Matberedare

Bästa Matberedaren 2021 – 5 Bäst i Test Matberedare

Du kan läsa om våra recensioner här.

Matberedaren är ett av de köksverktyg som spar oss mest tid i köket – den är ovärderlig! Vi har listat de 5 mest prisvärda modellerna på marknaden idag.

Bäst i test
KitchenAid Matberedare 5KFP0719EBM

KitchenAid Matberedare 5KFP0719EBM
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

En stark och effektiv maskin till ett mycket bra pris. Den kan skära, riva, hacka och mixa. 5 funktioner och 3 hastigheter. En rejäl och seriös maskin.

Plus
Plus

Stilren design, den rymmer 1,7 liter och har ett extra stort inmatningsrör. Den starka motorn klarar det mesta du ger den.

Minus
Minus
Populärt Val
Philips Matberedare HR7778

Philips Matberedare HR7778
LÄS MER
Slutsats

Antalet positiva recensioner vittnar om kvalitén på den här maskinen. Den har allt du kan tänkas vilja ha i din matberedare. Den är flexibel, enkel att använda och ger dig många valmöjligheter.

Plus

12 hastigheter och pulsfunktion. Den är tystgående, trots sin väldigt starka motor. Alla delar går att maskindiska. Utöver hacka, strimla och skära, kan den vara citruspress, degblandare och råsaftscentrifug också.

Minus

Eftersom den är så stor och rejäl, så tar den upp en del plats på köksbänken.

Bästa Premiumval
KitchenAid Matberedare 5KFP1335

KitchenAid Matberedare 5KFP1335
LÄS MER
Slutsats

Definitivt en av de bästa matberedarna idag – dock till ett högt pris. Den är stark, stabil och pålitlig. Mycket hög kvalitet på grejerna, så det är en bra investering inför framtiden.

Plus

Kvalitativt material, tystgående, stadig och väldigt hållbar. Den snygga och exklusiva designen är ett stort plus. Du får 3 års garanti.

Minus

Den här maskinen är i den högsta prisklassen, vilket inte passar alla. Om den är inom din budget, så är det ett självklart köp.

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa matberedaren för dig.

För ett antal år sedan var en matberedare endast förunnat de välbeställda men numer finns det många kvalitativa apparater på marknaden även för oss som inte har stora påsar med pengar att spendera på köksutrustning.

Med en maskin som klara av en mängd funktioner som att riva, hacka, skiva livsmedel så är det garanterat att den kommer spara dig oerhört mycket tid.

Frågan är vad man ska titta efter när man letar efter en matberedare och vilka modellen som är bekräftat prisvärda.

Vi har gått igenom de populäraste modellerna för att hitta de absolut bästa matberedarna – så att du enkelt kan hitta den som passar dig, dina behov och din budget mest.

Bäst i test matberedare

Har du bråttom? Här är en snabbtitt på de bästa matberedarna på marknaden idag.


Bäst i test matberedare

KitchenAid Matberedare 5KFP0719EBM

Vad vi gillar:

 • Snygg design
 • Klarar det mesta
 • Överkomligt pris
 • Förvaring för extra utrustning
Vad vi inte gillar:

Företaget KitchenAid har stått för kvalitet under många år. Deras produkter finns i många kök hos privatpersoner såväl som restauranger. Med matberedaren 5KFP0719EBM fortsätter de att hålla flaggan högt.

1,7 liters matberedaren är enkel att använda med sina tre lättanvända hastighetsknappar för lägena hög, låg och puls. Motorn är på 259 watt vilket borgar för att maskinen klarar lite tuffare tag.

I bunken kan du passa in något av de medföljande tillbehörsbladen som innefattar degkniv, multifunktionsblad i rostfritt stål, en 4 mm vändbar skiva och en 6 mm skiva. Allt för att du ska kunna skiva och hacka allt du kan tänka dig.

Alla delar är dessutom diskmaskinssäkra

Bland maskinens funktioner hittar vi mixer, hackare, rivjärn och skärare. Alla dina livsmedel matar du ner i maskinen genom matartuben i locket på bunken.

Vi gick från hårda varor till lite mjukare när vi gjorde vårt test och maskinen klarade av allt utan att protestera. Inte ens när vi blandade och knådade deg hade den några åsikter om vårt sätt att jobba. Den trummade på helt enkelt.

Det här är en given bäst i test-vinnare. Mycket beroende på att vi lyckades hacka och skära allt vi ville men även på grund av maskinens utseende.

Den är snygg, är av hög kvalitet och får lov att anses vara en av de mest prisvärda maskinerna.

En annan parameter i valet av vår bäst-i-test maskin var att alla lösa delar, som exempelvis vassa blad, kan förvaras i maskinen efter användning och sladden kan gömmas under maskinen. Snyggt och prydligt med andra ord.


Populärt Val

Philips Matberedare HR7778/00

Vad vi gillar:

 • Tystgående
 • Många funktioner
 • Många extra delar
 • Stark motor
Vad vi inte gillar:

 • Stor
 • Glipa mellan skivor och vägg

Det är många som har en Philips matberedera hemma i sitt kök och det kan vi förstå. Med sina 32 funktioner kan den här 2 liters bjässen utföra många av sysslorna i köket.

En stark motor på hela 1000 watt och 12 hastighetsval plus puls gör det mesta möjligt. En riktig arbetshäst!

Till maskinen medföljer ett stort tillbehörspaket som bland annat innehåller mixerbehållare, dubbel ballongvisp, skivor för rivning, sil till citruspress, slickepott och mycket mer.

Alla delar går att köra i diskmaskin.

Utöver att hacka, strimla och skära som man vanligtvis kan göra i en matberedare går det även att använda den som citruspress, degblandare och råsaftscentrifug.

Till maskinen medföljer också en praktisk förvaringslåda för alla delar.

Under vårt test klarade maskinen av att hacka, skära och strimla men vi reagerade på att det finns ett mellanrum mellan bladen och skålens vägg där gärna mat ramlar ner och därmed måste locket öppnas och maten pillas upp. Inte bra.

Maskinen låter inte speciellt mycket men är tämligen stor och tar plats. Bestämmer du dig för att ställa undan den i ett skåp efter användning, är det inte mycket mer som får plats i skåpet. Om du bor i en liten lägenhet bör du därför titta på en annan modell.


Bästa Premiumval

KitchenAid Matberedare 5KFP1335

Vad vi gillar:

 • Ställbara skärskivor
 • Stadig
 • Flera extra tillbehör
 • Enkel funktionalitet
Vad vi inte gillar:

 • Priset

Vi har tidigare beskrivit hur företaget KitchenAid anses stå för kvalitet och denna matberedare får stå som bevis för det påståendet.

Matberedaren, med det ”lätta” namnet att komma ihåg 5KFP1335, väljer vi gärna ut som vårt premiumval tack vare kvalitetkänslan vi får när vi använder den.

Matberedaren, med sin arbetsskål på 3,1 liter, har en motor på 300 watt. Det kan tyckas lite men tack vare att maskinen har flera olika funktioner ställer det inte till med några problem när man vill vispa, hacka, strimla, knåda eller mixa.

Till maskinen medföljer bland annat äggvisp, degkniv, universalkniv i rostfritt stål samt skärskivor som är justerbara utan att man behöver stänga av maskinen och byta skiva. Allt för att du ska få just den tjocklek på det du skär som du önskar.

De medföljande knivarna arbetar både horisontellt och vertikalt vilket gör maskinen perfekt när du vill arbeta med både hårda och mjuka livsmedel.

Med sina två hastigheter samt pulsfunktion arbetar induktionsmotorn väldigt tyst, vilket är något vi uppskattade mycket under vår test.

Maskinen är mycket stabil och står stadigt på bänken även på högsta fart och med en tjock deg i skålen.

Maskinen känns säker att arbeta med och det är tydligt angivet hur alla delar ska appliceras.

Priset är högre än en genomsnittlig matberedare men smakar det så kostar det. Utan ett något högre pris skulle den heller inte klassas som premium.


Bästa Budgetval

OBH Nordica Matberedare Pro Chili

Vad vi gillar:

 • Snygg
 • Kompakt
 • Mycket bra pris
 • Förvånandevis stark
Vad vi inte gillar:

 • Högljudd
 • Krångliga skärskivor

För den som inte har råd eller lust att köpa en dyr matberedare kan Pro Chili från OBH Nordica vara ett bra alternativ.

Den är mindre än vårt premiumval och det följer inte med lika mycket extra utrustning men den är ändå väl värd att kasta ett öga på. Om inte annat så för det låga priset.

Mateberedaren har två hastigheter samt en pulsfunktion. Knivar i rostfritt stål, degblandare, vispinsats samt tillberhör för att riva och skära medföljer.

Trots sin lilla storlek har motorn en kapacitet på 500 watt, vilket man ändå får anse vara godkänt.

Liten, kompakt och kraftfull är några av de positiva egenskaperna, utöver priset, som den här matberedaren har. Tyvärr har den även några brister.

Vi upplevde det som lite svårare än vanligt att fästa skärskivorna i maskinen vilket inte är så lämpligt då de är oerhört vassa. Det kan ju också vara en vanesak eller att man, likt farbror Melker, måste ha den rätta knycken.

Ljudmässigt lämnar den också en del att önska. Den låter helt enkel för mycket och känns inte på långa vägar så stabil som många av de andra matberedarna vi testade.

Utseendemässigt finns ingenting att klaga på. Även om den är tillverkad i plast så ger det röda metallicutseendet en modern känsla och det finns egentligen ingen anledning att gömma undan den i ett skåp.

Den kompakta storleken är även det ett skäl att lämna den framme efter utfört arbete.


Bästa Miniberedaren

KitchenAid Matberedare 5KFC3516EOB

Vad vi gillar:

 • Klassiskt snygg
 • Stark
 • Hackar och skär snabbt
 • Enkel att arbeta med
Vad vi inte gillar:

Ännu en matberedare från KitchenAid med ett lätt-att-komma-ihåg namn. Låt oss presentera KitchenAids matberedare 5KFC3516EOB.

Trots sitt långa, och tråkiga, namn är den här matberedaren allt annat än lång och tråkig. Mini matberedaren från KitchenAid är en fantastisk liten maskin som klarar många tuffa jobb och gör det med en förvånande hastighet.

Det är klart att du inte ska välja den här apparaten om du planerar att laga mat åt ett mindre arméförband men till att hacka och skära allt från nötter och choklad till lök och morötter är den helt fantastisk.

Även såser och redningar är något den klarar galant.

Tillverkad i plast och rostfritt stål har den en motor på bara 240 watt vilket först fick oss att tveka. Vad fel vi hade!

Den här lille krabaten klarade av det vi öste ner i den utan att klaga på båda tillgängliga hastigheterna. För de lite större jobben använde vi pulsfunktionen och inte ens då klagade den.

Kapaciteten är på 830 ml och den medföljande skålen är tillverkad i BPA-fri plast. Maskinen har också en fiffig droppbehållare som gör det möjligt att dosera rätt mängd vätska under arbetet.

Det är också lätt att ta loss delarna som med fördel kan diskas i diskmaskin.

Vi hittar inga brister hos matberedaren. Utseendemässigt är den, som alla KitchenAids produkter, snygg att titta på och väl värd att låta stå framme i köket. Om du vill ha en liten matberedare med stark motor – då är det här ett toppenval! Vi gillar den skarpt.


Hitta bästa matberedaren för dig

Matberedare är unika i den mån att de är så flexibla och att det finns så många olika varianter att välja på. Inte bara att de har några extraknappar eller nivåer, utan vissa modeller kan ta sig an helt andra uppgifter.

Eftersom urvalet är så pass stort, kan det vara lite osäkert vilken matberedare man ska välja.

Vi benar ut alla frågetecken och hjälper dig att hitta den matberedare som passar dig bäst.

Matberedare eller blender

Det här är den första frågan du måste svara på. Många hemmakockar blandar ihop de två begreppen och tror att de båda är samma sak. Så är inte fallet.

Blender
Blandar och mixar råvaror. Inget annat. Blendern har ett knivblad på botten som snurrar, så att innehållet rörs om och mixas. Därmed namnet ”blender” – den blandar.

Matberedare
En allt-i-allo som kan blanda, precis som blendern, men även hacka och skära råvaror. Matberedare kommer oftast med massvis med tillbehör, blad, knivar och skivor för att du ska kunna anpassa och justera maskinen utefter arbetsuppgiften.

Nu har vi rett ut de två begreppen och förhoppningsvis är du nu övertygad om att en matberedare är rätt för dig. Då är det dags att välja rätt modell för dig.

Är billiga matberedare bra

Dyrast är inte alltid bäst. I många av våra tester av annan köksutrustning så har vi hittat riktigt bra produkter som kostar hälften så mycket som de allra dyraste.

När det kommer till matberedare är det dessvärre inte riktigt så.

Vår rekommendation är att du undviker de billigaste matberedarna. Eftersom det är elektronik du köper, så är det viktigt att motorn i maskinen är av god kvalitet. Vilket är svårt att avgöra med blotta ögat.

Man kan ha designat en jättesnygg matberedare med användbara funktioner, men man har sparat in pengar genom att använda en lite sämre motor. Det kommer att resultera i att matberedaren presterar dåligt, men framförallt att livslängden försämras avsevärt. I vissa fall tar det bara ett par månader för maskinen att börja haverera.

Vår erfarenhet är att billiga matberedare sällan håller länge. Vi rekommenderar därför att du håller dig kring medel- eller övre prisklassen. Det blir dessutom mer ekonomiskt gångbart, då det är bortkastat med pengar om du ändå måste köpa en ny matberedare nästa år igen. Det billigaste alternativet blir därför det dyraste.

En stor eller liten matberedare

Matberedare kommer i alla möjliga storlekar och utseenden nuförtiden. I vårt bäst-i-test hittar du till och med en mini-variant som presterar riktigt bra. Perfekt för dig som vill att maskinen bara ska ägna sig åt mindre projekt och som inte vill att den ska ta upp så mycket plats i köket.

Hur stora kvantiteter råvara vill du att maskinen ska kunna hantera? Har du tillräckligt med plats i köket? Det här är viktiga frågor att ställa sig, då många matberedare tar upp en hel del plats. Dels maskinen i sig, men också alla tillbehör och lösa delar.

Motor

Om din matberedare ska hantera tyngre råvaror eller större kvantiteter, så är motorstyrkan än viktigare. En svag kommer inte orka arbeta med råvarorna, vilket resulterar i längre tid för arbete, sämre resultat och en förminskad livslängd.

Håll koll på hur många watt maskinen har, för att få en uppskattning av hur mycket den klarar av.

Vilka tillbehör behöver du

Antalet medföljande tillbehör varierar mellan olika modeller. En del inkluderar knappt några tillbehör, medan andra, lite dyrare, modeller har en hel uppsättning.

Oftast brukar tillbehören bestå av skärskivor, rivskivor, knivar, degknivar, vispar, degkrokar och liknande. Några av de dyrare modellerna har till och med tillbehör som låter dig göra matberedaren till en citruspress.

Kom ihåg att fler tillbehör ofta innebär högre pris. Om paketet du tittar på innehåller massvis med tillbehör du inte behöver, så kan det vara pengar i sjön. Såvida du inte verkligen gillar matberedaren du tittar på.

Vårt bäst i test av matberedare

När vi recenserar produkter så förlitar vi oss inte enbart på vår egna uppfattningar och erfarenheter. Vi ägnar även mycket tid åt att göra research, för att se vad andra konsumenter och experter tycker. Deras åsikter och resultat återspeglas även i våra resultat.

Eftersom vi även tar med andras åsikter och erfarenheter i våra resultat, så kan vi erbjuda dig som läsare en så bred och rättvis bild av respektive produkt som möjligt. Det innebär att du slipper hoppa runt mellan olika sidor, recensioner, tester, videos och foruminlägg – eftersom vi redan har gjort jobbet åt dig. Allt är sammanfattat här. På så sätt spar du otroligt mycket tid och det minimerar risken för att du köper något du senare blir missnöjd med.