Bästa Brödrosten 2021 – 5 Bäst i test Brödrostar

Du kan läsa om våra recensioner här.

I det här testet hjälper vi dig att hitta den bästa brödrosten för dig. Vi har gått igenom både billiga, premium och de som kan rosta 2 och 4 skivor samtidigt.

Bäst i test
Smeg Brödrost

Smeg Brödrost
LÄS MER
Slutsats
Slutsats

En väldigt stilig och snygg brödrost med alla tänkbara funktioner du kan tänkas vilja ha. Definitivt värd varenda krona, om ditt mål är att göra perfekta mackor.

Plus
Plus

Smuluppsamlare, upptiningsfunktion, ställ in din egen rostningsgrad, återuppvärmningsfunktion, bagelfunktion och extra breda fack.

Minus
Minus

Kostar lite mer än övriga.

Bäst för 4 skivor
Dualit Lite Brödrost

Dualit Lite Brödrost
LÄS MER
Slutsats

En kvalitativ brödrost som är gjord för att hålla länge och för att du ska kunna rosta 4 skivor samtidigt. Den är snabb och enkel att använda.

Plus

Utdragbar smulbricka, upptiningsfunktion och timer. Resultaten blir riktigt, riktigt bra! Kan rosta även små skivor utan att du behöver gräva i brödrosten.

Minus

Dyr.

Bästa budgetval
Cloer Brödrost

Cloer Brödrost
LÄS MER
Slutsats

Perfekt om du vill kunna rosta 4 skivor samtidigt, men inte vill betala premium-pris. Den är av hög kvalitet och du har full kontroll över rostningsprocessen.

Plus

Väldigt billig, enkel att sköta och den klarar av 4 stora skivor samtidigt. Inkluderat fäste för bagels.

Minus

Den har bara ”tassar” på två av fötterna på undersidan, vilket är väldigt underligt.

Varför Lita På Oss


Alla våra recensioner baseras på marknadsundersökningar, expertutlåtanden eller praktiska erfarenheter av varje produkt. Tack vare den här processen, kan vi erbjuda en så genuin och detaljerad guide som möjligt, för att hjälpa dig att hitta den bästa brödrosten för dig.

För många människor är frukosten den viktigaste måltiden under dagen och för många av oss är rostat bröd ett måste på frukostbordet. Brödrosten är också en självklarhet när det vankas hotellfrukost.

Den elektriska brödrosten dök upp redan i slutet av 1800-talet och hade då inga likheter med dagens moderna brödrostar. Det nya sättet att värma bröd slog trots det igenom över hela världen och idag finns knappat något hem med självaktning som inte har en brödrost.

Så du ska köpa en ny brödrost.

Vad ska man titta efter? Vilka märken är bäst? Vilken är mest prisvärd?

Vi har gått igenom marknadens populäraste modeller för att hjälpa dig att hitta den bästa brödrosten för dig och dina behov.

Bästa Brödrostarna

Har du bråttom? Här är de bästa brödrostarna på marknaden idag.


Bäst i test Brödrost

Smeg Brödrost

Vad vi gillar:

 • En fröjd för ögat
 • Smuluppsamlare
 • Steglös rostningsgrad
 • Upptiningsfunktion
Vad vi inte gillar:

Vem älskar inte femtiotalet. Bortsett från det kalla kriget minns vi med värme musiken, de färgglada kläderna och kromade amerikanska bilar.

Tack vare det Italienska företaget Smeg kan du få uppleva lite av den retrokänslan med hjälp av deras brödrost i lackerad stålplåt.

Smegs brödrost föll vi för direkt vid första anblicken med sin läckra femtiotalsstil. Att den sedan visade sig uppfylla alla våra krav på vad en brödrost ska klara av gör att vi direkt väljer ut den som bäst-i-test vinnare.

Med sina två extra stora fack och möjlighet att välja tre olika rostningsgrader klarar den lätt av att fylla alla dina rostningsbehov.

Glömmer du bort att du har rostat så finns en praktisk återuppvärmningsfunktion och en upptiningsfunktion när du plockar bröd direkt från frysen.

Ett problem med många brödrostar är de brödsmulor som samlas i apparaten eller på köksbänken. Det problemet har Smeg löst med en löstagbar smulbricka som samlar upp alla smulor. Fiffigt!

Många modernare brödrostar har en bagelfunktion som låter dig rosta brödet endast på ena sidan och självklart har vår bäst-i-test vinnare även denna funktion.

Det här är brödrosten som man inte ställer in i skåpet efter användning. Låt den istället pryda ditt kök som den skönhet för ögat som den är. Vi kan inte hitta några brister när det gäller funktionalitet och vad gäller utseende räcker endast ordet snygg en bit på vägen.


Bästa 4-skivors brödrost

Dualit Lite Brödrost

Vad vi gillar:

 • Rostar fyra åtgången
 • Snygg design
 • Kan rosta mindre skivor
 • Bagelfunktion
Vad vi inte gillar:

 • Priset

Många familjer består av flera personer som kräver rostat bröd till frukost och då kan det vara lämpligt att införskaffa en brödrost som klarar fler än två skivor åt gången. Dualit Lite brödrost är en sådan som vi fastnade för i vårt test.

Det engelska företaget Dualit har här skapat en skönhet med mjuka och runda former som klarar att rosta fyra skivor åt gången.

Med sin rostfria överdel är den mycket lätt att rengöra och även här finns en löstagbar smulbricka för att göra sig av med de där små smulorna som annars ligger kvar i apparaten.

Våra fördomar säger att engelsmän gärna äter sitt rostade bröd lite mer knaprigt än oss andra och det har Dualit löst genom att ge brödrosten en högre effekt än de flesta andra brödrostarna på marknaden.

Även denna brödrost är utrustad med en upptiningsfunktion samt en bagelfunktion för att rosta på ena sidan och värma på den andra. Dualits brödrost har även en ”Peek & Pop” – funktion för att kontrollera rostningen medan du rostar.

Utseendemässigt finns det inget att klaga på utan Dualit brödrost gör sig i varje kök.

Själva rostningen gick utan problem och vi var speciellt nöjda med de extra breda öppningarna för lite tjockare skivorna och den extra höga pop-up funktionen som möjliggör att rosta även lite mindre brödskivor.

Priset är lite högre och det är också skälet till att vi inte utser den till bäst-i-test. Vi förstår dock att priset blir något högre när man har att göra med ett företag som anses vara det bästa i branschen. Smakar det så kostar det.


Flest funktioner

KitchenAid Brödrost

Vad vi gillar:

 • Extra breda fack
 • Motordriven
 • Stilfull design
 • Smultråg
Vad vi inte gillar:

 • Stort antal funktioner kan kännas överväldigande

Vi nämnde inledningsvis filmen Star Wars och nu har vi kommit fram till en bördrost som kanske hade kunnat platsa i någon av de filmerna.

Med sin motorstyrda upp- och ner hissning av brödskivorna är det inte mycket annat för dig att göra än att tryck på en knapp. Kul tycker vi!

KitchenAid är kända över hela världen för sina produkter med hög kvalitet. Ofta speglas det i att priset i många fall kan vara ganska högt. Kvalitet kostar ofta lite mer men vi kan glatt konstatera att deras brödrost inte alls har ett orimligt pris. Snarare tvärtom.

KitchenAids brödrost för två skivor är fullproppad av funktioner för att förenkla din vardag. Breda fack, löstagbart smultråg, upptiningsfunktion och bagelfunktion är bara några av funktionerna som fick oss att småleende mysa när vi testade apparaten.

Till det tillkommer bland annat funktioner som varmhållning, automatisk själcentrering och en toast/cancel-knapp för att styra de motordrivna facken.

Att den sedan har hela sju olika rostningsgraderingar gör inte saken sämre.

Apparaten är snygg i sitt rostfria stål design och känns inte som att den tar upp mer plats än nödvändigt i köket trots att den är något större än andra brödrostar för två skivor.

Känslan, som med många av KitchenAids produkter, är att den kommer att hålla länge och troget rosta bröd varje morgon. Tiden får utvisa om vi har rätt.


Bästa budgetval med 4 skivor

Cloer Brödrost

Vad vi gillar:

 • Billig
 • Enkel att sköta
 • Klarar stora skivor
 • Integrerat galler
Vad vi inte gillar:

 • Otydliga markeringar
 • Endast två antiglid tassar

För den som vill komma billigt undan kan Cloers brödrost vara ett alternativ. Tillverkad i rostfritt stål finns det plats för fyra riktigt stora brödskivor.

Brödrosten från tyska Cloer gör det den ska och känns som att den ska hålla länge men låt oss vara ärliga. Det är främst priset som gör att vi tar med den på vår lista.

Med ett pris som ligger på hälften, och i vissa fall en tredjedel, av vad många andra brödrostar kostar går det inte att räkna bort den. Trots sitt pris får vi ändå en känsla av kvalitet när vi testar den.

Cloers brödrost har givetvis inte alla de funktioner som många andra brödrostar vi testade men på grund av det lyckas man istället hålla ner priset avsevärt.

Funktioner som ändå finns är smulbricka, steglös rostningskontroll och en stoppknapp för att avbryta rostningen.

Även om apparaten gör det den ska finns det några saker vi inte var helt nöjda med. En svart markering på en svart knapp för att kunna se rostningsgraden är inte bra. Att det endast satt tassar för att förhindra att apparaten glider på två av fötterna gör den inte speciellt stadig.

För övrigt fanns det inget att klaga på. Att den kan rosta fyra stora brödskivor samtidigt och det uppfällningsbara gallret där du kan rosta eller värma till exempel frallor gillar vi skarpt.

Man brukar säga att skönhet ligger i betraktarens ögon. Om ”betraktaren” hör av sig lovar vi att återkomma.


Bäst budgetval

Hamilton Beach Digital Toaster

Vad vi gillar:

 • Mycket bra pris
 • Snygg design
 • Digital display
 • Automatisk avstängning
Vad vi inte gillar:

Tillhör du dem som inte känner till det amerikanska företaget Hamilton Beach och deras produkter så kommer du bli glatt överraskad av deras Digital Toaster.

Hamilton Beach är marknadsledande på mindre hushållsapparater i USA och har tillverkat högkvalitativa köksprodukter för både hem och kommersiellt bruk sedan 1910. Trots det är inte prislappen för Digital Toaster hög utan precis tvärtom.

På Digital Toaster hittar du hela nio olika rostningslägen, defrost-knapp för det djupfrysta brödet och en ”toast-boost”- funktion för att komma åt de där små bröden. Skulle ditt bröd fastna i apparaten känner den av det och stänger av sig själv.

De två extra stora facken gör att du enkelt kan rosta lite tjockare brödskivor eller exempelvis bagels. Den digitala displayen på sidan gör det enkelt att se hur du har ställt in din rostningsgrad.

Det är sällan man hittar en hushållsprodukt som gör det den ska, och lite till, samt förskönar köket till et väldigt billigt pris men vi tror att vi har hittat den här.

Apparaten är tillverkad i rostfritt stål med en borstad silverfinish vilket gör den väldigt behaglig att titta på. Inga extra förskönande detaljer har lagts till av den enkla anledningen att det inte behövs.

Den är helt enkel snygg som den är och kommer att lysa upp det mest tråkiga köket.


Hitta bästa brödrosten för dig

Till skillnad från annan typ av köksutrustning, är det inte så mycket du behöver hålla reda på när du ska köpa en brödrost.

Däremot visade det sig vara svårt att hitta bra brödrostar.

Det du bör hålla koll på är:

 • Hur många skivor ska den kunna rosta samtidigt
 • Vilka funktioner behöver du
 • Vad säger tester och recensioner

Här är några snabba tips, för att minimera risken att du köper något som kommer att göra dig missnöjd.

En brödrost med 2 eller 4 skivor

Hur många i hushållet äter bröd på morgonen? Hur många skivor äter du på morgonen?

Det första du bör reflektera kring är huruvida du behöver en brödrost som rostar 4 skivor samtidigt eller bara 2. De modeller som rostar 4 stycken skivor samtidigt kostar oftast lite mer. Om det är så att du nöjer dig med endast två skivor åt gången, så är det helt klart ett mer ekonomiskt val då de tenderar att vara mycket billigare.

Vilka funktioner behöver du

Brödrostar brukar inte ha massvis med funktioner, men det finns en del modeller med användbara inställningar som kan förbättra smakupplevelsen.

De vanligaste funktionerna är:

Grader av rostning
Majoriteten av alla brödrostar har en ratt som låter dig avgöra hur rostade mackorna ska bli. En del modeller har bara ett fåtal nivåer att välja på, medan andra ger dig en mycket större valfrihet. Om du verkligen älskar dina rostade mackor på morgonen och kommer att använda rosten varje dag i flera år – då kan det vara skönt att köpa en modell som ger dig större valfrihet. Då kan mackorna bli precis så som du vill ha dem.

Upptiningsfunktion
Bra om du ofta fryser ditt bröd. Resultatet brukar bli mycket bättre om du tinar upp mackorna, istället för att rosta dem när de är helt frysta. Ingen supernödvändig funktion, men helt klart användbart och uppskattat.

Extra breda fack
En del modeller har utrustats med extra breda fack/skåror, så att du kan få plats med både större skivor bröd – men också bagels. Bland annat Hamiltons Beach Digital Toaster i vår bäst i test-lista har den här ”funktionen”. Hamiltons brödrost har även en knapp som gör att bara ena sidan av bageln rostas. Ett självklart val om du älskar bagels!

Missa inte vår guide till den bästa brödkniven, så att du kan skära upp brödet på millimetern så som du vill.

Högt brödlyft
Några modeller har utrustats med ett extra högt brödlyft, vilket innebär att att brödet åker lite högre upp än på andra brödrostar när det är klart. Därmed slipper du riskera bränna fingrarna på elementen, eller behöva använda en smörkniv för att försöka ”fiska upp” små brödskivor. En väldigt bra funktion!

Ställning för andra brödtyper
Ett par brödrostar kommer med ställningar, eller andra funktioner, som tillåter dig att rosta andra typer av bröd. Exempelvis har Cloer’s brödrost för 4 skivor ene ställning som tillåter dig att rosta både croissanter och småfranska. Det blir nästan som att man har ett litet bageri där hemma.

Varmhållningsfunktion
Du vet hur det är, man äter sina mackor medan två andra skivor rostas. De blir klara innan man har ätit upp och när det är dags att äta de nyrostade skivorna – så är de kalla! Då kommer en varmhållningsfunktion väl till hands. Brödrosten från KitchenAid som vi testat här ovanför, har massvis med användbara funktioner och en av dem är just varmhållningsfunktionen. Helt klart en av våra favoriter.

Återuppvärmningsfunktion
Precis som namnet avslöjar, den här funktionen återuppvärmer bröd som svalnat.

Vårt brödrost bäst i test

När vi recenserar produkter och skriver guider, så förlitar vi oss inte enbart på vår egen smak och uppfattning. Vi har även ägnat mycket tid åt att studera och göra research för att se vad andra konsumenter och testare kommit fram till. Bland annat har vi tagit hjälp av Kockhusets test av brödrostar.

Resultaten i våra test baseras alltså inte bara på vår uppfattning, utan även vad andra tycker och tänker när de använt brödrostarna. På så sätt slipper du spendera tid på att läsa på forum, titta på videos, söka efter recensioner och tester – eftersom vi redan samlat allt här, på ett och samma ställe.

Vårt mål är att kunna erbjuda en så rättvis och bra bedömning av respektive brödrost, för att du ska få en så klar överblick över varje modell, så att du hittar den bästa brödrosten för dig och dina behov.