ska vara den svenska naturen och det instämmer vi i om det betyder enkel och jordnära men ändå vacker design.

Balansen känns perfekt och det känns inte som att det är någon risk för att slinta och därmed få ojämna skivor eller ännu värre skada sig.

Marelds brödkniv är verkligen en brukskniv som tål att användas varje dag och det till ett pris som gör de flesta plånböckerna glada.


Bäst för kockar

Kai Shun Classic DM-0705

Vad vi gillar:

 • Overkligt vass
 • Handgjord
 • Proffskniv
 • Vackert mönstrat blad
Vad vi inte gillar:

 • Smakar det så kostar det

Vem minns inte Luke Skywalkers kamp mot det onda Rymdimperiet i de gamla Stjärnornas krig-filmerna och hur enkelt han skar igenom allt med sitt laservapen. Kai Shun Classic DM-0705 är det närmaste vi kommer ett sådant vapen när det gäller att skära dock utan det karakteristiska brummande laserljudet.

Brödkniven Shun Classic DM-0705 från den japanske knivmästaren Kai är tillverkad i hela 65 lager av Damaskusstål vilket gör den oerhört stark.

Kniven är dessutom perfekt slipad med 16 graders vinkel vilket gör den ofattbart skarp.

Kniven som är tillverkad för hand har ett handtag i Pakkaträ som är ett kompositmaterial av trä och plast som förhindrar att materialet krymper eller expanderar.

Shun Classic skär enkelt igenom allt du kan tänka dig om det så är bröd, kött, grönsaker, fisk eller fågel utan att protestera.

Kniven är mycket välbalanserad vilket är ett måste då den är så pass skarp och en olycka annars lätt skulle kunna vara framme.

Utseendemässigt finns inget att klaga på då de japanska hatverkarna även ger bladet Kais karakteristisk och vackra mönster vid tillverkningen.

Även om kniven gott och väl kan användas i hemmet anser vi nog att den mest är lämpad för professionella kockar då kvaliteten är extremt hög och priset därmed är högre än normalt.

Men visst, känner du att du är värd en ofattbart vass kniv av mycket hög kvalitet till ett ganska högt pris so go for it. Luke I am your breadknife!


Bästa orientaliska brödkniven

Global NI Brödkniv

Vad vi gillar:

 • Enkel design
 • Välbalanserad
 • Tåligt material
 • Mellanpris
Vad vi inte gillar:

Man kan tycka att utmärkelsen Bästa orientaliska brödkniven borde gå till en japansk knivtillverkare och faktum är att det är precis dit den går.

Global är ett varumärke som tillverkas av det japanska företaget Yoshikin som etablerades 1954 och har under många år producerat kvalitetsknivar till hushåll och restauranger över hela världen.

Den 23 centimeter långa brödkniven ur Globals serie NI är designad av den japanske designern Komin Yamada som genom åren har, tillsammans med japanskt hantverk, satt Globals knivar på världskartan.

Brödknivens blad, tillverkat av Cromova 18-stål som är Globals egen stålblandning, är något tjockare än vad som är brukligt på Globals knivar.

Trots sin tjocklek råder det ingen brist på skärpa då eggen har blivit slipad för hand av professionella slipmästare.

Även handtaget har en ovanlig design jämfört med traditionella Globalknivar då man här har valt en mer avsmalnande variant för att öka greppvänligheten. Det var något vi också uppskattade under vårt test.

Den tandade eggen tar sig enkelt igenom alla brödsorter från de mjukaste till de hårdaste och kniven känns allmänt slitstark och vi har svårt att tänka oss att den behöver slipas om i en snar framtid.

Välbalanserad och ganska snygg i sin enkelhet utan att för den skull på något sätt se ”billig” ut. Priset är också helt ok och hamnar i mellan registret. Inte för dyr och inte för billig.

Trots att kniven är tänkt att användas som brödkniv finns det inget, tack vare eggens fantastiska skärpa, som hindrar att den även kan användas till både grönsaker och frukt.


Vilken brödkniv är bäst för dig

Svenska folket kroppar är till stor del uppbyggda av smörgåsar. Så har det varit sedan urminnes tider (en lätt överdrift) och kommer förmodligen vara så under lång tid än. Det vanligaste på ett frukostbord är med största säkerhet vår kära macka.

Det innebär att många limpor skärs dagligen i många kök på morgnarna i Sverige och då behövs en brödkniv som är tålig och inte behöver slipas en gång i veckan. Ja, vi är medvetna om att många limpor redan är skurna när man köper limpan i butiken. Men ändå, en brödkniv kan användas till så mycket mer än att skära upp bröd.

Vilken kniv ska man då köpa och är det någon skillnad på dem? Har materialet betydelse och behöver den verkligen vara snygg? Nedan har vi samlat några av de parametrar vi tycker att du ska ha i åtanke innan du ger dig ut i butiksvimlet för att göra ditt inköp.

Värt att tänka på när det gäller brödknivar

En brödkniv brukar vara något som är bland det första som köps till ett nytt hem och något man alltid kommer att ha användning av. Myterna att alla knivar är likadanna och att det räcker med att den är vass sår vi gärna hål på för att du ska slippa tråkiga överraskningar efter att du har köpt din brödkniv.

 • Skärpa – en skarp egg är oerhört viktigt när det gäller knivar. Du vill inte ha en slö kniv som knappt orkar igenom det enklaste materialet. Det sliter både på din kropp som ditt sinne. Många knivar slipas vid tillverkningen av professionella slipmästare för att kniven ska få en riktigt vass egg med en perfekt vinkel.
 • Material – det känns fantastiskt att känna hur kniven skär genom det hårdaste brödet hur enkelt som helst första gången du använder den. Det känns mindre fantastiskt när den inte orkar igenom en tomat eter en vecka. Se till att köp en kniv tillverkad i ett material som behåller sin skärpa länge. Japanska knivar är ofta tillverkade genom att man har pressat samman många lager av rostfritt stål. Det gör kniven oerhört hållbar och får skärpan att vara länge.
 • Tandad egg – mjukt bröd går oftast inte att skära sig igenom. Se till att brödkniven du köper är tandad så att du tar dig igenom all typ av bröd genom att såga. Din arm kommer att tacka dig.
 • Balans – ofta glömmer man att det är viktigt att en kniv är välbalanserad. Fokus läggs istället på att eggen är skarp och handtaget skönt att hålla i men lika viktigt är balansen. En välbalanserad kniv är skönare att hålla i och enklare att arbeta med. Dessutom minskar det risken för att slinta och skada sig.
 • Handtaget – ett ergonomiskt handtag är givetvis att föredra. Det ska kännas skönt och naturligt att hålla i en kniv. Är det mycket som ska skäras, till exempel i en restaurang, minskar ett ergonomiskt handtag risken för förslitningsskador.
 • Utseende – att lägga en kniv i besticklådan sliter på kniven och gör den slö. Då kan alternativet vara att ha den fastsatt på väggen med en magnet och är något framme i köket ska det vara snyggt att titta på. Det är i alla fall vår åsikt.