Stavmixer-i-chokladsås

Bästa Stavmixern 2021 – Ultimata Guiden

Du kan läsa om våra recensioner här.

I den här guiden hjälper vi dig att hitta den bästa stavmixern för dig och din budget. Årets bäst-i-test resulterade i 6 prisvärda stavmixers inom varje prisklass och för varje syfte.

Bäst i test
KitchenAid Stavmixer

KitchenAid Stavmixer
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

En av de tystaste och mest hållbara stavmixrarna. Definitivt den bästa mixern om den är inom din budget.

Plus
Plus

Robust, tystgående, väldigt hållbar och inkluderad förvaringslåda för tillbehören.

Minus
Minus

Kostar lite mer än övriga.

Väldigt populär
Bamix Stavmixer M200

Bamix Stavmixer M200
LÄS MER
Slutsats

Otroligt snabb och stark motor med hela 17.000 varv i minuten. En riktigt bra investering för den som vill ha kvalitet och effektivt där hemma eller på fiket.

Plus

Väldigt effektiv och tystgående motor, mycket extrautrustning och den är enkel att rengöra.

Minus

Övre prisklassen.

Bästa Budgetval
Bamix Classic Stavmixer

Bamix Classic Stavmixer
LÄS MER
Slutsats

ETt par hundralappar billigare än övriga, men trots det en av de bästa modellerna idag. Den saknar avancerade funktioner, men den mixa – det gör den riktigt bra.

Plus

Bra pris, tystgående, stark och har tre extrablad.

Minus

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa stavmixern för dig.

Det är länge sedan vi satt med en bunke i knät och för hand vispade, mixade eller pureade livsmedel med uttröttade armar och handleder som följd.

Med elvispar, matberedare och till slut stavmixers har det tråkiga arbetet blivit ett minne blott.

Då stavmixern har blivit så populär och vanlig i hushållen har också antalet olika modeller översvämmat marknaden.

Några väldigt bra och andra mindre bra.

Några väldigt billiga, medan andra i en prisnivå som skulle skrämma bort Bill Gates.

Vi har tagit oss för att testa ett antal stavmixers på marknaden vad gäller pris, kraft, ljudnivå och design och presenterar. Slutresultatet blev 6 riktigt bra och prisvärda stavmixrar.

Bästa Stavmixern


Bäst i test stavmixer

KitchenAid Stavmixer

Vad vi gillar:

 • Extra utrustning + förvaringslåda
 • Robust
 • Tystgående
 • Kraftfull motor
Vad vi inte gillar:

 • Något dyr

KitchenAid toppar ofta tester oavsett vilken hushållsapparat som granskas under lupp och så är också fallet när vi granskade deras stavmixer. I våra ögon en klar bäst-i-test vinnare.

Det finns stavmixers och så finns det KitchenAids stavmixer. Denna maskin är allt annat än bara en stavmixer. Istället är den en multifunktionell hjälpreda som bland annat klarar av att krossa is, hacka kött och blanda deg. Med andra ord kökets alltiallo.

Till mixern medföljer en förvaringslåda, eller väska, där du hittar alla tillbehör du kan tänkas behöva. Här finns till exempel tre utbytbara knivblad, två löstagbara blandningsstavar och en BPA-fri blenderkanna med en kapacitet på 1 liter.

Det följer till och med ett kastrullskydd för montering på mixerhuvudet som skydd för kokkärlen när du vill mixa en soppa direkt i grytan samt, givetvis, skydd för dina knivblad.

Mixerstaven är bekväm att hålla i och trots den kraftfulla motorn, som klarar de flesta jobben och kan köras i fem olika hastigheter, är staven förvånansvärt tystgående.

Staven känns väldigt välgjord och kommer säkerligen räcka i många år, både i ett mer professionellt kök som hemma hos oss glada amatörer.

Med all medföljande utrustning ligger också priset högre än genomsnittet men med tanke på vad man får för pengarna är KitchenAids stavmixer ändå ett bra val.


Väldigt populär

Bamix Stavmixer M200

Vad vi gillar:

 • Oerhört snabb
 • Stark motor
 • Tystgående
 • Mycket extra utrustning
Vad vi inte gillar:

 • Något kort

M200 från Schweiziska Bamix hade likaväl kunnat ha utsetts till bäst-i-test i vinnare i vårt test men får den här gången nöja sig med en hedrande andra plats.

Bamix stavmixer är den snabbaste stavmixern vi någonsin har testat. Mixerns blad snurrar hela 17 000 varv i minuten tack vare den starka motorn 200 W. Fantastiskt i våra ögon och väldigt bra för de som har bråttom i köket.

Till mixern medföljer ett bänkstativ, en mikrovågssäker bägare på 1 liter med tillhörande lock i polycarbonat, en skummare för att mixa exempelvis dressingar, puréer eller varför inte en frappe.

Givetvis följer en visp och en multikniv med som klarar allt från de mjukaste bären till den hårdaste isen samt en processor som klarar att mala mandlar, nötter eller bröd till ströbröd.

Bamix stavmix kan utan problem användas direkt i kastrullen eller vilket kärl du för tillfället använder.

Bamix var de som 1950 uppfann stavmixern och det märks på kvaliteten. Mixern är, som sagt, oerhört snabb men är trots det väldigt tystgående. Mycket tack vare den dubbla isoleringen.

Den kostar lite mer än genomsnittet men är ändå billigare än vår bäst-i-test vinnare.

Det enda minuset vi kan hitta är att staven är en smula kort så man bör inte använda allt för smala och djupa kärl för att vara säker på att allt mixas som det ska.


Hög kvalitet

Braun MQ9097

Vad vi gillar:

 • Bra extra tillbehör
 • Stark motor
 • Extra kniv
 • Gedigen
Vad vi inte gillar:

Även Braun är kända för en hög kvalitet på sina produkter och deras stavmixer MQ9097 är verkligen inget undantag. Med en motor på fantastiska 1000 W klarar den här rackaren av de allra tuffaste jobben.

Utöver att ha en kraftfull motor har MQ9097 även begåvats med Brauns ActiveBlade teknologi vilket innebär att bladen aktivt rör sig upp och ner samtidigt som de snurrar. Den har även en avancerad SplashControl-teknologi som förhindrar stänk.

Bland de många finesserna MQ9097 är utrustad med hittar vi också ett extra blad till kniven, som Braun kallar POWERBELL-teknologi, vilket innebär att staven skär mer per rotation och därmed blir klar snabbare.

Tack vare Brauns egen teknologi känner mixern av själv vilken hastighet som är lämplig men kan även lämna kontrollen av hastigheten till den som håller i staven.

Till mixern medföljer ett helt batteri av extrautrustning som bland annat visp, degkrok, iskrossningsblad, rivskiva, purétillsats, mixertillbringartillsats, matberedartillsats och mycket mer varav allt fästs med Brauns enkla EasyClick System Plus.

Mycket för pengarna är det vi tänker under testet. Brauns stavmixer är väldigt stark och med de rätta tillbehören klarar den av att hacka eller mixa allt.

Många nöjda kunder har beskrivit denna mixerstav som en av de bättre på marknaden och vi är böjda att hålla med.

Så för den som nödvändigtvis inte behöver en eldriven skärmaskin är den här manuella maskinen ett synnerligen bra val. Dög den åt våra mammor så duger den åt oss.


Bästa Budgetval

Bamix Classic Stavmixer

Vad vi gillar:

 • Priset
 • Tystgående
 • Stark
 • Tre extra blad
Vad vi inte gillar:

Schweiziska Bamix har producerat kvalitativa stavmixers under många år och med Classic visar man här att man kan ta fram en billigare variant utan att för den skull göra avkall på kvaliteten.

Trots sina relativt låga 120 W är Classic oerhört stark och oväntat tystgående. Den klarar, utan bekymmer, att hacka, krossa, vispa och purea det mesta du kräver av den utan att klaga.

Till mixern följer det med tre stycken blad där ett är till för att vispa luftiga konsistenser som till exempel omeletter.

Med det andra bladet fixar du till såser och liknande och med det tredje bladet, som är ett multifunktionsblad kan ta dig an de tuffare jobben som att krossa is.

För det humana priset tycker vi att Bamix Classic Stavmixer är ett alldeles utmärkt budgetval. Den är stark, klarar jobbet galant och är ergonomiskt skön att hålla i.

Vill du ha en stavmixer som nästan motsvarar en matberedare och kommer med en uppsjö av extrautrustning är detta inte något för dig.

Nöjer du dig däremot med en stavmixer som fungerar, varken mer eller mindre, så är denna mixer definitivt mixern för dig. De pengar du sparar kan du lägga på annat.


Bästa Premiumval

Bamix Superbox

Vad vi gillar:

 • Mycket extrautrustning
 • Stark motor
 • Snygg design
 • Multifunktionell
Vad vi inte gillar:

 • Dyr

Bamix igen! Vad kan vi säga annat än att Bamix verkligen har stavmixar som passar alla. Från de billigaste budgetvarianterna till de mer exklusiva modellerna där precis allt ingår. Fantastiskt.

Bamix Superbox är precis det som namnet antyder ett superpaket som innehåller allt som man kan tänkas behöva, och inte visste att man behövde, i köket till ett pris som ligger klart över det vanliga. Men smakar det så kostar det.

Om vi börjar med motorn så är den på 200 W vilket är en garanti för att den är oerhört stark och lätt klarar de tuffaste jobben.

De medföljande standardredskapen ser till att du utan problem kan göra de vanliga sakerna som att krossa is, vispa soppor, göra mos eller hacka kött.

Till mixerstaven medföljer bland annat universalkniv, vispskiva, blenderkniv, kött- och grönsakskniv, procesor och pulverskiva, bordsställ, två bägare med lock och en kanna.

Om det inte vore nog ingår även SliceSy mixerskål som är en matberedare med fem järn som tillsammans med stavmixern kan hacka, riva och skära oerhört smidigt. Det är bara några av extratillbehören som följer med Bamix Superbox.

Bamix Superbox är verkligen stavmixerpaketet för den som vill kunna göra allt med sin stavmixer och det är också något vi tror konsumenterna kan göra under många år då allt i paketet känns som kvalitativa föremål.

Utseendemässigt finns heller inget att klaga på och stavmixern får gärna stå framme på ställning i köket efter användande och rengöring.

Prismässigt är superboxen ganska dyr men man får å andra sidan mycket utrustning för pengarna och är du inte i behov av till exempel en matberedare utan tycker att du kan klara dig med en mixerstav, kan detta premiumval vara en bra investering.


Bra Alternativ

Bamix SwissLine XL Stavmixer

Vad vi gillar:

 • Snygg
 • Extra tillbehör
 • Stänkfri design
 • Snabb
Vad vi inte gillar:

 • Aningens dyr

Det kanske kan anses vara tjatigt av oss att återigen ha med en Bamix stavmixer i vårt test men har man som Bamix producerat stavmixers sedan 1950-talet så vet man vad man håller på med och är därför väl värda att testas.

Bamix Swissline XL stavmixer är en kraftful mixer på 200 W som utan problem tar sig an uppgifterna du ger den. Designen är snygg i sitt svart och silver utförande och känslan av kvalitet infinner sig omgående.

Bland tillbehören som följer med hittar vi multifunktionsblad, vispskiva, blenderblad, processor, en kanna som rymmer 1 liter, bordsställ samt en kött- och grönsakskniv. En hel del med andra ord.

Även om priset ligger något lägre än vårt premiumval, där det ingick mer tillbehör, tycker vi ändå att det är en smula högt. Men har du inga planer på att dessutom köpa en matberedare kan det här vara mixerstaven för dig. Den klarar nämligen en hel del.

Mixern är oerhört snabb och kan hacka och mixa på så gott som ingen tid alls. Med vispskivan kan du få till ett bra gräddskum på under 20 sekunder, vilket vi tycker är oerhört snabbt.

Designen tycker vi är tjusig som hos de flesta av Bamix stavmixar och företaget har lagt ned tid på att göra staven så stänkfri som möjligt, vilket är något vi uppskattar då det tråkigaste jobbet ju är att diska och städa.


Vilken Stavmixer är bäst för dig

Det finns mängder av stavmixers av olika kvalitet i butikerna och av tids- och utrymmesskäl kan vi inte gå igenom så många som vi egentligen vill.

Är det så att du absolut inte vet något om stavmixers kanske det kan vara idé att kika på modellerna från kända märken. Företag som har hängt med ett tag.

Vi menar att om företaget genom åren har producerat skräp skulle det knappast finnas kvar idag.

Med det inte sagt att stavmixers från mindre kända företag skulle vara dåliga. Väldigt ofta kan de vara fantastiskt bra och väl värda att titta lite extra på.

Vår rekommendation är att du tänker igenom hur ofta du tänker använda den och till vad. Planerar du skapa hela middagsrätter kanske en lite dyrare med mer extrautrustning kan vara mixern för dig.

Tänker du, å andra sidan, endast mixa ihop en nyttig energidrink efter joggingrundan kanske en enklare mixerstav utan tillbehör passar bättre för dig.

Dyr eller billig stavmixer

Ju mer tillbehör som ingår desto mer kostar oftast stavmixern. Som vi skrev tidigare kan ett helt paket med massor av tillbehör passa den som tänker använda mixern till att skapa större rätter men då blir också priset högre.

Det du sparar in på att inte köpa en matberedare sparar du dock in på en multifunktionell stavmixer.

Samma sak gäller såklart åt andra hållet. Tänker du endast mixa en god juice eller drink varför då lägga ut en massa pengar på onödig extrautrustning som du ändå aldrig använder.

Snabbhet

Snabbheten är en av de viktigaste parametrarna när det gäller en stavmixer.

En av anledningar till att man köper en stavmixer är att man vill mixa, hacka eller vispa något snabbt och enkelt på stående fot utan att behöva släpa fram större utrustningar som kräver montering och besvärligare rengöring. Då vill man inte ha en långsam mixer där varje mixning tar tid. Se till att köp en mixer med en stark och snabb motor.

Ljudnivå

Även om man kan stå ut med höga ljudnivåer under kortare stunder så är det inget man vill drabbas av varje gång man ska mixa en smoothie. Till slut tröttnar man och väljer kanske att hellre handla något färdigt i livsmedelsbutiken istället för att mixa själv.

Kolla därför om stavmixern du tänker köpa har en isolerad, och gärna dubbelisolerad, motor.

Styrka

En motor i en stavmixer måste vara stark. Visst, det krävs inte så stor styrka för att blanda ihop en sås eller en smoothie men det kommer en dag då faster Agatha kommer på besök och med sig har hon hela släkten. Då kan det vara bra att snabbt kunna hacka is till drinkarna och saften.

Återigen, en stark motor är ett måste.

Slutligen

Använd gärna vårt test till att inspireras eller få tips på vad du bör kolla när du ska köpa din stavmixer. Läs tester och recensioner och åk till butiken och kläm på några stavmixers.

Ett tips är att när du ändå är i butiken kräv av personalen att de startar stavmixern du funderar på så du får höra hur den låter. Det kan ju inte vara roligt att komma hem med en mixer som påminner dig om ditt senaste tandläkarbesök.