Bästa Köksassistenten 2021 – Ultimata Guiden Till Köksassistenter

Du kan läsa om våra recensioner här.

Det finns ett stort urval av köksassistenter på marknaden idag. Tyvärr håller långt ifrån alla måttet. Här är de 6 bästa köksassistenterna på marknaden just nu.

Bäst i test
KitchenAid Artisan KSM175PSECA

KitchenAid Artisan KSM175
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

Den är snygg, effektiv, tystgående och är av väldigt hög kvalitet. En bra investering inför framtiden. Ett perfekt val för dig som vill ha det bästa och mest hållbara.

Plus
Plus

Ikonisk och exklusiv design. Den är energisnål, har en låg ljudnivå och materialet är av hög kvalitet.

Minus
Minus
Väldigt Populär
Ankarsrum Assistent Original AKM6230

Ankarsrum Assistent Original AKM6230
LÄS MER
Slutsats

En stor köksassistent som kan hantera stora mängder deg. Motorn har en automatisk självreglering, vilket gör ditt arbete mycket enkelt och effektivt. En kanonbra maskin för dig som vill hantera stora kvantiteter och som vill att maskinen gör så mycket som möjligt.

Plus

Motorn är stark och regleras automatiskt för låg energiförbrukning. Kan hantera 5 kilo deg och är enkel att rengöra. Snygg och modern design. En bra receptbok inkluderad.

Minus

Låter lite mer än övriga maskiner.

Bäst för Stora Kvantiteter
Kenwood Köksmaskin KVL8300S

Kenwood Köksmaskin KVL8300S
LÄS MER
Slutsats

Med sin stora behållare, kraftfulla motor och stora vispar så är det definitivt en av de bästa köksassistenterna. Ett måste för dig som vill laga mycket mat. En väldigt professionell maskin.

Plus

Robust och klarar intensiv användning. Justerbar hastighet och 10 års garanti på motorn. Inkluderad degkrok, K-visp och Flexi beater. Kan hantera enorma mängder mat, tack vare storleken och den kraftfulla motorn.

Minus

Dyr.

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa köksassistenten för dig.

En köksassisten är precis som namnet antyder en oerhört mångfacetterad hjälpreda i köket. De kännetecknas av deras förmåga att bearbeta råvaror på allehanda sätt.

Även om funktionaliteten ofta skiljer sig åt mellan olika varumärken och modeller så är multifunktionell visp, degkrok och blandare vanliga inslag.

Köksassistenten gör livet i köket mycket enklare. Du spar tid, slipper göra det tråkiga och energikrävande och kan ägna dig åt viktigare, mer detaljerat arbete.

Kort sammanfattat, du har en egen köksassistent, i maskinform, i köket.

Syftet med vårt bäst i test är att hjälpa dig att hitta den bästa köksassistenten för dig.

Vi har kategoriserat varje köksassistent, samt listat respektive modells för- och nackdelar, så att du enkelt och snabbt kan hitta den köksassistent som passar dig och dina behov bäst.

Bästa köksassistenten

Har du bråttom? Här är de bästa köksassistenterna på marknaden idag.


Bäst i test köksassistent

KitchenAid Artisan KSM175

Vad vi gillar:

 • Läcker design
 • Kraftfull och samtidigt tystgående motor
 • Står stadigt på bänken
 • Enkelt att välja hastighet
Vad vi inte gillar:

KitchenAid har bara de senaste åren breddat sitt utbud av köksassistenter och har numera ett flertal spännande modeller som definitivt lever upp till våra förväntningar. Utan att priset skenar iväg så ger de alltid väldigt mycket värde för pengarna.

KSM175PSECA är i stor utsträckning deras flaggskeppsmodell vad gäller köksassistenter.

Det första man lägger märke till med KSM175PSECA är att den känns riktigt robust. Det är kanske inte så konstigt då den väger mer än 10 kilo. När det gäller köksassisterna så är detta däremot väldigt positivt, då det gör att den står oerhört stadigt.

Medan många andra assistenter har en tendens att vandra iväg av ren och skär motorkraft, så står den här stadigt samtidigt som den troget arbetar vidare. Trots den starka motorn, så har den här köksassistenten låg energiförbrukning.

KSM175PSECA håller en väldigt hög nivå i samtliga hänseenden. De många medföljande tillbehören, bunken i rostfritt stål och den stadiga konstruktionen gör att den hanterar i princip samtliga projekt du slänger på den.

Med tio hastighetsval och en tystgående motor så är det här en klar bäst i test-vinnare. Låt den ta hand om grovjobbet medan du fokuserar på detaljer och planeringen i köket istället.

Vi gillar också att maskinen är så pass stor och därför kan hantera alla möjliga kvantiteter. Bunken har en volym på 4,83 liter och klarar deg upp till 7,5 dl.

Varmt rekommenderad och en klar favorit!


Väldigt Populär

Ankarsrum Assistent Original AKM6230

Vad vi gillar:

 • Marknadens kanske mest pålitliga motor
 • En äkta arbetshäst som klarar tunga projekt
 • Automatisk justering av motorkraft för låg energiförbrukning
 • Otroligt många positiva recensioner
 • Superb receptbok med 34 recept inkluderad
Vad vi inte gillar:

Svenska Ankarsrum har över åttio års erfarenhet av att tillverka köksprodukter för nordisk bakning och matlagning.

Som en del av detta kännetecknas deras köksassister ofta av väldigt särpräglat kraftfulla motorer, för att leva upp till både den rådande brödkulturen och för att hantera regelbunden intensiv matlagning.

Deras köksassistent Original har länge varit något utav ett standardval runt om i Europa. Den kan hantera det mesta du ger den.

Ankarsrum Assistant ger en alldeles särskilt gedigen helhetskänsla. Robust, tålig och kraftfull. Motorn drivs av 1500 watt, vilket slår konkurrensen med hästlängder.

De många tillbehören gör att du även utan problem kan riva, mala, vispa, passera, knåda, fördela och i princip allt annat som kan tänkas behövas i köket. Som helsvensk produkt är även tillgången på reservdelar och extratillbehör stor.

Med stadig konstruktion, unikt kraftfull motor och ett stort antal tillbehör är den perfekt lämpad för såväl svensk som internationell bakning och matlagning.

Helt klart en av de bästa köksassistenterna som finns. Den har allt du kan tänkas behöva.


Bäst för Stora Kvantiteter

Kenwood Köksmaskin KVL8300S

Vad vi gillar:

 • Storköksassistent till priset av en hushållsmaskin
 • Väldigt robust och klarar intensiv användning
 • Stänkskydd inkluderat
 • Degkrok, K-visp och Flexi beater
 • 10 års garanti på motorn
 • Justerbar hastighet
Vad vi inte gillar:

 • Inte lika många funktioner som övriga modeller

Brittiska Kenwood är numera en del av italienska De’Longhi (kända för sina exceptionella kaffemaskiner), vilket har gjort det naturligt för dem att i allt större utsträckning satsa på matlagningsmaskiner.

Med KVL8300S Chef Titanium XL får du en köksassisten som har den kanske i särklass allra mest tilltagna kapaciteten. Med den här maskinen så kommer du aldrig behöva oroa dig för att du inte kan bereda tillräckligt stora mängder.

Med en kapacitet på nästan sju liter så har det här blivit en favorit även inom restaurangverksamhet.

Konstruktionsmässigt är den stabil och är tillverkad av aluminium med utrustning i rostfritt stål. Det inbyggda stänkskyddet gör att du aldrig behöver oroa dig för kladd.

Lagar du ofta mat åt andra, eller har en stor familj, så kan vi inte i tillräckligt stor utsträckning rekommendera KVL8300S. Storleken och den starka motorn är gjord i åtanke för dig som lagar mat i stora kvantiteter.

Tack vare ett smidigt reglage så har du alltid full kontroll över hastigheten.

De medföljande tillbehören säkerställer att du kan knåda, riva, blanda, vispa och bearbeta de flesta råvaror. Bäst av allt är att motorn, till skillnad från många andra köksassisterna, aldrig behöver vila.

Definitivt valet för dig med stora behov.

En stark motor, stor kapacitet och hög kvalitet på materialet. Ljudnivån är dessutom acceptabel. En intelligent investering för dig som vill laga stora kvantiteter med en superb köksassistent.


Väldigt Tystlåten

Smeg Köksmaskin

Vad vi gillar:

 • Skön retrokänsla
 • Oerhört lättanvänd
 • 10 olika hastigheter
 • Stabil med anti-glid-fötter
 • Tystlåten
Vad vi inte gillar:

 • Inte lika stabil som många andra köksassistenter
 • Något svagare motor än övriga

Smeg har på senare tid i oväntat utsträckning dykt upp över vår lista över både snygga och lättanvända köksprodukter. Så egentligen är vi inte överraskade över att deras köksmaskin även lyckats säkra en plats i vår genomgång av de allra bästa köksassistenterna.

Köksmaskinen från Smeg har ett väldigt traditionellt utförande som direkt för tankarna till 1950-talet. Detta förstärks av att köksmaskinens övre del kan lutas bakåt för enklare åtkomst.

Men det är inte bara det estetiska som gör den här köksassisten till ett bra val. Tvärtom kommer den att vara dig väldigt behjälplig i köket.

Den här köksassisten är särskilt utformad för att hantera vispning, blandning, omrörning och bearbetning av deg. Därför är den främst alternativet för dig som oftast utför just denna sorts bearbetning av råvarorna. Men den gör det med högsta möjliga effektivitet och finess.

Tack vare stänkskydd och den reglerbara hastigheten så säkerställer den ständigt problemfri användning.

Det vi gillar mest med Smegs köksassisten är hur tyst den är. Den är mycket tystare än övriga modeller vi tittat på.

Den är snygg, tystlåten, enkel att hantera, står stabilt på diskbänken och kan tiltas bakåt. Du har dessutom 10 hastigheter att välja på också.

Nog sagt att vi gillar Smegs maskin starkt och den hör hemma på vilken bäst i test-lista som helst.


Bästa Premiumval

Bjørn Teddy Varimixer Köksassistent

Vad vi gillar:

 • Unikt tystgående och kraftfull
 • Otroligt lätt att rengöra
 • Klarar allt
 • Professionell
 • Uppdaterad & förbättrad modell
Vad vi inte gillar:

 • Väldigt kostsam

Från danska Wodschow & Co har det dykt upp många unikt pålitliga hushållsmaskiner på senare tid. Det är egentligen inte så konstigt då de har över 100 års erfarenhet inom branschen. Trots detta är det först på senare tid som de blivit tillgängliga även i Sverige.

Om du någonsin har fått erfara att en deg har varit för kompakt för en köksassistent, eller att det blivit onödigt mycket stänk i samband med vispning, så kommer du att förvånas över att det inte måste vara så.

Bjørn Teddy köksassistent är en fullständigt justerbar köksassistent som har tagit enkelhet och styrka till en helt ny nivå.

De medföljande tillbehören ser till att du kan knåda, vispa och bearbeta i princip alla råvaror. Förvisso hör detta till standardfunktionaliteten. Men när det kommer till Bjørn Teddy köksassistent så håller den vad den lovar avseende funktionalitet.

Den kommer aldrig att klaga på att degen är för kompakt eller bli överhettad av omfattande användning.

Trots väldigt stark och robust motor så är den samtidigt väldigt tystgående och resurssnål. Det gör den till ett riktigt bra alternativ även i det långa loppet.

Det här en dyr köksassistent gjord för professionella miljöer, eller andra människor som enbart nöjer sig med högsta kvalitet. För att det är precis vad du får med den här maskinen. Den är top-notch och kommer att hålla i många år framöver.


Bra Alternativ

KitchenAid Classic

Vad vi gillar:

 • Väldigt prisvärd
 • Stor tillgång på tillbehör
 • Kan även göra glass
 • Ballongvisp, degkrok, flatblandare och bunke ingår
Vad vi inte gillar:

 • Stänkskydd finns endast som tillval
 • Inte lika snabb som övriga köksassistenter

KitchenAid har kommit att förknippas med prisvärda premiummaskiner. Deras köksassistent Classic förtjänar verkligen att vara med på de flesta kockars önskelistor.

Den är kapabel att hantera de flesta uppgifter du ger den, samtidigt som den är lättanvänd och multifunktionell.

KitchenAid Classic är konstruerad för att täcka så många behov som möjligt. Det är en unikt mångfacetterad köksassistent som kommer att vara dig trogen under många år framöver oavsett om du vill vispa grädde, göra glass eller knåda deg.

Vi rekommenderar den för dig som vill ha ett prisvärt alternativ som ser till att resultatet blir både bra och att du inte behöver anstränga dig för att uppnå det.

Även om den inte är lika stark som andra modeller på marknaden så väger den upp det genom att vara flexibel och ha ett starkt vridmoment vid låga hastigheter. Så om du inte har något emot att vänta lite längre än med andra modeller, så är det här ett bra alternativ.

Kombinationen många tillbehör, smidigt reglage och stabil konstruktion gör det här till vår favorit bland mångfacetterade köksmaskiner. Trots att den inte kan mäta sig med premiummodellerna avseende styrka, så väger de smidiga funktionerna upp för detta.


Vilken köksassistent är bäst för dig?

Dessa dagar råder det knappast brist på prisvärda köksmaskiner. Och även om man skulle kunna tro att detta skulle göra det enklare att välja, så är resultatet ofta tvärtom. Det är i många fall så många olika saker att ta ställning till att det är svårt att veta var man ska börja.

För att förenkla för dig i ditt projekt att hitta den bästa köksassistenten för dig så har vi gjort grovjobbet och sållat ut de som vi tycker är allra bäst. Det gör att du utan problem kommer att kunna hitta precis den modell som är rätt för dig, ditt hem och dina förutsättningar.

Men är det något särskilt som du tänka på innan du gör ditt val? Ja, det finns en del saker som du kan fundera på om du vill göra ett så bra val som möjligt. Turligt nog är det inte särskilt krångligt att ta ställning till dessa saker, men de kommer att säkerställa att ditt val blir så bra som möjligt.

Missa inte vår guide till de bästa matberedarna här.

Innan du köper en köksassistent

Om du vill säkerställa att du får så mycket nytta som möjligt för pengarna så föreslår vi att du funderar lite på vad det är du vill få ut av din blivande köksmaskin. I många val så kan man spara väldigt mycket pengar på att välja en köksassistent vars kapacitet och funktion inte överstiger vad man faktiskt behöver. Men hur säkerställer du detta?

 • Primärt visp och knådning eller övrig bearbetning? Traditionella köksassistenter fokuserar i stor utsträckning på att vispa och knåda, vilket gör att de är främst lämpade för bakning och tillagning av bröd. Men på senare tid har det dykt upp väldigt många köksassistenter som även klarar av att riva, hacka, slunga och mycket mer. Genom att fundera på hur omfattande funktionalitet du behöver, så kan du även se till att prissättningen blir förmånlig.
 • Stor eller liten bunke? När det kommer till kapacitet så har du att välja mellan allt ifrån små bunkar till enorma. Och då prissättningen ofta står i direkt relation till hur stor kapacitet köksmaskinen har, så sparar du automatiskt pengar om du ser till att inte köpa en maskin med större kapacitet än du behöver.
 • Hur stark motorkraft behöver du? Detta är en lite diffus fråga. Men som tumregel kan man säga att maskiner med högre watt har enklare att bearbeta tjocka degar. Så om du ofta bakar bröd eller gör pajer, så bör du se till att välja en köksassistent som har riktigt kraftfull motor. Har köksassistenten däremot hastighetsreglage kan du i många fall kompensera bristande motorstyrka genom att låta den bearbeta degen lite längre.

Vi hoppas att du har haft stor nytta av vår genomgång av köksassistenter. Om du fortfarande är osäker på vilken modell som är rätt för dig, så föreslår vi att du tittar på det övriga utbudet. För även om vårt urval representerar vad vi anser är bäst, så finns det så klart många andra modeller som definitivt kan bli ett bra komplement till din befintliga köksutrustning.