Litet-sovrum

Så får du ett litet sovrum att se större ut: 8 smarta tips

Du kan läsa om våra recensioner här.

Du är inte ensam om att ha ett litet sovrum. Faktum är att det är ett av de vanligaste problemen folk har när de ska inreda sina hem. I den här artikeln hittar du 8 smarta tips på hur du, med hjälp av inredningen, kan få rummet att kännas mycket, mycket större.

När människor känner att de har ett för litet sovrum så brukar det resultera i en av två saker. Antingen proppar de rummet fullt med möbler, dekorationer, tavlor och plick-plock eller så gör de inget alls. Bokstavligen inget. De låter rummet ha ett nattbord, en säng och lite kläder på golvet, för att ”det är ju ändå ingen mening”.

Fel, fel, fel!

Det finns massvis med smarta saker du kan göra för att dels skapa plats på riktigt, men också för att lura hjärnan med hjälp av lite inredningspsykologi.

Spännande, va? Så låt oss sätta igång!

8 sätt för att göra ett litet sovrum större

Visst, man kan köpa ett större hus och det skulle lösa alla problem. Förutom de ekonomiska, då.

Som tur är finns det ett par ”bransch-hemligheter” som ger dig chansen att förstora rummet, utan att behöva slå ut väggarna eller sälja alla möbler.

1. Tänk vertikalt

Det är en så simpelt, men ack så effektivt. Du må ha lite utrymme på golvet, men desto mer på väggarna. Använd utrymmet på väggarna, från golv och upp – och det kommer genast skapa illusionen av att sovrummet är större. Du kan exempelvis använda hyllor som når hela vägen upp till taket.

Det innebär inte bara att det ser större ut, men när du börjar använda utrymmet på väggarna så får du bokstavligen mer utrymme också. Allt-för många sovrum utnyttjar inte ytorna som finns tillgängliga.


2. Använd fler speglar

Liten-spegel-byrå

När vi ändå pratar om väggarna – du kan pryda dem med speglar. De flesta sovrum har en fullängdsspegel, men sätt upp två till och du kommer genast märka skillnad. Speglar är ett av de enklaste sätten för att lura ögonen att tro att det finns mer utrymme än det faktiskt gör.

Exempel på speglar du kan sätta upp:

  • Utsmyckad spegel över byrån
  • Speglade garderobsdörrar
  • Ett par små och snyggt inramade speglar på väggen

Sätt upp två eller tre speglar i sovrummet och du kommer få en ”wow”-upplevelse. Det låter jättekonstigt, men det är ett effektivt knep som inredare brukar använda.


3. Matcha fönstren med väggarna

Vanligtvis brukar man vilja använda kontraster mellan gardinerna och väggarna. Det fungerar i större sovrum, men i ett mindre sovrum innebär det att man direkt ser vart det tar stopp.

Om du istället matchar gardinerna med väggarna, så fortsätter ögonen att vandra runt i rummet istället för att fastna på avgränsningen och kontrasten i fönstret. Istället skapas en större helhet. Det gör sig framförallt bra i vitt eller grått.


4. Använd möbler med fötter

Något som många små, dåligt inredda sovrum har gemensamt är att de alla saknar möbler med fötter. Det kan få ett sovrum att se väldigt trångt ut.

Alla möbler behöver inte vara upphöjda och ha fötter, men att ha åtminstone en byrå eller ett nattduksbord som är upphöjt kan få rummet att se mindre trångt ut.

Kom ihåg: ju mer golv och vägg som syns, desto större och rymligare ser rummet ut.


5. Använd lampett vid sängen

Lampetter är relativt ovanliga i Sverige, men desto populärare i USA. Det borde vi ändra på, för att det är ett väldigt snyggt och effektivt inslag i inredningen.

Istället för att bordslampan ska ta upp plats på nattduksbordet, sätt istället upp en lampett ovanför varje sängsida. Gärna lite snett ovanför. Det inte bara rensar upp miljön runt sängen, men ger även en mer öppen och luftig känsla.

Det är otroligt snyggt, skönt att använda när du läser på kvällen och – framförallt – det kan öppna upp rummet.


6. Bort med röror!

Stökigt-sovrum
En av de saker som får ett litet rum att se ännu mindre ut – röror och stök! Småsaker som ligger lite överallt kväver rummet och framkallar klaustrofobi-liknande känslor.

Du vill givetvis inte ha ett tomt rum utan några dekorationer alls, men ha heller inte för mycket prylar.

Se till att du endast har det allra nödvändigaste. Ett par tavlor, några foton, ett par accessoarer och någon fin dekoration. Det räcker så. Du behöver inte klämma in 5 växter, halva boksamlingen och datorhörlurarna du använder när du jobbar. Tänk minimalism.


7. Välj rätt färger

 

Vitt-rosa-sovrum
Använd ljusa och mjuka färger i ditt rum. Man brukar säga att vita färger öppnar upp rummet och det är helt korrekt. Men du behöver inte använda bara vitt. Exempelvis fungerar gråa toner, nyanser av mjuk blå, lila och grön också.

Om du har svarta väggar och vill få rummet att se större ut – börja måla om imorgon! Färgerna du använder i rummet påverkar storleken på rummet en hel del.


8. Möbler som matchar

Du behöver givetvis inte ha en liten barnsäng eller en byrå i miniatyrstorlek. Men se till att du använder möbler som inte tar upp allt utrymme. Ett vanligt misstag många gör är att de köper en för stor säng för sitt rum. Det är förståeligt att man vill sova bekvämt, men det behöver inte vara på bekostnad av rummet. En extra stor dubbelsäng med två små nattduksbord och en jätteliten stol kommer att se larvigt ut.

Köp möbler som inte ser oproportionerliga ut med varandra. De bör matcha varandra i skala.